Belirtiler
- Dilin kenarında veya altında, ağzın tabanında, yanakların içinde, dişetlerinde, ağzın tavanında veya damakta oluşan küçük, soluk yumru yada rengi değişmiş kalınlaşma.
Ağız kanseri oldukça yaygındır. Diğer kanser türlerinde olduğu gibi, başarılı bir tedavi için erken teşhis çok önemlidir.
Ağız kanserlerinin büyük bir bölümü, üstü pul pul olmuş hücre tipleriyle ortaya çıkar. Bazen nedeni kesin olmamakla birlikte, tütün kullanımı ve fazla alkol tüketiminin risk unsurları olduğu bilinmektedir.
Hiç tütün ve alkol kullanmayan insanlarda ağız kanserleri daha az görülür. Düzgün olmayan dişler veya iyi oturmamış takma dişlerin yarattığı uzuun süreli tahrişde nedenler arasındadır.
Ağız Kanseri Ne Kadar ciddidir?
Tedaviye erken başlanırsa, ağız kanseri büyük çoğunlukla iyileşebilir. Ne yazıkki ağız kanserlerinin yarıdan fazlasının tanısı geç bir aşamada konulduğundan çevredeki lenf düğümlerine yayılabilir. Buda daha kapsamlı bir tedaviyi gerektirecektir. İyileşme şansı azalmıştır.
Ağız kanserine yakalanan insanların yüzde 25`i tanı veya tedavide gecikmeden dolayı ölmektedir.
Tedavi
Tümörün erken dönemde çıkarılması .tedavi şansının en yüksek olduğu yöntemdir. Eğer tümör ameliyatla çıkarılamayacak kadar büyükse ışın tedavisi de yapılabilir.
Rehabilitasyon programlan, ameliyattan sonra tekrar konuşma ve çiğneme yeteneğinin kazanılmasına ve daha normal bir görünümün kazanılmasına yardımcı olabilir. Tekrar belirtmek gerekir ki, erken teşhis ve tedavi, tam bir iyileşme sağlamak için çok önemlidir.
Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..