Belirtiler
- Yüksek kan basıncı (tansiyon)
- Aşırı terleme,
- Kalp atışında hızlanma,
- Kilo kaybı,
- Kabızlık,
- Kişilik değişiklikleri.
Hormon salgılayan böbrek üstü bezıerinin dört çeşit tümörü vardır. Bunlardan biri olan feokromositom, adrenal bezlerin medulö denilen iç kısmında gelişir ve aşırı adrenalin ve noradrenalin (epinefrin ve norepinefrin) hormonları üretir. Adrenal tümörlerin ikinci çeşidi adrenal korteks`te ortaya çıkar ve aldosteron denilen hormonun fazla üretilmesine neden olur. Conn sendromu. Üçüncü çeşit tümör cushing sendromuna neden olur. Dördüncü tip tümör erkek veya dişi hormonların üretilmesine neden olur ve böylece erkeklerde kadınlaşma veya kadınlarda erkekleşmeyi ortaya çıkarır.
Bu türden adrenal bezi tümörleri çok sık görülmez.
Teşhis
Feokromositoma
Feokromositoma sıklıkla birden fazla aile üyesinde(ailevi eğilim) ve bazen de tiroid kanseriyle birlikte görülür. Hasta bir kişinin aile fertlerinde de herhangi bir bulgu ortaya çıkmadan ö:ıce bu hastalık yakalanabilir.
Yüksek tansiyon(yüksek kan basınCı) en önemli bulgudur. Ara sıra ya da sürekli yüksek tansiyonu olan birinde, stres, üşütme ya da hafif bir egzersiz sonrası bayılma, çarpımı ya da şiddetli başağrısı ortaya çıkıyorsa böbreküstü bezi tümöründen kuşkulanılabilir. Idrarda yüksek düzeyde adrenalin veya naradrenalin ya da yanürünleri bulunursa, feokromositoma olma olasılığınız oldukça yüksek olarak değerlendirilir ve daha ileri testler yapılır.
Conn Sendromu
Yüksek kan basıncı, idrar artışı, aşırı susama, kramplar ve kas güçsüzlüğü Conn sendromunu düşündürebilir. Bu durumda kan testleri gerekir; kanda sodyum çok yüksek ve potasyum çok düşük oranlarda bulunursa, hastalık Conn Sendromu olabilir.
Dişileştiren ve Erkekleştiren Sendromlar
Kişide karşı cinsin cinsel özelliklerinin ortaya çıkmasına neden olan ve oldukça ender görülen hastalıklardır.
Herhangi bir böbreküstü bezi tümörünün varlığını doğrulamak için bilgisayarlı tomografi, ileri kan ve idrar testleri yapılır.
Böbreküstü Bezi Tümörü Ne Kadar Ciddidin
Böbreküstü bezi tümörü genellikle ameliyatla çıkarılır. Ameliyat sonrasında şikayetler genellikle ortadan kalkar. BUnunla birlikte feokromositoma teşhis edilemediğinde ve uygun olarak tedavi edilmediginde tıpkı habis böbreküstü bezi tümörleri gibi yaşamı tehdit edebilir.
Cerrahi Tedavi
Tümör böbreküstü beziyle sınırlıysa, ameliyatla çıkarılabilir.
Ilaç Tedavisi
Eger hormon düzeyi yüksek bulunursa, doktor ameliyat veya başka bir tedaviye karar vermeden önce hormonun vücutta yarattıgı etkileri ortadan kaldırmak için ilaç önerebilir. Tümörün çıkarılması genellikle şikayetleri ortadan kaldırır ve ilaç tedavisinin sürdürülmesi gerekmeyebilir. Bazı hastalarda ise ameliyattan sonra bile yüksek tansiyonu kontrol etmek için günlük ilaç kullanımı gerekebilir.
Böbreküstü bezi korteksinde(dış bölümü) tümöre baglı olarak ortaya çıkan degişiklikler aldosteron hormonunun artışına yolaçarlar. Bu nedenle vücutta aşırı tuz artışı olur ve bunun için de ilaç tedavisi gerekir.
Beslenme
Eger tümörün çıkarılmasıyla böbreküstü bezi hormonlarının düzeyi normale dönmüyorsa, yüksek tansiyonu kontrol etmek için tuzun azaltıldıgı bir diyet gerekir.
Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..