Her biri böbreğin üst kısmında yerleşmiş bulunan ve yine her biri baş parmağınızın uç kısmı büyüklüğünde olan iki adrenal bez vardır. Bir adrenal bez iki kısımdan oluşur. Medulla denilen iç kısım ve korteks denilen dış tabaka.
Medulla iki çeşit hormon üretir: adrenalin (buna aynı zamanda epinefrin denilir) ve noradrenalin (norepinefrin). Bu hormonların üretilmesi beyin tarafından kontrol edilir. Bunlar kan akışına salgılandlğl zaman, kalp atışı hızını ve kan basıncını (tansiyonu) artırır ve diğer vücut fonksiyonlarını etkiler. Genellikle fiziksel ve duygusal stresler bu hormonların salgılanma işlerini başlatır.
Korteks, kortikosteroidler denilen bir hormon grubu üretir ve bunların üç çeşidi vardır. Bunlardan biri cinsiyet hormonları olup erkek hormonları (androjenler) ve dişi hormonları (östrojenler) içerir. Bu hormonlar da cinsel gelişim ve üremeyi etkiler. (Cinsiyet hormonlarının aynı zamanda vücudun başka kısımlarında, testisler ve yumurtalıklarda üretildigini, erkek ve dişi hormonların hem kadınlarda hem de erkeklerde bulundugunu da unutmayın). Bir başka çeşit hormonların hidrokortizon grubunu içerir (glukokortikoidler). Bunlar karacigerde nişastalı gıda maddelerinin glikojene degişmesini (şeker deposu şeklinde) etkilerler. Üçüncü çeşit olan mineralokortikosteroidler, mineral tuzları ve potasyumun vücut tarafından kullanımını kontrol eder, aldosteron bu grubun temel ögesidir.
Kortikosteroidlerin hepsi hipofiz bezlerinden gelen hormonların kontrolü altındadır. Ancak aldosteron temelde böbrek tarafından üretilen ve renin denilen degişik bi hormon ile kontrol edilir.Adrenal bezlerden gelen hormonlar vücudun tüm sistemlerini etkiler. Etikler, oldukça karmaşıktır. Bu karmaşık sistemde bazı rahatsızlıklar ve yetmezlikler ortaya çıkabilir.
Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..