21 Kasım 2024, Perşembe
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Böbrek Radyografisi

VP olarak da bilinen intravenöz piyelografi, böbrek ve alt idrar yol­larının ayrıntılı biçimde görüntülen­mesini sağlayan bir radyografi yön­temidir. IVP, doktora böbrek işlev­leri hakkında ayrıntılı bilgi vermez.
Eğer size IVP uygulanacaksa,6 saat önceden herhangi birşey ye­memeli ve içmemelisiniz. Bağırsak­larınızı temizlemek üzere laksatif (müshil) verilebilir (bu, böbreğin da­ha kolay görülmesini sağlayacak­tır). Bu muayeneye kolunuzdan bir kontrast ajan (radyografi için kullanılan opak bir madde) enjekte edi­lerek başlanır. Madde kan dolaşı-mıyla, glomerüllerden filtre edile­rek tubuluslara geçeceği böbreğe hızla ulaşacaktır. Daha sonra böb­rek dışına atılıp, üretere ve son ola­rak da mesaneye ulaşacaktır. Mad­denin aiınımı ve atılımı arasında geçen bu süre içinde, bir dizi rönt­gen çekilecektir.
Voiding sistoüretrografi denilen başka bir radyografi yöntemi de vardır. Bu yöntemde, bir kateter üretradan sokularak, mesaneye iti­lir; mesane bu kateter yardımıyla sıvıyla doldurulup, boşaltılırken bir dizi röntgen çekilir. Bu yöntem, sı­vının mesanede kalıp kalmadığına ya da böbreğe geri dönüp dönme­diğine (mesaneden üretere geri akış) açıklık getirir.
Eğer doktorunuz böbrek ya da idrar yollarınızda bir anormallik ol­duğundan kuşkulanıyorsa, genel­likle seçeceği ilk yöntem IVP`dir. Esas olarak, böbrekte bir anormalli­ğin ya da yüksek tansiyonunun ne­deninin böbrek ana arteri olup ol­madığını saptamak amacıyla kulla­nılır. Ayrıca, kalıtımsal böbrek bo­zukluklarını, tümörleri, böbreklerde harabiyete bağlı izleri ve idrar yolu taşlarını saptamakta da yararlı olur. IVP bulgularını doğrulamak için ço­ğu kez ultrason ya da bilgisayarlı tomografi kullanılır.
IVP`nin başarısı, böbreklerin maddeyi idrar yollan dışına atma yeteneğine bağlıdır; eğer böbrekle­rin süzme işlevi tam değilse, iyi bir sonuç almak oldukça güçtür.
Hamile kadınlar IVP yaptırma­malıdır; çünkü radyasyon bebekle­rine zarar verebilir.
IVP sonrası genellikle bir yan etki ortaya çıkmaz. Ancak bazı va­kalarda bulantı, kusma ve koldaki enjeksiyon yerinde ağrı ortaya çık­mıştır. Ayrıca, enjekte edilen mad­deye karşı zaman zaman alerjik re­aksiyon da görülmektedir. Herhan­gi bir alerjiniz varsa doktorunuza bildirin.



Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..