Her dişin temel yapısı aslında aynıdır. Dişin gözle görünen bölümü olan diş kronu, diş minesi ile kaplıdır. Diş kronu, tam diş eti çizgisinin altında başlar ve dişin üzerine kadar uzanır. Sert diş minesi, dişin alttaki yapılarını korur. Diş minesinin duyarlılığı yoktur ve bir zedelenmeden sonra da iyileşmez.
Diş kronunun tam altında dişin en geniş kısmı olan dentin yatar. Dentin, ince boru sistemi şeklinde düzenlenmiş milyonlarca minik hücreden oluşur. Sert bir maddedir (ancak, diş minesi kadar sert değil) ve dış tabakanın tersine dentin ısı ve dokunmaya karşı duyarlıdır.Dentini.diş eti düzeyinin altında, diş se-menti olarak bilinen bir tabaka örter. Periodon-tal bağlar olarak adlandırılan bağlayıcı dokular diş sementini, yuvayı oluşturan kemiğe bağlar.
Dentinin içinde, dişin tam ortasında diş özü ve diş özü odacığı yatar. Diş özü, dişi besleyen kan damarlarını ve diş sinirlerini içerir. Sinirler ve kan damarları dişlere, köklerin altından girer.
Bu Bölüm, diş ve ağız bozukluklarını ve hastalıklarını açıklamaktadır. Çoğu kişi, yaşadıkları sürece bu sorunların bazılarını yaşar. Hatta, en yaygın görülen hastalıklardan biri, diş çürümesidir. Diğer bir genel bozukluk ise, ergenlerde diş kaybına neden olan periodontal (diş eti ve kemiklerini ilgilendiren) hastalıktır.Diş çürümesi ve periodontal hastalık, ağız bozuklukları listesinin başında gelse de.daha başka ağız bozuklukları da vardır. Bunlar, diğer bakterilerin ve mantarların neden olduğu enfeksiyonlar, ağız kanseri, tükürük bezi sorunları, şekil bozukluğu ve hiza bozukluğu gösteren dişlerle ilgili sorunlar, diş kaybı ve yüz travmasıdır.
Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..