22 Kasım 2024, Cuma
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
Kayıt Tarihi: 2009-09-05
İlan Tipi: Satım İlanı
Telefon: 05425838649

Kaizen Serada Tecrübeli Marka

Kaizen Isıtma Sistemleri, seralarda kök ısıtma ve sera otomasyonu devrini başlattı.

Uzun yıllar sulu sistem ile ısıtılan seralarda, 2009 yılı itibari ile elektrikli ısıtıcı kablolar ile bitki kökünden ısıtma sistemini geliştirdiklerini belirten Kaizen Isıtma Sistemleri Genel Müdürü Şükrü Şimşirkaya, “ bugün geldiğimiz noktada, seralarda %80 verim artışı, ihraç kalitesinde üretim, erkencilik ve daha az hormon, ilaç kullanımı olanaklı hale gelmiştir.” Dedi.

Uyguladıkları sistemin ayrıntılarına değinen Şimşirkaya, “ 12 yıllık yerden ısıtma uzmanlığımızı, ülkemizin kalkınma alanlarından birisi olan seracılık sektörüne uygulamak ve sektörün önünü tıkayan sorunlara çözüm bulmak için 2 yıllık bir ar-ge sonucu Kök Isıtma ve Sera Otomasyonu Sistemi’ni geliştirdik. Klasik sulu sistemin yerine, fidan köklerinin 40 cm altından ısıtıcı kablolar ile ısıtılması ve bitkinin sıcaklığı kökünden yani en çok ihtiyacı olan bölgeden almasını sağladık. Diğer otomasyon ürünlerimizle ise sıcaklık, nem, oksijen, ışık vb değişkenleri kontrol ederek seralarda verim artışı, tasarruf, hormonsuz ve ihraç kalitesinde üretim sağladık.” Dedi
Kaizen ısıtma sistemleri, ilk olarak Antalya Kumluca bölgesindeki 29.000 m2 kavun serasını ısıtarak, bir ilke imza attı. Şimşirkaya ile görüştüğümüz sırada kendisi Türk Holanda ortaklığı 100.000 m2 bir seranın ısıtmasını gerçekleştireceklerini belirttiler.
Ekonomist haberi ,

Girişimci Şükrü Şimşirkaya’nın geliştirdiği kök ısıtma sistemi, tarımda verimliliği ve ihracat potansiyelini artırıyor. Büyük mekanlara ısıtma sistemleri kuran Şimşirkaya, bunu seralara uyarlamış ve mahsul verimliliğinde yüzde 100’leri aşan artış yakalamış. Üstelik bu sistemle yetiştirlen ürünler, ihracat kalitesinde, tüm serayı bilgisayarla yöneten ve insan gerektirmeyen sistemin dönüm maliyeti ise 20-30 bin Tl arasında değişiyor.

Seralarda yüzde 100 verim artışı

Kaizen ısıtma sistemleri, ısıtıcı kablo ve ısıtıcı şilte tasarımı, üretimi ve uygulaması alanında faaliyet gösteriyor. İstanbul Bayrampaşada’daki tesislerde günde 50 bin metrekarelik kablo üretiliyor. Bu ürünlerin her alanda sayısız uygulama alanı bulunduğunu söyleyen Şimşirkaya, camilerin yerden ısıtılmasından, çatılarda karların eritilmesine kadar pek çok farklı mekanda bu ısıtma sistemlerinin kullanıldığını belirtiyor.

Ürettiği kabloların başka hangi alanlarda kullanılabileceğini arştırırken, tarım sektörünü keşfeden Şimşirkaya, ısıtma kablolarını seralara taşımaya karar veriyor. Bitki köklerine elektrikli ısıtıcı kablolar yerleştirerek, bitkinin ihtiyacı olan minumum ısıyı veren bir sistem geliştiren Şimşirkaya, mahsulde bu teknik ile yüzde 100’lerin üzerinde verim artışı sağlandığını söylüyor.

Bu sistemin Türkiye’nin ihraç ürünlerinde yaşanan kalıntı sorununa da kesin çözüm olduğunu kaydeden Şimşirkaya şunları anlatıyor:
“ Kökten ısıtma sistemi, sadece ısıtmayı kapsamıyor. Bitkinin tüm ihtiyaçları, bilgisayar sistemiyle otomatik olarak sağlanıyor. İhtiyacı olan her şeyi zamanında alan bitki, stresten uzak bir şekilde yetişiyor. Klasik yöntemlerdeki gibi ilaçlamaya gerek kalmadığı için kaliteli ürünler yetişiyor. Daha çok ihracata yönelik olan mahsulde verim artışı yaşanıyor.”

Bitki köküne ısı veriyor

Özellikle güney bölgelerimizde seracılık, odun sobası yakarak soğuğu kırmak şeklinde oluyor. Ancak bunun pek çok sakıncası bulunuyor. Bu teknik, çiçeklerin döllenme oranını düşüyor. Hatta bazı hallerde doğal döllenme bile hiçbir şekilde gerçekleşemiyor. Bu durumda üretici hormon kulanmak zorunda kalıyor. Ancak sıcaklık yeterli değilse hormon kullanmak zorunda kalıyor. Ancak sıcaklık yeterli değilse hormon bile döllenmeyi sağlamıyor. Bir şekilde döllenme gerçekleşse bile, ürün tatsız tuzsuz, aromasız oluyor.

Şimşirkaya’nın geliştirdiği sistem ise klasik ısıtma yerine, bitki ekim sıralarının 30-40 santimetre altına izolasyon yapılarak gerçekleştiriliyor. Toprak altına elektrikli ısıtıcı kablolar yerleştirilip, bitkinin ihtiyacı olan mimimum ısı, bitkinin kökünden veriliyor. Böylece kömür, odun, fuel-oil gibi klasik ısıtma tekniklerine göre yüzde 70’e varan enerji tasarrufu da sağlanıyor.

“Yalancı Cemre” etkisi

İsrail, hollanda, Fransa ve Japonya’da benzer tekniklerle verimliliğin yüzde 78’lere çıktığını, Türkiye’de başlattıkları bu sistemle ise yüzde 100’lerin üzerinde bir verimlilik yakaladıklarını ifade eden Şimşirkaya, şöyle devam ediyor :
“ Normal yöntemlerle 100 bin metrekarelik bir yerden 1 milyon dolarlık bir ürün alınıyorsa, bu teknik ile 2 milyon dolarlık ürün garanti. Üstelik bu teknik, tamamen ihracata yönelik ürün geliştiriyor. İhracat standartlarına uygun olan bu teknik ileyetiştirilen ürünler, çok karlı. Çünkü Türkiye’de kilosunu 1 TL’ye vereceğinize, ürünün kilosunu 5 Euro’dan ihraç edebilirsiniz. Bu da hem çiftçi hem de ülke ekonomisi için çok önemli bir katkı anlamına geliyor.”

Bu konu üzerine araştırmalar yaparken, yurt dışındaki uzmanlara geliştirdikleri sistemi anlattıklarını da söyleyen Şimşirkaya, “Yabancılar bize “Siz yalancı cemre” yapıyorsunuz. Bu sayede yüzde 100 ile yüzde 400 arasında verim yakalayabilirsiniz dediler. İhraç kalitesinde ürün yakalanıyor diyor.

Hormonsuz üretim

Seracılıkta en büyük sorun ısınma. Klasik tekniklerle seraların içine sobalar kuruluyor. Ve bitkilerin donması engellenmeye çalışılıyor. Ancak sobaların yakınındaki bitkiler yanıyor. Bitkilerin donması engellenmeye çalışılırken, bitki köklerinin sıcak tutulması sağlanamıyor. Ayrıca yeterli ısı alamadığı için bitki döllenemiyor. Yapılacak tek yol kalıyor, o da bitkilere hormon vermek. Bu yöntem, sağlıksız olmasına rağmen çok kullanılıyor. Sonuç olarak yetiştirilen ürünlerin aromatik özelliği kayboluyor.

Bilgisayarlı seracılık

Öte yandan Şimşirkaya’nın geliştirdiği kök ısıtma sistemiyle ısıtılan bitkiler, uygun zamanda aldıkları su, oksijen ve ışık nedeniyle stresten uzaklaşıyor. Böylece bitkide haşlanma, çatlama, çizik gibi durumlar olmuyor. Bitki, köklerinde ki besini yapraklarına iletiyor. Hormona gerek kalmadan ürün yetişiyor.

Bu sistemin sadece ısıtmadan ibaret olmadığını belirten Şimşirkaya, “ seralarda kabloyu bitkinin köküne iyice yaklaştırıyoruz. Bitkinin ihtiyacı olan en mimimal miktarda 8-9 derece ısı veriyoruz. Geliştirdiğimiz teknik tarımsal bir otomasyon sistemi. Bitki kökünü ısıtmakla kalmıyor. Bitkinin ihtiyacı olan suyu damlama tekniği ile verirken, ihtiyacı olan ışığı, nemi de uygun zamanda otomatik olarak veriyor” diyor.

Seranın belli bölgelerine yerleştirdikleri nem, ışık, sıcaklık, sensörlerinin ortamı dengelediğini söyleyen Şimşirkaya, bu sistemde insan karar faktörü gerekmediğini, bilgisayar sisteminin tüm üretim aşamalarını kenisinin ayarladığını belirtiyor.

Adrasan’da Sera Kuruldu

Geçen yıl bu sistemi kurdukları iki pilot serada denediklerini ve başarılı sonuçlar alınca Antalyalı bir şirketten teklif aldıklarını belirten Şimşirkaya, bu teklifin ardından bugün Türkiye’nin en büyük modern serasını yaptıklarını belirtti. Belirtilen hedeflerin gerçekleştiğini ve bu işten tüm tarafların karlı olarak çıktıklarını da sözlerine ekleyen Şimşirkaya “ burada 29.000 metrekare bir sera hazırladık. Sistem tamamen bilgisayar kontrollü oldu. İlk olarak kavun ekildi. Kavun çok özelliği olan bir ürün. Ayrıca en zor yetiştirilen ürünlerin başında geliyor. Ürünlerin %100’ü yurtdışına ihaç ediliyor. Bizden çıkış fiyatı 5 Euro civarında, örnek olarak Belçika’da satış fiyatı 20 Euro.

Kaizen Isıtma Sistemleri, bugün geldikleri noktada, Alara’da İngiliz-Hollanda kökenli bir şirket ile 50.000 metrekare, iran – tahran bölgesinde ise 100.000 metrekare bir seranın ısıtılması sürecinde olduklarını belirtti.

KAIZEN ISITMA SİSTEMLERİ
www.kaizenisitma.com
kaizen@kaizenisitma.com
0542 583 86 49
Kaizen Isıtma Sistemleri