25 Kasım 2024, Pazartesi
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Alkole, Toksine Ve İlaca Bağlı Hepatit

Sarılık aşırı miktarda ve devamlı (kronik) olarak alkol alınmasından meydana gelebilir. Toksin solumak veya ağızdan almak da hemen sarı­lık yapabilir veya belirli ilaçlar kul­lanılması da bu neticeyi doğurabilir.
Genellikle alkol, toksin ve hapla ilgili sarılığın belirtileri akut virütik sarılığınkilerdenr farklı değildir. Te­davi kesin bir uygulamadan çok takviye edici türdedir ve karaciğere iyileşebilmesi için zaman tanır. Bu­rada sadece sağlığınızı ve belirtileri izlemeniz beklenebilir; bazen de protein (rahatsızlık akut safhaday­ken protein karaciğer tarafından parçalanıp çıkarılamaz) almamanız istenebilir ve de kalori desteği sağ­lamak ve susuz kalmayı önlemek için besinler damar yoluyla verile­bilir.

Alkole Bağlı Hepatit
Bu tür sarılık hiçbir belirti yarat­mayabilir veya hafif bir grip belirtisi ile başlayabilir.
Alkole bağlı şiddetli sarılık va­kalarında yüksek ateş ve karaciğer büyümesi görülebilir. Ekseriyetle hastalığın seyiri ağır gerçekleşir. Al­kolden tamamen uzaklaşılsa bile sağlığa kavuşmak haftalar sürebilir ve karaciğer dokusundaki anormal­likler altı ay veya daha uzun bir za­man devam edebilir. Asit (karında sıvı) birikmesi başlar, özellikle karın bölgesinde (karın şişer) ve zihinsel olarak bir konu üzerinde yoğunlaş­mak zorlaşır. Bunlar sıkıntı veren hususlardır ve karaciğerin faaliyeti­ni yapamadığına işaret edebilirler. Eğer sağlığınızı kazanacaksanız al­kolden her zaman için uzak durma­nız kesin şarttır. Buna ek olarak, al­kole bağlı sarılık geçiren hasta iyi­leşme safhasında karaciğerde par­çalanıp dışarı atılan (elimine edilen) ilaçlardan da uzak durmalıdır.

Toksin Ve İlaca Bağlı Hepatit
Karaciğer kimyevi maddeler ve karbon tetraklorid (carbon tetrac-horide) gibi endüstriyel toksinler­den zarar görebilir: Fakat ilaçların neden olduğu sarılık daha sık görü­len hastalıktır. Hem reçete, hem de reçetesiz ilaçlar hassas bünyelerde sarılık yapabilir. Yaygın biçimde kullanılan birçok ilaç karaciğerde ters reaksiyon yaratabilir. Örneğin Isoniazidin (tüberkülozun tedavisin­de kullanılan) alfamethyldopanin (yüksek tansiyon için alınan ) ve ağrı kesici acetominophenin sarılık­la ilişkisi açıkça belirlenmiştir. Anes­tetik halothan da diğer bir örnektir. Bazı ilaçların kimi vakada safra akı­şını engellediği ortaya çıkarılmıştır. Bunlar arasında antibiyotik eryt-hromycin, sakinleştirici chlorproma-zine, ağızdan alınan gebelikten ko­ruyucu haplar ve anabolik steroidler sayılabilir.
Bu tür karaciğer komplikasyon-ları, o ilacı kullanmayı bırakınca bir­kaç gün veya hafta içinde ortadan kalkar. Eğer hamilelik sırasında sarı­lık olduysanız ağızdan koruyucu hapların hem de anabolik steroidler karaciğer kanseri vakalarının ufak bir yüzdesiyle ilişkisi bulunmuştur. Bu nedenlerden eğer karaciğer has­talığınız veya karaciğer probleminiz olduysa hiçbir ilaç almadan önce doktorunuza bu konuda bilgi verin. Bunun ötesinde eğer sarılık labora-tuvar bulguları varsa doktorunuz son iki ay içinde kullandığınız ilaçla­rı da öğrenmek isteyecektir.

Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..