22 Kasım 2024, Cuma
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
Kayıt Tarihi: 2008-09-01
İlan Tipi: Satım İlanı
Telefon: 0242-2593610



ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ NEDİR ?
• BİR DEFADA BİRDEN FAZLA SİSTEMİN DENETLENEREK, UYGUN BULUNMASI HALİNDE BELGELENDİRİLMESİ
• DENETİM SÜRELERİNDE AVANTAJ (HER BİR SİSTEMİN TEK TEK DENETLENMESİNE GÖRE)
• ORTAK PROSEDÜRLERİN AYRI AYRI DÖKÜMANTE EDİLMESİ GEREĞİNİN ORTADAN KALKMASI
• ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMLERİ; YÖNETİM SİSTEMLERİNİN TEK ÇATI ALTINDA TOPLANDIĞI VE GEREKLERİN AYNI ANDA KARŞILANDIĞI BÜTÜNSEL UYGULANAN SİSTEMLERDİR.


ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ EĞİTİMLERİ

PROGRAM-A

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ GENEL BİLGİLENDİRME EĞİTİMİ

ISO 9000-2000 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
ISO 14001 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ
OHSAS 18001 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

PROGRAM GÜN SAYISI: 4 GÜN
PROGRAM BEDELİ:200 YTL+KDV

ISO 9000:2000 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
ISO 9000 standart serisi Uluslararası Standartlar Organizasyonu (International Organization for Standardization (ISO)) tarafından 1987 yılında Uluslararası Standart olarak hazırlanmış ve 1994`de revize edilmiştir. Standartları her beş yılda bir gözden geçirerek günün koşullarına göre revize etmek ilkesi ile çalışmaları tamamlanan 2000 revizyonu yürürlüğe girmiştir.
ISO 9000 standartlarının 2000 revizyonunun temel nedeni kuruluşların faaliyetlerine katma değer kazandırma ve performansı sürekli artırma olanağı sağlamaktır. Müşteri odaklılık, liderlik, çalışanların katılımı, proses yaklaşımı, sistem yaklaşımı, sürekli iyileştirme, gerçeklere dayalı karar verme ve tedarikçilerle karşılıklı çıkar ortaklığına dayalı ilişki kavramları üzerine kurulmuş olan ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi Standardı, müşteri memnuniyetinin, müşteri beklentileri ve geçerli yasal şartlar karşılanarak sağlanması için şartları tanımlamaktadır.
Müşteri tatminini izlemek, dokümantasyondan çok uygulamaya ve performansa önem veren bir yapı oluşturmak, genel yönetim sistem prensiplerini desteklemek ve yönetim sistemlerinin entegrasyonunu kolaylaştırmak, süreç yaklaşımını esas almak, her birim ve seviyede ölçülebilir, kalite hedefleri belirlenmesini ve kalite hedeflerine ulaşmak için sürekli iyileştirmeyi sağlayacak kalite planlamasının yapılmasını sağlamak standardın temel özellikleridir. En önemlisi ise tüm ürün kategorileri, tüm sektörler ve her büyüklükte kuruluşa uygulanabilirliktir. Dolayısıyla hizmet sektörü tarafından daha kolay uygulanabilecektir.

1- SEMİNERİN HEDEFİ
Katılımcılara ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi standardını uygulama örnekleri vererek tanıtmaktır.

2- İÇERİK
• Genel "Kalite" kavramı,
• Kalite sistemleri ve sistem standartları,
• ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi standardı maddelerinin uygulama örnekleriyle açıklanması,

3- KATILIMCILAR
Kuruluşlarında kalite yönetim sistemi kurmaya başlayacak, kurma aşamasında olan ve kalite yönetim sistemini geliştirmek isteyen yönetici ve çalışanlar.


ISO 14001 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ BİLGİLENDİRME
"Canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdüğü fiziksel, biyolojik ve sosyo kültürel alan" olarak tanımlanan Çevrenin korunması herkesin sorumluluğudur. Küresel kaynaklarımızın kontrolsuz kullanılması, dünyamızda zaman içinde yenilenmesi mümkün olmayan kayıplara neden olmaktadır. Çevrede meydana gelebilecek, çevresel varlığı ve ekolojik dengeyi bozabilecek her türlü olumsuz etkiyi en aza indirebilmek için kuruluşların üzerine düşen görev; Çevre Yönetim Sistemi`nin gereklerini yerine getirerek konuya sistematik yaklaşımı sağlamaktır. Sistematik yapıyı oluşturmak amacı ile Çevre Yönetim Sistemleri` ni konu alan ISO 14000 serisi bir dizi standart yayımlanmıştır. Bu dizi için "ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi - Özellikler ve Kullanım Kılavuzu" standardı belgelendirmeye esas bir standarttır. Kuruluşların uyguladıkları çevre sisteminin ulusal/uluslararası standartlara uygunluğu 3. taraf belgelendirme kuruluşları tarafından belgelendirilmektedir. Bu belgelendirme kuruluşların sistemlerinin yeterliliğini ortaya koyduğu gibi standar- dın ön gördüğü sürekli iyileşme düşüncesi ile çevreye olan etkilerin azaltılmasında kuruluşlara yön göstermektedir.
1- SEMİNERİN HEDEFİ
Çevre Yönetim Sistemi`nin temel prensipleri, elemanları ve bu elemanların ne şekilde geliştirilip uygulanacağının, kaynakların kullanımının çevresel boyutlarının tanımlanmasına yöneliktir.
Çevre Yönetim Sistemi kuruluşun yapısını, sorumluluklarını, proseslerini ve bu sistemi uygulamak için kullandığı kaynakları kapsar. Düzenleme ve değerlendirme amaçları bakımından sistem içindeki belirlenmiş öğelerin uygulanışını gösterir.
2- İÇERİK
• Sürdürülebilir kalkınma kavramı ve Çevre Yönetim Sistemi gerekliliği,
• Çevre yönetim sistemi kurma aşamaları,
• Standart maddelerine giriş,
• Çevre ile ilgili mevzuat hakkında genel bilgilendirme,
• ISO 14001 revizyonunun getirdiği yenilikler,
• Çevresel etkiler ve bu etkilerin değerlendirilmesi,
• Çevre yönetim planlarının oluşturulması,
• Çevre Yönetim Sistemi`nin dokümantasyonu,
• Çevre yönetimi denetimi,
• Çevre yönetimi kapsamında kaynakların yönetimi,
• Çevresel yönetim programı ve gözden geçirilmesi,

3- KATILIMCILAR
Kuruluşlarında Çevre Yönetim Sistemleri`ni sistematik bir şekilde uygulamak isteyen yöneticiler ve çalışanlar.

OHSAS 18001 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ BİLGİLENDİRME
İşletmelerde sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının sağlanması yasal gerekliliğin ötesinde çalışanların mutluluğu ve motivasyon açısından önemlidir. Sağlıklı ve güvenli çalışma ortamının sürekliliğinin sağlanması iş performansının yükselmesine ve verimliliğinin artmasına neden olacaktır. Bu açıdan sağlıklı ve güvenli çalışma ortamının oluşturulması, sürdürülmesi, ve sürekli iyileştirilmesinin sağlanması kuruluşlar için önemlidir. Bunun gerçekleştirilmesi ve konuya sistematik yaklaşımın sağlanması için. OHSAS 18001 İş Sağlığı ve İş Güvenliği yönetim sistemini spesifikasyonu (TS 18001 - İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi - Şartlar, Direktif: OHSAS 18001 - BSI standardı) yayımlanmıştır.
1- SEMİNERİN HEDEFİ:
İşletmede sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının sağlanması, sürdürülmesi ve sürekli iyileştirilmesi için OHSAS 18001 yönetim sistemini kurmak ve işletmek isteyen kuruluşların bu alanda sorumluluğu paylaşan yönetici ve çalışanlarına İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı yönetim sistemi bilgilendirilmesi ve bu konuda yetkinlik kazandırılması amaçlanmıştır.
2- İÇERİK
• İş Güvenliği ve İşçi Sağlığına giriş,
• Kaza / hastalık maliyetleri,
• Ulusal ve uluslararası yasal gereklilikler,
• İş kazaları ve nedenleri,
• Güvensiz durum ve davranışlar,
• Kaza anlizi - raporlaması - kayıt ve istatistikleri,
• Tehlike tanımlama ve risk değerlendirme,
• Düzeltici, önleyici faaliyetler,
• Organizasyon, yetki ve sorumluluklar,
• Denetim - iç denetleme,
• ISO 9001, ISO 14001 ile etkileşimi,
• Acil durum yönetimi.
Örnek olay ve grup çalışmaları ile; kaza analizi ve kökneden araştırması, risk değerlendirmesi ve kontrol çizelgeleri oluşturulmasına yönelik faaliyetler yürütülecektir.
3- KATILIMCILAR:
İş güvenliği sorumluları, sağlık, güvenlik ve çevre sistemi yöneticileri, kalite sistemi yönetici ve sorumluları, insan kaynakları yöneticileri, endüstri ilişkileri yöneticileri, sistemi yeni kurmak veya mevcut sistemlerine entegre etmek isteyen kuruluşların çalışanları.

PROGRAM-B

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ DÖKÜMANTASYON EĞİTİMİ

ISO 9000-2000 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
ISO 14001 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ
OHSAS 18001 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

PROGRAM GÜN SAYISI: 2 GÜN
PROGRAM BEDELİ:100 YTL+KDV



ENTEGRE KALİTE YÖNETİM SİSTEM DOKÜMANTASYONU

ISO 9000:2000 Standardına uygun Kalite Yönetim Sistemi`nin kuruluşlarda kurulması için kalite ile ilgili tüm faaliyetlerin standart hale getirilmesi ve sistematik olarak dokümante edilmesi gerekmektedir.
ISO 9000 standartlarının 2000 revizyonunda, kuruluşların faaliyetlerine katma değer sağlayacak bir sisteme sahip olabilme olanağı artmaktadır. Standardın yeni revizyonunda EFQM Mükemmellik Modelinde de yer alan müşteri odaklı organizasyon, liderlik, çalışanların katılımı, süreç yaklaşımı, sürekli iyileştirme gibi kavramlar temel alınmaktadır. Bu kavramlara göre dokümantasyonun nasıl yapılacağı önemlidir.
Kuruluşlar kendi yapılarına uygun olarak oluşturdukları dokümantasyon ile faaliyetlerini sürdürmektedirler.
Dokümantasyon yapısında yapılacak gelişme, bir belge alınmasının hedeflenip hedeflenmemesinden bağımsız olarak bu faaliyetlerin ve dokümantasyonun ISO 9000:2000 standardına uyumlu hale getirilmesi ve kaynakların optimum kullanımı açısından önemlidir.
1- SEMİNERİN HEDEFİ
ISO 9000:2000 standardının öngördüğü gereklilikleri karşılayabilecek bir Kalite Yönetim Sistemi`nin planlanması, kurulması, dokümantasyonu ve izlenmesi için gerekli çalışmaların uygulamalı olarak tanıtılması hedeflenmiştir.
2- İÇERİK
• Kalite yönetim sistemi ve dokümantasyon için ön hazırlıklar,
• Süreç yaklaşımı ve nereden başlanacağı,
• 1, 2 ve 3. seviye dokümantasyonun tanıtımı ve hazırlanması için izlenecek yöntem,
• Kalite El Kitabı ve Prosedür yazma kuralları,
• İlgili formların örneklerle tanıtılması.
3- KATILIMCILAR
Kuruluşlarda ISO 9000:2000`e uygun Kalite Yönetim Sistemi`ni planlamak, kurmak ve yönetmekle görevli yöneticiler ve çalışanlar.
• Katılımcıların daha önce "ISO 9000:2000 Kalite Yönetim Sistemi" seminerini almış ve konuya hakim durumda olmaları eğitimin hedefine ulaşması açısından şarttır.

PROGRAM-C

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ İÇ TETKİKÇİ EĞİTİMİ

ISO 9000-2000 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
ISO 14001 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ
OHSAS 18001 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

PROGRAM GÜN SAYISI: 4 GÜN
PROGRAM BEDELİ:200 YTL+KDV




ISO 9000:2000 KURULUŞ İÇİ KALİTE DENETÇİSİ
Kalite denetimleri kuruluş içinde kalite yönetim sisteminin yeterliliğini, uygunluğunu ve etkinliğini denetlemek ve değerlendirmek için gerekli yönetim araçlarından biridir. İç denetimlerin gerçekleştirilmesi, ISO 9001:2000 standardı gerekliliklerindendir. Denetlenecek faaliyetin önemi ve önceki denetim sonuçları dikkate alınarak program yapılması ve denetim sonucu elde edilen bulgular ile düzeltici ve önleyici faaliyetlerin gerçekleştirilmesi beklenmektedir.
İç denetim yapan personelin bu konuda bilgili ve yetkin olmasının olumlu sonuçlar alınması açısından önemi vardır. İç denetimleri gerçekleştirecek denetçi adaylarının ISO 9001:2000 standardını bir denetçi olarak yorumlayabilmeleri ve denetim tekniklerini bilmeleri kuruluşlarına katma değer sağlamak açısından gereklidir.
ISO 9001:2000 standardı sürekli iyileştirmeyi ön görmektedir. İç denetimler sürekli gelişme için kullanılması gereken süreçlerden bir tanesidir.
1- SEMİNERİN HEDEFİ
ISO 9001:2000 ve ISO 19011 gerekliliklerine göre kalite denetim planlaması ve uygulamasındaki bilgileri katılımcılara aktarmak ve bu süreçte yetkinlik kazandırmaktır.
2- İÇERİK
• Denetim nedir?
• Denetim standartları (ISO 19011),
• Denetçi sorumluluk ve yetkileri,
• Denetçi özellikleri,
• Denetim teknikleri,
• Planlama,
• Soru listesi hazırlama,
• Açılış toplantısı,
• Denetim uygulaması,
• Uygunsuzluk raporları,
• Raporlama,
• Kapanış toplantısı,
• Düzeltici faaliyet etkinlik değerlendirmesi,
• Örnek uygulamalar,
• Sınav.

3- KATILIMCILAR
Kuruluşların yönetici ve kuruluş içi, ikinci taraf denetim gerçekleştirmesi uygulamalarını yürütmekle görevlendirilecek ISO 9001:2000 gerekliliklerini bilen çalışanlar.

Bu seminerde ISO 9001:2000 standardı işlenmediğinden katılımcıların öncelikle "ISO 9000:2000 Kalite Yönetim Sistemi" seminerini almış ve konuya hakim durumda olmaları eğitimin hedefine ulaşması açısından şarttır.

ISO 14001 KURULUŞ İÇİ ÇEVRE DENETÇİSİ

Çevre kalkınması ve ekonomik kalkınma birbirinden ayrılmaz iki olgudur. Üretim ve tüketim alışkanlıkları canlı yaşamını ve doğal çevreyi tehdit etmekte, tutum ve davranışlar, doğa-insan ilişkileri çevre kirlenmesini hızla artırmaktadır. Çocuklarımıza, dünyamıza ve gelecek kuşaklara karşı sorumluluk duyuyorsak, üretim ve tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirmek ve sosyal sorumluluğumuzu sorgulamak durumundayız.
Ülkemizdeki çevre konusunda kirlenmeler kaynakların aşırı ve yanlış kullanımı şeklinde kendini göstermektedir. Ekolojik denge ve çevre koruma bilinci toplumun tüm kesimlerinin uymak zorunda olduğu ahlaki, sosyal ve anayasal sorumluluğumuzdur. İşte bu sorumluluk bilincinden yola çıkarak bunu nasıl yapmamız gerektiğinin bilinmesi denize bir yıldız daha atılmasını sağlayacaktır.

1- SEMİNERİN HEDEFİ
Çevre Yönetim Sistem Denetimi`nin ISO 14001 sisteminin bir parçası olduğunu görmek; seminere katılanların, kendi şirketlerinde çevre sistemlerini sorgulamak ve belli bir sistematik yaklaşımla çevre sistemlerini iyileştirmek ve bu amaçla yapılacak pratiklerle denetçileri yetiştirmektir.
2- İÇERİK
• ISO 14000 standardına genel bir bakış,
• Ön gözden geçirmenin yapılması,
• Çevre politikasının hedeflerle uyumu,
• Denetim teknikleri,
• Çevre sistemleri uygulamaları ve sistemin özeti,
• Çevre etkilerinin incelenmesi,
• Risk değerlendirmesi,
• Çevre mevzuatlarına uyum,
• Proses denetimi, atık denetimi,
• Soru listelerinin hazırlanması,
• Denetim raporunun hazırlanması,
• Kuruluşlarda mevcut durum tespiti,
• Kuruluşların yükümlülükleri.

3- KATILIMCILAR
Kuruluşlarında Çevre Yönetim Sisteminin etkinlik, yeterlilik ve uygunluğunu değerlendirmek isteyen yöneticiler ve çalışanlar.

• Bu seminerde katılımcıların öncelikle "ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi" seminerini almış ve konuya hakim durumda olmaları eğitimin hedefine ulaşması açısından şarttır.


ARC EĞİTİM&ORGANİZASYON