21 Kasım 2024, Perşembe
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Akut Piyelonefrit

Belirtiler
Böğürde (yan taraf) ağrı;
Yüksek ateş;
Titremeler;
Kusma;
Idarara çıkarken yanma;
Artan sıklıkla idrara çıkma.

İdrar yolları enfeksiyonlarının çoğu alt idrar yollarını etkiler. İdrar kesesi ve idrar yolu ba­zen bakteri üreterek, yukarı üst idrar yollarına veya böbreklere ilerler ve akut piyelonefrit (böbrek enfeksiyonu) meydana gelir. İdrar yol­lan enfeksiyonu özellikle kadınlar arasında yaygındır. ABD`de, doktora yılda 6 milyon baş­vuru bu hastalıkla ilgilidir. Kız öğrencilerin %1 ila 3`ünde idrar yolları enfeksiyonu vardır, cinsi faaliyetin başlamasıyla kadınlarda enfeksiyon sıklığı artar.
Bakterilerin çoğu idrar yollarına uretra ka­nalıyla girer. Normal durumlarda bu bakteriler vücuttan idrar yoluyla atılır (Ayrıca idrarın bak­teri üremesini önleyen özellikleri vardır). Gene de bazı faktörler bakterilerin direnip tam bir enfeksiyona dönüşecek kadar çoğalmasına ne­den olur. Cinsel ilişki, hamilelik, idrar yollarında tıkanma, bazı bakterilerin tabiatı enfeksiyon oluşmasına yardım eder.

Teşhis
Eğer şikayetleriniz bir idrar yolu enfeksiyo­nunu düşündürüyorsa, doktorunuz bakteri var­lığını araştırmak üzere, sizden bir orta idrar (bir miktar idrar yaptıktan sonra alınan) örneği is­teyecektir. Tam idrar tahlilinde bakteri varlığı saptanırsa, bir enfeksiyonun olup olmadığını belirlemek üzere, idrar kültürü yapılır. Ancak idrar kültürünün sonucu, böbrek iltihabının olup olmadığını söylemeye yetmeyecektir, çünkü alt idrar yolları enfeksiyonu ve böbrek enfeksiyonunun birbirinden ayırtedilebilmesini sağlayabilecek basit bir yöntem yoktur. Buna rağmen, ateş ve böğür ağrısının varlığı, enfeksi­yonun böbreğe yayıldığını düşündürür.
Akut Piyelonefrit Ne Derece Ciddidir?
Eğer doğru tedavi yapılrsa akut piyelonefrit nadiren kronik bir böbrek hastalığına dönüşür. Yaşlılarda veya zayıf bünyeli kimselerde ani ölüm nedeni olabilir. Ayrıca eğer enfeksiyon tamamen geçmezse tekrarlayabilir.

Tedavi
İlk tedavi yolu antibiyotiktir. Hastalığın sık sık tekrarlaması veya kronik böbrek iltihabı bulunması, mesaneden geri akış gibi bir başka sorunla ilişkili olabilir. IVP denen bir böbrek radyografisi, idrar kesesi röntgeni, böbrek ul-trason muayenesi veya başka teşhis testleri yapılabilir.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..