21 Kasım 2024, Perşembe
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Burun Kanaması

Belirtiler
- Burun deliğinin birinden ani kan gelmesi

Yaşam boyunca çoğu kişi en az bir kez burun kanaması geçirir. Bazen burna yenen bir darbeden kaynaklanan bu kanama, üşütme, sinüs enfeksiyonunu, kuru hava, veya burun içinden kopan bir kabuk yüzünden de olabilir.
çocuklar ve gençlerde kanama genelde burun kıkırdağında (septum) başlar. Bu önemli değildir ve kolayca durur. Burun deliklerinin tam içinde, ön kısımdaki kıkırdakda çok sayıda kılcal damar vardır. Bu damarlar kolayca zedelenir. Yaşlılarda burun kanamaları septumda veya burnun daha derinliklerinde başlar. Ender görülen bu kanamaları durdurmak oldukça zordur.

Teşhis
Burun kanaması genellikle kolayca durur ve herhangi bir girişime gerek kalmaz. Ancak kanama durdurulamıyorsa ya da çok sık tekrarlıyorsa doktorunuza başvurun.
Doktorunuz sorunun tam olarak nerede oldUğunu görmek için özel bir alet ve ışık kaynağıyla burnunuzu muayene edecektir. Eğer sorun burnun arka bölümlerindeyse, tümör gibi daha ciddi sorunların varlığı araştırılacaktır.

Tedavi
Sıradan bir burun kanamasını aşağıdaki şekilde durdurabilirsiniz:
Önce dik oturun veya ayağa kalkın -kesinlikle yatmayın. Dik durarak kanın burna doğru akmasını yavaşlatırsınız. Ikinci olarak, burnunuzun ucundan baş ve işaret parmaklarınızIa sıkıp ağızdan nefes alın. Bunu 5-10 dakika yapın. Septumdaki kanama bu baskı ile duracaktır. Bazı kişiler buz koyarlar. Bu zararsızdır, ama kanamayı durdurmaz çünkü soğuk burnun dışındaki damarlara etki yapar, septuma ulaşmaz.
Burun kanaması durmazsa veya çok sık olursa doktora başvurun. Doktor, önce kanı emici bir alete emdirir. Sonra ilaçlı bir pamuğu burna sokar. Bu tampon ve ilaç burun dokularını uyuşturur.

Koterizasyon (Yakma)
Kanama devam ederse doktorunuz kimyasal bir madde veya elektrikle koterizasyon önerebilir. Bu yöntemde bir anestetik (uyuşturucu) burnun içine verilir ve kimyasal bir madde veya elektrik akımı ile damarlar yakılır. Bu şekilde kanın pıhtılaşması sağlanır. Buna rağmen kanama sürerse, doktor ilaçlı bir tamponla ve bezle burnu kapatır. Bu tampon birkaç gün kanama yerinin üzerine basınç yaparak kanın durmasını sağlar. Tampon çıkarıldıktan sonra koterizasyon (yakma) yapılır ve tekrarlaması önlenir.

Ameliyat
Yüksek tansiyon ve arterioskleroz gibi başka bir hastalık nedeniyle veya burnun çok içlerinden gelen bir kanamayı durdurmak zordur. Doktorunuz bu konuda uzman bir doktora başvurmanızı isteyebilir. Bu kişi özel bir tamponla burun deliklerinizi kapatarak tedavi etmeye çalışır. Bunun için özel bir teknik ve müsekkin kullanacak ve bu işlemleri hastanede yapacaktır. Rahatsızlık verici olabilir, ama kanamayı durdurmak için şarttır.

Önlem
Sık sık burun kanamalarından şikayet ediyorsanız bunu azaltmak veya ortadan kaldırmak için bazı önlemler almalısınız.
Septuma günde birkaç kez vazelin uygulayın. Nemlendirici bir alet kullanarak çevrenizdeki havayı nemli tutun. Burnunuzu karıştırmayın ve bir süre silmekten de kaçının. Burun silmek damarlardaki basıncı artırarak yeniden kanamaya neden olur.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..