15 Ocak 2025, Çarşamba
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Doğum Öncesi Teşhis

Son yıllarda doğum bilgisi alanında gerçek bir devrim yaşanmıştır. Bugün, doktorlar size ya da bebeğinize zarar vermeden rahimdeki bebeği muayene etme teknolojisine ve becerisine sahiptirler.

Ultrason muayenesinin ilerlemesi, adetinizin gecikmesinden 7 hafta sonra embriyonun görülmesini olanaklı hale getirmiştir. Bazı doktorlar ultrasonun birçok zaman gereksiz yere kullanıldığına inansalar da, bu zararsız ve acısız teşhis aracının çok değerli olduğu bir gerçektir.

Ultrason muayenesi, birden fazla bebek taşıyıp taşımadığınızı belirleme konusunda etkilidir. Doktorunuzun, bebeğin gelişme oranının gebelik yaşına göre normal olup olmadığını görmesini sağlar, ultrasonla, ceninde böbrek rahatsızlığı ya da bir barsak tıkanıklığı olup olmadığını ya da bir kol ya da bacağının eksik olup olmadığını söylemek mümkün olabilir, ceninin beyni birkaç anormalliğin teşhis edilmesi için incelenebilir. Ceninin rahimde öldüğüne dair bir kuşku varsa, ultrasonla bu anlaşılabilir.
Gebeliğin 16. haftasında yapılan basit bir kan testiyle, artık bebeğin spina bifida gibi bir kusuru olup olmadığını anlamak mümkündür. Birçok doktor tüm hamile hastalarına bu testi (alfafetoprotein testi) düzenli olarak yapıyor ya da en azından öneriyor.

Birçok kadın anneliği, genetik anormalliklerin daha büyük olasılık olduğu bir yaşa erteliyor. Birkaç yıl önce, bu kadınlar çocuklarının bir anormalliği olup olmadığını anlamak için 9 ay beklemek zorundaydılar, şimdi 35 yaşında ya da daha yaşlı kadınlar, ailesinde bazı anormallikler olan kadınlar, hamileliğin başlarında,taşıdıkları ceninin bir doğum kusuru olup olmadığını bilebilirler. Ayrıca, doktorlar fetüsün cinsiyetini belirleyebilirler (bkz. Doğum Öncesi Testler).

Rahimdeki sorunlar yalnızca teşhis edil-mez, bazıları tedavi de edilebilir, cenini görmek için ultrasonografiyi kullanarak, doktorlar idrar yolu tıkanıklığı ve hidrosefali (kafatasında beyin-omurilik sıvısının aşırı birikimi) gibi sorunları hafifletmek için cerrahi müdahalede bulunabilirler, Bu tip müdahale bazen onarılamayacak hasarları önleyebilir.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..