SONBAHAR DÖNEMİ BAHÇE BAKIMI (Eylül-Ekim-Kasım)
EYLÜL
A-Çim Alanlarla İlgili işler : Sulama, biçme, yabancı ot temizliği, yerine göre gübreleme işlemlerine bu ayda da devam edilir. Hastalık ve zararlılarla savaşılır. Çim alanların ihtiyacına göre havalandırma ve silindirleme işleri ile kumlama yapılır.Ayrıca onarım ve tohumlama için uygun zamandır.Sulama, yağmur mevsiminin başlaması nedeniyle önceki aylara göre daha seyrek yapılır. Ancak iklimin uygunluğu nedeniyle biçme işlemi daha sık olur. Ekim ayı ortalarına kadar gübreleme yapılır.
B-Sulama :Mevsim yağışları nedeniyle sulama bir dereceye kadar hafifler. Ancak çeşitli nedenlerle yaz aylarında sulama yapılmamışsa Eylül ayında bu işlem tamamlanır.
C-Toprak İşlemesi :Toprak, sonbahar yağmurlarının başlaması ile işleme tavına gelir. Bu andan sonra ekim ve dikim için gerekli hazırlıklara girişilir. Yağışlar, yabancı otlar gelişmesi ile toprağın kaymaklaşmasına neden olacağından çapa işine önem verilir. Sonbahar ve İlkbaharda dikilecek fidanlar için çukur açmaya başlanır.
D-Dikim İşleri :Ay sonlarına doğru kışlık fidelerin dikimine başlanır. Baharda çiçeklenen soğanlı bitkilerin dikim zamanıdır. Ambalajlı Herdemyeşil çalı ve ağaçların dikimine başlanır.
F-Bitki Koruma : Külleme ve bazı mantari hastalıklara karşı ilaçlama yapılır.Ay sonlarına doğru gece soğukları başlayacağından gerekli önlemler alınır
EKİM
A-Çim Alanlarla İlgili İşler :Yağış miktarına bağlı olarak sulama işleri azalmaya, biçim seyrekleşmeye başlar. Eylülde ekilen yeni çim alanlarda sulama, silindirleme ve biçim işlerine devam edilir.Gübrelemede eski çimlere son kez kompoze gübre verilir. Yabancı ot temizliği bu ayın ilk haftasında sona erer. Gevşek topraklarda silindirleme işlemi yapılır. Havalandırma ve kumlama yapılır. Hastalık ve zararlılarla savaşa bu ayın sonuna kadar devam edilir. Çim tohumu ekimi bu ayın ortasına kadar devam edebilir.
B-Toprak İşleri :Toprak tavında olduğunda her türlü belleme, fidan çukuru açma ve çapa işleri kolaylıkla yapılır. Humusca fakir topraklara yanmış ahır gübresi verilir.
C-Dikim İşleri :Herdemyeşil ağaç, çalı ve çit bitkileri ile ilkbahar ve yazın çiçek açan bazı süs çalıları topraklı fidan halinde dikilebilir. Asıl sonbahar fidan dikimi ay sonlarında başlar, gül fidanlarıda ay sonunda dikilebilir. Soğanlı bitkiler ile kışlık çiçek fidelerinin dikimine devam edilir.
D-Sulama İşleri :Yağışlar nedeniyle ve havanın serinlemesi dolayısıyla sulama seyrekleşir. Ancak duvar dipleri, saçak altları ve ağaçların altlarındaki bitkiler az yağış aldıklarından sulanır. Yeni dikilen bitkiler özellikle sulanır.
F-Bitki Koruma :Kış dinlenmesine alınan soğan ve yumrulular hastalıklara karşı ilaçlanır. Ağaç ve çalılar gözden geçirilip gerekli ilaçlamalar yapılır.
G-Diğer İşler :Yabancı otlar temizlenir, dökülen yapraklar temizlenir. Kışa duyarlı bitkiler örtülür.
KASIM
A-Çim Alanlarla İlgili İşler :Çim son kez biçilir. Dökülen yapraklar temizlenir ve çimenler demir tırmıkla taranır. Çim alanlarda kullanılan alet ve makinelerin yıllık bakım ve onarımı yapılır.
B-Toprak İşlemesi :İklim koşulları uygun olması halinde Ekim ayındaki toprak işlemesine devam edilir.
C-Dikim İşleri :Sonbaharda fidan dikim zamanı bu ayda başlar, toprağın donmasına kadar devam eder. Özellikle gül fidanları bu dönemin başında dikilir.
D-Sulama :Yeni dikilen bitkilerin can suyu verilir.
E-Budama :Sonbahar budaması bu ayda başlar. Özellikle, çiçeklerini gelecek ilkbaharda verecek olan ağaççık ve çalı bitkileri mutlaka sonbaharda ve kış başında budanır.
ÇINAR PEYZAJ İNŞAAT TURZ.SAN.LTD.ŞTİ.