Belirtiler
Sararma (cildin ve gözlerin sararması);
Yorgunluk-,
İştahsızlık;
Bulantı ve kusma-,
Koku ve lezzet alma hislerinde değişiklik;
Hafif ateş.
sarılık bir virüsün neden olduğu karaciğer iltihaplanmasıdır. Bazı ilaçlar ve toksinler de (bkz. Alkol, Toksin ve Uyuşturucuya Bağlı Sarılık) bu hastalığa sebep olabilir.
Bugüne kadar üç tip virütik sanlık belirlenmiştir. A tipi sarılık, B tipi sarılık ve "ne A ne de B tipi" olan sarılık. Üç tipin de belirtileri birbirine benzer. Delta etkeni yakın tarihte açıklanan bir sarılık nedenidir. Bunda B tipi sarılık virüsünün bulunması gerekir. Akut virütik sarılığın seyir etme biçimi hiç belirtisizden son derece tehlikeliye kadar herhangi bir şekilde olabilir. En tehlikeli türüne az rastlanır. Eğer sarılıksa-nız, hastalığın ilk belirtileri kaybolduktan birkaç gün sonra kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Ancak karaciğeriniz tamamen iyileşmesi aylar sürebilir.
A Tipi Akut Hepatit
Bu sarılığın en bulaşıcı olan ve en sık görülen türüdür. Hastalık en çok pis su ve yiyeceklerden geçer.
A tipi sarılık hastasıysanız hastalık belirtileri başlamadan iki üç hafta önce dışkınızda, kanınızda ve safranızda virüs vardır. Sararma başlayınca veya iki üç hafta içinde virüs kaybolur. Böylece sizde belirtiler görülmeden önceki iki üç hafta içinde sizin kanınız veya sindirim artıklarınızla teması olan kimseler virüsü alabilirler.
A tipi sarılığın belirtileri bağırsak nezlesin-dekine benzer. Ancak iltihaplanan karaciğer kandaki bilirubini süzmediği için cildiniz ve gözleriniz sararabilir ve idrarınızdaki safra onu çay rengine döndürebilir. A tipi sarılık geçirenlerin büyük çoğunluğu tamamen sağlığına kavuşur. Bir iki ay içinde karaciğeriniz tamamen iyileşir. Sarılık A, kronik sarılığa veya siroza dönüşmez. Ayrıca A tipi sarılık virüsü vücudunuzda kalmaya devam etmez (taşıyıcı safhası yoktur).
B Tipi Akut Hepatit
B tipi sanlık daha ciddi bir virütik karaciğer iltihap türüdür. Onun belirtileri aşağı yukarı A tipi sarılığınkilerin aynıdır, fakat daha şiddetli olabilir ve daha uzun sürebilir. Neticede, karaciğerin zarar görme olasılığı daha yüksektir. B tipi sarılık virüsü en sık hastalık taşıyan kanla temastan geçer. Uyuşturucu kullananlar kirli iğneleri birbirine geçirdiklerinden virüsü almaları olasıdır. B tipi sarılık hastası cinsel ilişkiyle de hastalığı yayabilir. Sarılık B virüsü alabilecek diğer gruplar da sağlık kolunda çalışanlardır. Kanla temas halindedirler. Tekrar tekrar kan nakline ihtiyacı olanlar da tehlike altındadır, (bk. Hemofili) Hamile bir kadın taşıdığı bebeğe virüsü geçirebilir. Bazı kimseler virüsü taşır, (taşıyıcı) etrafa bulaştırır, fakat kendilerinde hiçbir belirti görülmez. Evvelce B tipi sarılık geçirmiş kimseler taşıyıcı olmaya devam edebilirler. Komplikasyonsuz grubun yüzde doksanı üç dört ay içinde sağlığına kavuşur.
"Ne A ne de B Tipi" Hepatit
Bu tip sarılık belirtileri A ve B tipinin belirtilerine benzer ancak şiddeti azdır ve sararma olmayabilir. Bu hastalığa birden fazla tür virüs sebep olabilir. Bu tip sarılığın en belirgin özelliği hastalığı yapan virüsün veya virüslerin kan testlerinde otaya çıkmasıdır. Bu nedenle sarılığın bir kan nakli sonucu alınmış olması sık sık görülür. Esasında bu sarılık tipi ilk defa kan nakli neticesinde sarılık almış olan hastahane-deki hastalarda bulundu. Bu "ne A ne de B tipi" sarılık türünün kan naklinin yanı sıra seks ilişkisi ile de geçtiğine inanılmaktadır. Bu tür sarılık kronik karaciğer hastalığına da sebep olabilir (bkz.. Kronik Hepatit). Son zamanlarda uygulanan bir test bu sarılığa neden olan bir virüsü belirlemekte çok olumlu netice verdi. Bu virüse C tipi sarılık virüsü adı verildi. Ancak bu türe sebep olan başka virüsler de olabilir.
Hepatit Ne Derece Ciddi Bir Hastalıktır?
Sarılığa yakalanmadan önce sağlıklı olan kimselerden A tipi sarılık geçirenlerin tamamı B tipine yakalananların ise yüzde doksanı iyileşir. İleri yaşlarda iseniz şeker hastalığınız, kalp rahatsızlığınız (kalbe fazla kan gelmesine bağlı konjestif) veya aşırı kansızlık gibi sağlık problemleriniz varsa iyileşmeniz daha uzun sürebilir ve komplikasyon riski daha çoktur. Amerika Birleşik Devletleri`nde seyrek olmakla birlikte "ne A ne de B tipi" üçüncü kategoride ölüm vakaları görülür. Doktorunuz karaciğer hastalıklarında uzmanlaşmış bir tıbbi merkezde tedavi görmenizi tavsiye edebilir.
Tedavi
Sarılığın özel bir tedavisi yoktur. Yatak istirahatı şart değildir. Ancak çok hareketli olmamaya dikkat ederseniz, kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Yeterli miktarda kalori almak önemlidir. Günlük kalorinin çoğunu sabah almak sizi daha rahatlatacaktır. Hiç olmazsa iyileşme döneminde alkolden uzak durmanız sizden istenilecektir. Hem alkol, hem haplar zaten zedelenmiş olan karaciğerinize aşırı yüklenir. Çok ağır vakalarda, özellikle gerekli yemek ve su ihtiyacını karşılamak için katı besinler yiyemiyor ve sıvı maddeler içemiyorsanız, hasta-haneye yatmanız şart olabilir. Genellikle üç beş gün hastahanede bakılmanız yeterlidir.
B tipi ve ne A ne de B tipi olmayan üçüncü türden sarılık geçirmişseniz doktorunuz sizden belli aralıklarla kan alabilir. Bu birkaç ay sürer. Karaciğerde iltihaplanma devam ediyor mu, yoksa normale dönüldü mü bakılır. Sarılık hastasını ailesinin diğer fertlerinden tamamen ayırmak (izole etmek) gerekmez. Ancak herkes hastalığın nasıl yayıldığını bilmelidir. Tuvalete çıktıktan sonra iyice elleri yıkamak önemlidir. Eğer hastanın sindirim artıkları, kanı veya herhangi bir vücut salgısı ile temas söz konusu ise çok sıkı bir temizliğin gerçekleşmesi de önemlidir.
Önlem
Hepatit aşısı.
Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..