Belirtileri ve Semptomları
- vajinal kanama,
Dış gebelik, döllenmiş yumurta rahim dışında bir yere tutunduğu zaman gerçekleşir. Döllenmiş yumurta yumurtalığın üzerine ya da karın boşluğuna tutunabilir, ama dış gebeliklerin yüzde 95`inde yumurta faltop tüpüne tutunur. Bu nedenle dış gebeliğe bazen
tüp gebeliği denir.
Bu, erken teşhis edilmediğinde ürkütücü sonuçları olabilecek son derece tehlikeli bir durumdur. Gebeliğin yol açtığı ölümlerin başta gelen nedenidir.
Normal olarak, yumurta ve sperm faliop tüpünde karşılaşır ve döllenme gerçekleşir. Hızla daha karmaşık bir hücreler kütlesi haline gelen döllenmiş yumurta daha sonra, rahme inerek rahim duvarına tutunur. Faliop tüpünün içi, kıvrımlar, büklümler, dönemeçlerle bir labirentten farksızdır. Bazen çeşitli nedenlerle döllenmiş yumurta bu uygun olmayan ortama yapışır ve yerleşir. Büyümekte olan bu yumurta hemen gebelikle ilişkili bir hormon olan insan koryon gonadotropinini (hCG) üretmeye başlar (bkz. Gebelik Testleri). Daha sonra büyüyen embriyon, tübün kan ihtiyacında bir artışa yol açarak diğer hormonları salgılamaya başlar. Embriyon tüpü delmeye devam ettikçe, damarlar kanamaya başlar.
Rallimin tersine, tüp gebelik için yapılmamıştır. Embriyon büyüdükçe, tüp kapasitesinin üzerinde gerilir. Sık sık kanama olur. Gebelik tüpün yırtılacağı kadar uzun süre devam ederse, potansiyel olarak hayatı tehdit eden bir durum ortaya çıkar.
Dış gebeliğin sıklığı son yıllarda artmıştır. Bugün 100 hamilelikten yaklaşık birinde görülmektedir.Dış gebeliğin neden yaygınlaştığından kimse emin değildir. Bazıları iltihaplı pelvis hastalığının sıklığındaki bîr artışın hiç değilse kısmen sorumlu olabileceğini öne sürmektedir. Ancak, bazı tıbbi durumların daha yüksek dış gebelik riskiyle ilişkili olduğu bilinmektedir. Bunlar arasında tüp anormallikleri, enfeksiyonun yol açtıgı tüp yapışmaları, apandisit, endometriyozis ve bir yumurtalığın olmayışı yer alır.
Teşhis
Dış gebelik söz konusuysa, başlangıçta yanlış bir şeyler olduğunu bilmeyebilirsiniz. Adet geciktiği halde, idrarla yapılan bir gebelik testi negatif oiabilir. Bunun nedeni, gebelik rahimde olduğunda hCG`nİn (hamile kadınların İdrarında bulunan bir hormon) çok daha yüksek, miktarlarda mevcut olmasıdır. Bu nedenle gebelik belirtileri olduğu halde, gebelik testi negatifse, doktorunuz daha düşük düzeylerde hCG`yi tespit edebilen bir kan testi İster.
Embriyon büyümeye ve tüpün duvarlarına basınç uygulamaya devam ettikçe, karın ağrıları duymaya başlarsınız. Genellikle az ve koyu kahverengi olan vajinal kanamalarınız olabilir. Gebelik ilerledikçe ağrı ve kanama artar. İç kanama nöbetleri sırasında, ağır kramplar olabilir. Yeterince kan karın boşluğuna sızarsa, ani bir idrara çıkma ya da dışkılama ihtiyacı hissedebilirsiniz. Baş dönmesi ve bayılma da, iç kanama ağırlaştığında dış gebelik nedeniyle ortaya çıkabilir.
Tedavi
Bu şikayetleri derhal doktorunuza bildirin. Doktorunuz diş gebelikten kuşkulanırsa, önce anormallikleri tespit etmek için bîr pelvis muayenesi yapar. Bir kütlenin varlığını onaylamak için ultrason ya da laparoskopi uygulanabilir.
Bu hamileliği sonuna kadar ya da ceninin hayatta kalma şansının olduğu bir noktaya kadar sürdürme şansınız yoktur. Dış gebelikte cenin nadiren 3 aydan fazla gelişebilir.
Tedavi acil ameliyattır. Embriyon henüz küçükse ve faliop tüpü yırtılmamışsa, embriyon tüpe daha fazla zarar vermeden dışarı doğru sıkıştırılabilir. Bazı doktorlar tüpün zedelenmiş kısmının çıkarılıp uçlarının yeniden bağlanmasını tercih etmektedir.
Büyük kanamalar olduğunda, kan nakli gerekli olabilir. Böyle bir durumda, doktor kan damarlarını bağlayarak iç kanamayı durdurmak zorunda kalır. Genellikle bir tüpün, hatta bir yumurtalığın alınması gerekli olur.
Bir dış gebelik geçirdiyseniz, daha sonra normal bir gebelik geçirme şansınız nedir? Dış gebelik geçiren kadınlardan yaklaşık yüzde 10 kadarı daha sonraki gebeliklerinde de dış gebelik yaşamaktadır. İki dış gebeliğiniz olduktan sonra, normal bir gebelik yaşama şansınız yüzde 50`den azdır. Dış gebelikler faliop tüplerini önemli ölçüde zedelemişse, hâlâ gebe kalmayı denemek İstiyorsanız, tüp bebek tek seçenektir.
Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..