Çatınızda yoğun kar birikip uzun sarkıtların oluşması gözleniyorsa, buz bariyeri probleminiz var demektir.
Kış rüzgarları çatınızda kar biriktirir. Binanın içinden gelen sıcak hava karın altından, güneş ışınları ise üstten kar yığınını eritmeye başlar. Eriyen kar saçaklara doğru yönlenir ve gündüz-gece sıcaklık farklarından dolayı tekrar donarak buz bariyerlerinin oluşmasına yol açar. Erimeye devam eden kar suyu bu bariyerlerin arkasında birikir. Biriken sular çatıdan içeri sızarak bina içine zarar verirler ve bariyeri aşarak sarkıtların oluşmasına neden olurlar.
Buz bariyerleri kar örtüsünün altında kaldıkları için görülmezler. Varlıkları sarkıt oluşumu ve sızıntı ile fark edilir. Buz bariyerlerini çekiçle kırmanız veya saçaklara tuz dökmeniz sadece çatınıza zarar vermenize yol açar. Düşen sarkıtlar daha düşük kottaki çatılara veya yayalara zarar verir. Doğu illerimizde her yıl sarkıt düşmesinden dolayı ölümler olmaktadır. Buz bariyerleri saçağın kenarında olukların hemen üstünde oluşurlar.
Eriyen kar bariyeri aşar oluk ve inişlere doğru yönlenir. Çok sert kış koşulları olan doğu illerimizde çatılar, kar yükü ve buzlanmadan doğan kırılmalara ve hasarlara engel olunamadığı için oluksuz yapılmaktadır. Olukların kullanılmadığı bir drenaj sistemi ise yandan bina duvarlarına zarar verebilir.
Her türlü çatı malzemesi üstüne döşenebilen ısıtma kabloları, saçaklarda buz bariyeri oluşumunu önlemek için kullanılmaktadır. Kablolar, saçaklara açık havada kalacak şekilde döşenirler.
Buz bariyerleri özellikle sıcak çatı olarak isimlendirilen ve tavan arası yalıtımı iyi olmayan dolayısıyla erimenin kar örtüsü altından söz konusu olduğu çatılarda belirgindir.
Soğuk çatı deyimi ise ve tavan arası yalıtımı iyi olan dolayısıyla kar örtüsü altından erimenin en az olduğu çatılar için kullanılmaktadır. Kabloların tüm saçağı ya da saçağı kapsayacak şekilde döşenmesi gerekmez. Ancak saçaktan tepeye doğru ne kadar döşeneceği ve m2 güç ihtiyacı doğru belirlenmesi sistemin istenilen şekilde çalışması açısından çok önemlidir.
Oluklarda uygulama kabloları oluk gövdesine paralel iki sıra olarak yerleştirmek suretiyle yapılır. Plastik ayırma aparatı, kabloların birbirlerine temasını önlemek amacıyla kullanılır ve oluk gövdesine sabitlenmez. Sabitleme sadece oluk uç noktalarında metal bağlantı aparatı ile sağlanır. Kablolar, inişlere giriş ve çıkış ağızlarını kapsayacak şekilde yine çift sıra olarak uygulanır.
Çatılarda Buz Oluşumunu Önler
Tuz Kullanımına Gerek Kalmaz
Can ve Mal Güvenliği Sağlar
Montajı Kolaydır
Uzun Ömürlüdür
Sistem Otomatik Olarak Çalışır ve Enerji Tasarrufu Sağlar
Uygulama esnasında inişlerdeki keskin dönüşlerin kabloya zarar vermemesine özen gösterilmelidir. İnişlerde en iyi koruma giriş ağzında sağlanır.
İnişin çıkış ağzındaki kablolar ise suyun burada tekrar donarak tıkanmaya neden olmasını önlemek içindir.
Kar ve buz eritme sistemi termostat ile kontrol edildiğinde sistem ıslaklık ve atmosfer duyar elemanlarındaki verileri değerlendirerek tamamen otomatik çalışır.
Çatı ıslaklık duyar elemanı oluğun içine yerleştirilir. Saçak veya oluğun altına atmosfer duyar elemanı yerleştirilir.
Dolayısıyla sistem kar ve buz oluşumunu takip eder ve enerji beslemesi saçaklarda ve oluklarda erime sağlandıktan sonra otomatik olarak durdurulur. Bu sayede asgari enerji tüketimi sağlanmış olur.
Kaizen Isıtma Sistemleri