SİRTAKİ - HASAPİKO
Dansa İlk Adım;
Her dansta olduğu gibi Sirtaki - Hasapiko`da da belli bir beden kullanımı temelinde ritmik Yunan müzikleri ile özgün dans figürlerinin ahenginden oluşan bir atmosfer sarıp sarmalamaktadır dans edenleri ve izleyenleri. İlk olarak tanışıp kaynaştıktan sonra, yeni başlayanlar için özgün Yunan müziklerinin yalın ritimleri ve ufak beden hareketleriyle vücudu ısıtarak başlamayı esas almaktayız.
Başlangıçta ve dans serüvenimizin tüm aşamalarında tek tek tüm dans öğrenenlerin kendilerini kasmadan rahat bir atmosferde hissetmeleri çok önemlidir. Dans metodumuz basitten karmaşığa ve kolay figürlerden zor olanlara doğru ilerlemeyi esas almaktadır. Her yeni derste bir önceki derste öğrenilenlerin tekrarı ile yeni figürlerin çalışması iç içe ve bir birini destekleyen bir formda yarı eğlence yarı ders havasında akıp gitmektedir.
Derslerde bedeni estetik figürlere alıştırmak amacıyla belirli dans egzersizlerinin tekrarlanması önemlidir. Dans etmeyi gelip geçici bir heves ya da ün veya gelir getirici bir uğraş olarak görmek yerine; dans etmenin bir hayat biçimi, bir var oluş tarzı olarak benimsenmesi önemlidir. Aksi takdirde kıvrak ritimlerin ve estetik figürleri öğrenmenin daha başlangıç aşamalarında çabucak sıkılma ve bıkma giderek dansın büyülü atmosferinden uzaklaşma gelişebilmektedir.
Her şeyden önce dansı ya da dans etmeyi çok kısa sürede öğrenip profesyonel bir dansçı gibi dans edebilme isteği ile gerekli zaman ve çaba gösterilmediği takdirde bir hayal kırıklığı yaşanması ve danstan uzaklaşılması önemli bir handikaptır? Uzun soluklu ve sabırlı bir yaklaşımın sahibi olunması önemlidir.Bir ege dansı olan Sirtaki ve Zeybekiko`nun olağan üstü ritim ve müzikleri ile en kısa sürede tanışmak en büyük arzumuzdur.
Sirtaki - Hasapiko;
İrtibat Telefonu:
DUYURULAR
Cumartesi günü Saat:18.00 da Tango başlangıç kursu başlıyor.
Pazatesi günü Saat:19.30 da Latin yeni sınıf başlıyor.
DANS OKULU HABERLERİ
EWET Dans Okuluna kayıt yaptırmak isteyenler Ön Kayıt Formunu doldurup başvuru yapabilirler. Ön Kayıt Formu için Tıklayınız.
Sitemizi Nasıl Buldunuz?
Ad Soyad:
Yorum:
Derece:
E-mail Listesine Ekle
Güncel bilgi ve kampanyalardan haberdar olmak için ekleyiniz.
Ad Soyad:
E-mail:
Sirtaki günümüz Yunan kültürünün ayrılmaz bir parçası haline gelen Sirtaki dansı Bizans döneminde İstanbul`da oynanan Hasapiko Argo (Ağır Kasap havası) dansından doğmuştur. Hasapiko ağırlıklı olarak İstanbul`un Fener ve Balat semtlerinde, kasap loncaları arasında doğdu ve 1900`lü yılların başına kadar kasap loncalarında popülerliğini korudu. Ancak Bizans`ta günlük yaşamdan kesitler sunan bir eserde, kasapların hayvanları kesmeden önce bir tür vicdan rahatlatma ritüeli olarak hayvanların etrafında döndükleri, önlerinde diz kırıp çöktükleri türünden bilgilere rastlanır. O dönemde Bizans kasaplarının çoğu Arnavut olduğu halde, Hasapiko`nun niçin bir Yunan dansı olarak ünlendiği ise başka bir muammadır.
Sirtaki mi Hasapiko mu, yoksa Sirtaki - Hasapiko mu?
Sirtaki görece yeni bir sözcüktür, 1960`lı yıllarda kullanılmaya başlamıştır. O yıllara kadar asıl kullanılan sözcük Hasapiko ve onun türevleridir; Hasapiko Argo (Ağır Kasap), Hasapiko Grigoro (Hızlı Kasap) ve Hasaposerviko (Sırp Kasabı) gibi.
Peki, Sirtaki nereden çıktı? Sirtaki sözcüğü, bir diğer Yunan dansının adı olan Sirto sözcüğüne, Yunancada küçültme ve şirinleştirme eki olan -aki soneki eklenerek elde edilmiştir. Bu yeni isimlendirmeye Hasapiko`da yapılan bir değişiklik nedeniyle ihtiyaç duyulmuştur. Böylece Hasapiko Argo ile Sirtaki arasındaki farka gelmiş oluyoruz; Hasapiko Argo aynı ritimle başlayıp biten yavaş bir danstır. Ancak özellikle Theodorakis ve Hacıdakis gibi bestecilerin 1960`lı yıllarda geleneksel Yunan müziklerine getirdikleri yeni yorumlarla birlikte, geleneksel Yunan dansları da bu dönemde belli bir değişime uğramıştır. Ağır bir ritimle başlayan Hasapiko Argo belli bir noktadan sonra giderek hızlandırılmaya başlamıştır. İşte bu yeni türü saf Hasapiko`dan ayırmak için Sirtaki sözcüğü türetilmiştir. Yani Sirtaki, Hasapiko Argo ile başlayan ama bir süre sonra hızlanan dansın adıdır. Öyleyse Sirtaki hem Hasapiko`ya bağlıdır hem de ondan bağımsızdır.
Sirtaki - Hasapiko Müzikleri
Sirtaki-Hasapiko parçalarının müziksel yapısı çoğu zaman 2/4`lük bir ölçüye dayanır. Tempo genellikle 60-65 bar/dakika biçimindedir. Bu standart ölçünün yanı sıra, özellikle Sirtaki parçaları 2/4`lük Hasapiko ölçüsü ile başlayıp, 4/4`lük Hasaposerviko ölçüsü ile bitmektedir. Bu tür parçalarla dans edilirken, dansa ağır Hasapiko ritmi ile başlanır, daha sonra şarkının bir yerinde müziğe bağlı olarak yumuşak ya da sert bir geçişle Hasaposerviko`ya geçilir. Bazı Hasapiko müziklerinde, özellikle de eski parçalarda taksimia denilen uzun bir intro bölümü vardır; ancak yeni parçalardaki taksimialar çok daha kısadır, hatta kimi yeni parçalar doğrudan ritimle başlamaktadır.
Sirtaki - Hasapiko Müziklerinin Enstrümanları
Sirtaki-Hasapiko müziklerinin geleneksel enstrümanı kuşkusuz buzuki’dir. Yunancadaki "buzuki" sözcüğü Türkçedeki "bozuk" sözcüğünden türemiştir; zira buzuki olarak bilinen çalgı, Anadolu`da yaygın bir şekilde kullanılan Bozuk Saz`ın küçültülmüş bir türevidir. Buzuki dışındaki Sirtaki-Hasapiko müzik enstrümanları arasında şunlar sayılabilir: bağlama (bağlama), ud (udi), santur (santuri), kanun (kanoni), çimbalo (santurun biraz daha geliştirilmiş türevi), laterna, tulum (gayda), davul (daoli) ve akordeon. Yeni müziklerde bunlara org, gitar ve piyano da eklenmiştir. Sirtaki müziklerinde kimi zaman bu enstrümanlardan birkaçı, kimi zaman da tümü çeşitli kombinasyonlarla bir araya getirilerek, birlikte veya dönüşümlü olarak kullanılmaktadır. Ancak buzuki ve bağlama çoğu parçada temel enstrümanlar olarak öne çıkar.
Sirtaki - Hasapiko Figürleri
Sirtaki - Hasapiko, balo salonlarında büyük bir disiplin ve ciddiyetle icra edilen "avant - garde" danslardan oldukça uzak bir karaktere sahiptir. Modern batı danslarıyla kıyaslandığında, Sirtaki-Hasapiko yalın bir danstır. Ama basit değildir. Bu dansta da belli bir beceri ve ustalık gerektiren birçok karmaşık figür vardır. Bununla birlikte, çeşitli sıçrama ve bükülmeleri saymazsak, Sirtaki - Hasapiko`da bedeni çok zorlayan veya aşırı bir çeviklik gerektiren figürler çok fazla değildir. Hayatlarında hiç dans etmemiş bazı öğrencilerim bile çoğu figürü kolayca öğrenebildi. Ama tuhaf olan şu ki, insanlar esasen basit figürlerde daha çok zorlanıyorlar. Belki de böylesi figürleri hafife aldıkları için! Genel olarak bakıldığında, Bu dansta öğrenilmesi zor olan şey figürler değildir; esas zorluk, bu figürlere can ve ruh kazandıracak bir tarzı ve havayı kazanma noktasında karşımıza çıkıyor. Yani Sirtaki - Hasapiko öğrenilirken üzerinde en çok durulması gereken şey estetiktir. Figürlerin bedene iyice oturup refleksleşmesi anlamına gelen estetik ise zamanla, ancak bir figür defalarca yapıldıktan sonra kazanılabiliyor. Sevindirici olan şey şu ki, diğer danslarla kıyaslandığında, bu süreç Sirtaki - Hasapiko`da çok hızlı işliyor; öğrenci birkaç hafta içinde çarpıcı bir gelişim kaydedebiliyor.
Sirtaki - Hasapiko ve diğer Yunan danslarının figürleri üzerine pek çok araştırma yapılmıştır. Yunan halk dansları üzerine yaptıkları önemli araştırmalar ve çalışmalarla tanınan Prof. Alkis Raftis ve Dora Stratou gibi araştırmacılar çeşitli figürlerin ortaya çıkışı ve bu figürlere yüklenmiş anlamlar üzerinde hayli ilginç gözlemlerde bulunmuşlardır. Bu çerçevede ele alındığında, Sirtaki - Hasapiko figürleri üç farklı kategoriye ayrılır; coşku ve sevinç figürleri, koyverme ve dağıtma figürleri, toparlanma ve durulma figürleri. Bu figürlerin tümü aynı müzik parçasında ardışık olarak yapılabilir; öte yandan bazı parçalar belli bir figür grubuna daha uygundur.
EWET DANS OKULLARI