24 Aralık 2024, Salı
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Beslenme ve Emzirme: Yedikleriniz Sütünüzü Nasıl Etkiler?

Sütün yeterli olup olmaması annenin yediklerine bağlıdır. Yedikleriniz sütün kalitesini ve miktarını etkiler. Hamilelik sırasında uygun miktarda kilo alınması ve bebeğin normal ağırlıkta olması emzirmenin daha başarılı olmasını sağlar.

Ne Yapmalısınız?

Sütün oluşumu esnasında harcadığınız kalorileri sağlamak için ek kalori almalısınız. Bu miktar ihtiyacınızdan 500-800 kalori daha fazladır. Bu, sütün yeterli olmasını ve kilonuzu korumanızı ya da giderek kilo vermenizi sağlayacaktır.

Öğün aralarını uzun tutmaktan kaçınınız. Düzenli üç öğün yemek ve akşam birşeyler atıştırma önerilebilir.
Sütün oluşumu sırasında harcanan besinlerin yerini tutacak yiyecekler seçin. Ek protein gereklidir ve bu et, yumurta, süt veya peynirden sağlanabilir. Ek kalsiyum için 2 bardak süt yeterlidir. D vitamini ihtiyacınızı ise yine süt ve güneş ışınlarından sağlayabilirsiniz.

Doktorunuz, hamileliğiniz ilk sırasında kalsiyum ve vitamin tabletleri verebilir. Doğumdan sonraki ilk üç ay boyunca da demir açığınızın kapanması için demir preparatları kullanabilirsiniz. Vücudunuzda yeterli miktarda demir, flor ve D vitamini olsa bile sütünüzde bebeğinizin, ihtiyacını karşılayacak kadar olmayabilir. Bu durumda doktorunuz bu preparatların doğrudan bebeğinize verilmesini tavsiye edebilir.

Ne Yapmamalısınız?

Doğumdan sonra hızlı bir şekilde zayıflamaktan kaçının. Aldığınız kalorileri hızla azaltırsanız, sütünüzün hem kalitesi hem de miktarı bundan etkilenecektir.

Daha çok su içerek süt miktarını artıramazsınız. Yalnızca susadığınız zaman su için.
Emzirirken kahveden uzak durun. İçindeki kafein süte geçecek ve bebeğinizde huzursuzluk ve uykusuzluğa yol açacaktır. Anne kanındaki alkol aynı oranda süte de geçer. Bu yüzden emzirirken aşırı alkol almaktan kaçının. Yine süte geçebilen bazı ilaçlar da vardır.

Doktorunuz herhangi bir nedenle size ilaç yazarken, emzirdiğinizi mutlaka hatırlatın.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..