Sebze ve Meyve İşleme Tesislerinde
Sebze ve meyvelerin ozonlu su içinde taşınması ve ozonlu suyla yıkanmaları, sularda mevcut olan bakterilerin sebze ve meyvelere bulaşmasını önlediği gibi, sebze meyvelerdeki bakterilerin birbirine geçmesini de engellemekte ve bu sayede depolama ömürlerini artırmaktadır.
Et, Tavuk ve Balık İşleme Tesislerinde
* Et depolama tesisleri
* Tavuk kesimhaneleri
* Balık işleme tesisler
Et, tavuk ve balık kesimhane ve işleme tesislerinde yıkama, soğutma ve ekipmanların temizliğinde kullanılan suların dezenfeksiyonunda ozon gazı uygulaması, dirençli mikroorganizmaları kısa sürede etkisiz hale getirir.
Gıda Endüstrisinde Ozon Kullanımı
Müşteri memnuniyetinin artırılması ve gıda üretiminde oluşabilecek risklerin önceden belirlenerek giderilmesi, son yıllarda gıda endüstrisinin temel hedefleri arasına girmiştir.
Böylece, gıdaların depolanma ve üretim süreçlerinde; özellikle mikrobiyal kökenli oluşabilecek tehlikelerin ortadan kaldırılması ve 100 % gıda güvenliğinin sağlanmasında ozon gazı geniş kullanım alanı bulmuştur.
Ozon gazı; ham ve yarı işlenmiş gıdaların
* Depolanma
* Yıkanma
* Paketlenme süreçlerinde,
doğrudan gıda kaynaklı veya çeşitli bulaşıcılar sebebiyle oluşan risklerin ortadan kaldırılmasında kullanılmaktadır.
Ozon; Gıdaların Depolama Sürelerini Uzatır
Depolama atmosferine ozon uygulaması depolanan gıdalara bulaşmış mikroorganizmaların çoğalmasını ve birbirine bulaşmasını kesin olarak engeller. Gıdaların depolanma süresini arttırır.
* Et ve tavuk işleme tesislerinde ortam atmosferine verilen 5 – 10 mg/lt ozon, 7 dakika temas süresinde ortam havasındaki Salmonella ‘nın giderilmesini sağlar.
* Peynir olgunlaştırma odaları atmosferine 0.02 mg/lt ozon uygulaması, peynirlerin raf ömrünü 11 haftaya yükseltir.
* Etilen gazını inaktive ederek elma, armut vb. meyvelerin raf ömrünü arttırır.
* Elmalar 2-11 ppm atmosferik ozon uygulaması ile 5 ay dayanmaktadır.
* Yemek fabrikalarında, soğuk hava depolarında ve buzdolaplarında koku karışımını önler. Ortam havasında kötü kokuları giderir.
Ozon; Gıda İşletmelerinde, Suların Dezenfeksiyonunda kullanılır
Ozonlama; gıda endüstrisinde meyvelerin sebzelerin, etlerin yıkandığı suların ve gıdaların temas ettiği kapların dezenfeksiyonunda kullanılmaktadır. Diğer dezenfektanlara göre daha kısa sürede ve kesin çözüm sağlayan ozon;
* E.Coli üzerinde klora nazaran 3125 kez daha etkilidir
* Düşük dozlarda ve kısa temas süresinde yüzde yüz dezenfeksiyon sağlar.
* İşlem sonunda oksijene dönüşerek kalıntı ve koku bırakmaz.
* Ozonlu yıkama suyunun bir başka üründe yıkama amacıyla tekrar kullanımı mümkündür. Bu da işletme maliyetini önemli ölçüde düşürmektedir.
US Teknoloji Proje ve Danışmanlık Hizmetleri