23 Kasım 2024, Cumartesi
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı

20 ilâ 39 yaşlarındaki çoğu kadın temel olarak sağlıklıdır. Bu nedenle, bu yaş gurubu için sağlık bakımının esas amacı tedaviden çok önlemedir.
Gelecekteki cinsel ve üremeyle ilgili sağlığınızı emniyete almaya yardımcı olma konusunda aktif bir rol oynayabilirsiniz. Bu, kendilerine iyi bakan kadınlarda ıciddi üreme organları hastalıklarının ortaya çıkmayacağı anlamına gelmez. Ne yazık ki çıkmaktadır. Ancak, birkaç basit kuralı izleyerek ciddi bir sorun olasılığını azaltabilirsiniz ya da en azından sorunu tedavisinin daha kolay oljduğu erken bir aşamada keşfedebilirsiniz.

1. 18 yaşından itibaren, her kadın her yıl pelvis muayenesinden geçmelidir. cinsel olarak aktif gençler içini, yıllık pelvis muayeneleri daha erken başlamalıdır. Muayene, dahiliye uzmanı, aile doktoru ya da jinokoloğun(nisalyeci) düzenli muayenesinin bir parçası olabilir (Ayrıca bkz. Bir jinekolog seçme). Pelvis muayenesi, kistler, tümörler ve enfeksiyonlar gibi anormalliklerin ya da rahmin ya da vajinanın sarkmasına yol açan kas zayıflığı gibiısorunların teşhis edilebilmesi için önemlidir. Kuşku verici bir akıntınız varsa, doktorunuz nedeni belirlemek için analiz edilmek üzere maddeden bir örnek alabilir.

2. Pelvis muayenesihin önemli bir parçası Papanicolau (Pap) smear`dir. Bu basit ve acısız test bir spatüi, fırça ya da çubuk ucuna sarılı pamukla serviksinizden birkaç hücre alınarak yapılır. Pap testi, 40 yaşın üzerindeki kadınlarda daha sık görülen bir hastalık olan serviks kanserini teşhis etmek için kullanılır. Kanser öncüsü olarak düşünülen durumları teşhis etmek için de yararlıdır. 18 yaşından itibaren, her kadın en az 3 yılda bir Pap testi yaptırmalıdır, ucuz ve acısız olduğu için, birçok doktor her yıl bir Pap testi yapılmasını önermektedir.

3. Göğüslerinizi her ay muayene edin. Bu, her göğsün topografisini tanımanıza ve herhangi bir değişikliği yumruyu, şişi ya da kalınlaşmayı farkedebilmenize olanak sağlar. Göğüs kanseri ne kadar erken teşhis edilirse, tedavi şansının o kadar yüksek olduğunu unutmayın. Göğüs kitlelerinin yüzde doksanı kadınlar tarafından, tesadüfi olarak ya da kendi kendini muayene sırasında bulunmaktadır.

4. Mammografi, göğüsteki tümörleri hissedilecek kadar büyümeden önce teşhis eden bir röntgen muayenesidir. Kime mammografi uygulanması gerektiği konusunda bir tartışma vardır. Genel olarak, semptomların bulunmadığı 50 yaşın üzerindeki kadınların her yıl yaptırması gerekmektedir. Göğüs kanseri olma riski yüksek olduğu düşünülen (daha Önce göğüs kanseri olan ya da annesinde ya da kızkardeşinde bu hastalık bulunan} kadınlar için, 40 yaşından sonra her yıl mammografi önerilmektedir. 40 ile 50 yaşları arasındaysanız ve ailenizde göğüs kanseri yoksa, 2 yılda bir mammografi yaptırın.

5. Günümüzde, birçok kadın hamileliği 30`lu ve hatta 4O`lı yaşlara kadar ertelemekte, o zaman da hamile kalamadığını anlamaktadır. Kadın kısırlığının önemü bir nedeni, sonunda fallop tüplerini zedeleyebilen bir durum olan, alt karın iltihaplı hastalığıdır. Bu hastalık genellikle belsoğukluğuna yol açan bakteriler birleşme sırasında vajinaya girdiklerinde oluşur. Bazen kürtajdan, düşükten ya da bir rahim içi aracının takılmasın dan sonra da olabilir.
Bu hastalık daha sık olarak genç, cinsel olarak aktif kadınlarda görülür. Bu nedenle, Özellikle birden fazla cinsel eşiniz varsa riskleri dikkate alın.
Bakterilerin ya da virüslerin bir eşten diğerine geçmesini Önlediği için, prezervatif kullanımı genellikle alt karın iltihaplı hastalığının, herpes, frengi ve belsoğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların ve AiDS`in Önlenmesinde etkilidir.
Pelvis ağrısı, karnınızın alt kısmında aşırı hassasiyet, ateş ya da kötü kokulu vajinal bir akıntınız varsa, alt karın iltihaplı hastalığı söz konusu olabilir. Hemen doktorunuza danışın. Antibiyotiklere dayanan erken bir tedavi fallop tüplerine verilen hasarı asgariye indirmek için gereklidir.

Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..