23 Kasım 2024, Cumartesi
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Difteri

Belirtiler

- Boğaz yanması ve ses kısıklığı;
- Burun akması;
- Kırıklık ve ateş;
- Boğazı ve bademcikleri örten kalın koyu gri ıslak zar türü örtü;
- Hızlı nabız.

"Corynebacterium diphtheriae", koli bakterisinin sebep olduğu akut enfeksiyona difteri denilir. Bu koli bakteri genellikle solunum organları hücum eder. Enfeksiyon ekseriyetle bir hastanın veya taşıcının (hastalığı almış fakat belirtileri göstermeyen) nefesiyle havaya saçtığı bakterilerin solunum yoluyla içeri alınmasından meydana gelir. Bu organizma, ciltteki yaralı veya herhangi bir salgı zarı da etkileyebilir.

Teşhis
2 günle bir hafta arasındaki bir kuluçka döneminden sonra hafif bir boğaz yanması, kırıklık ve ateş görülür. Genelde gri difteri zarı tehlikelidir, çünkü nefes almayı önleyebilir. Ayrıca bu hastılık ciddi bir kalp enfeksiyonu olan mi-yokardite neden olabilir. Bazı vakalarda, bakteri sinirleri etkileyip burundan konuşmaya, yemeği geri çıkarmaya, yutamamaya neden olabilir. Solunum adealelerinin felç olması hali dışında, bu hastalık nadiren ölümcüldür. Eğer hasta bu problemlerin üstünden gelebilirse iyileşme yavaş olur, fakat hasta tamamen iyileşir.

Tedavi
Difterili hasta izole edilmeli (diğer kimselerle ilişkisi kesilmeli). 10-14 gün yataktan kalkmamalı ve sıvı veya çok yumuşak yiyeceklerle beslenmelidir.

ilaç Tedavisi
Difteri antitoksini uygulamak şarttır. Antibiyotik, enfeksiyonu ve tayıcı olma safhasını tamamen, ortadan kaldırmak için verilir.

Korunma
Bebeklik döneminde yapılan karma aşı içinde boğmacayla difteri aşısı da vardır. Her 10 yılda bir kuvvetlendirici aşı yapılması çok üstün koruma sağlar.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..