21 Kasım 2024, Perşembe
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Diş Gelişimi

Dişsiz doğarız ya da en başta öyle görünür. Gerçekte, diş.gebeliğin 3üncü ayında gelişmeye başlar ve 4üncü ayında ilk dişlerin ya da süt dişlerinin (bebek dişleri) belirtileri vardır.

İlk diş, bebek doğduktan 6-7 ay sonra ağızda belirir. İlk dişlerin ortaya çıkma süresi büyük ölçüde çocuktan çocuğa değişir. Ancak çocukların çoğunda, ilk yılın sonunda dişler diş etlerini yararak çıkmaya başlar.
Genel olarak, ilk çıkan dişler öndişlerdir. İlk önce alt çenedeki ön dişler çıkar. Bunu üst çenedeki ön dişler izler. En son çıkanlar ise azı dişleridir. Çocukların çoğu, 3 yaş itibariyle tam takım süt dişlerine sahiptirler.
Sadece 20 süt dişi vardır. Her süt dişinin yerini normal olarak bir kalıcı diş alır: öndişin yerini öndiş, köpek dişinin yerini köpek dişi ve premolar dişlerin yerini molar (azı) dişleri. İlk kalıcı azı dişleri, ilk (süt) azı dişlerinin gerisinde patlar.

Çoğu çocuk için, kalıcı dişler 5-6 yaş civarı ortaya çıkmaya başlar. İlk ortaya çıkma eğiliminde olan alt öndişleri.üst öndişler ve ilk azı dişleri izler. Kalıcı premolar dişler ve köpek dişleri daha sonra ortaya çıkar.
Kalıcı dişlerin dökülen süt dişlerinin yerine geçme süreci ilkokul yılları boyunca sürer. 14 yaş itibariyle, 28 kalıcı diş yerinde olmalıdır. En son dört azı dişi olan yirmi yaş dişleri ya da diğer adıyla akıl dişleri, 32 dişlik kalıcı takımı tamamlamak üzere genellikle 20 yaş civarında ergenliğin erken döneminde ortaya çıkar.

Birkaç çeşit dişimiz vardır, üst ve alt çenelerde ağzımızın ortasından geriye doğru 8 öndiş (her çenede 4 öndiş olmak üzere), 4 köpek dişi, 8 premoral diş ve 12 azı dişi vardır.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..