22 Aralık 2024, Pazar
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Doğum Sonrası Depresyonu

9 aydır yolunu gözlediğiniz bebeğe sahip oldunuz artık. Eşiniz de bu günü sabırsızlıkla bekliyordu. Doğum sancılan da geride kaldı. Ve artık evde sevdiklerinizin araş in elasınız.

O halde neden kendinizi bu kadar kötü hissediyorsunuz?

Doğum sonrası depresyonu ya da "doğum hüznü" denilen bu hastalığa yakalanan ilk kadın siz değilsiniz. Bu, kadınların birçoğunda görülür.

Doğum sonrası depresyonu genellikle doğumu izleyen birkaç gün içerisinde ortaya çıkar. Büyük olasılıkla evinize yeni dönmüşsünüzdür. Kendinizi aniden sebepsiz yere gözyaşları içinde bulabilirsiniz. Bir an iyi sonra yine kötü hissedersiniz.

Daha önce doğum yapmış kadınlar için doğum sonrası depresyonuyla baş etmek daha kolay olabilir. Ama ilk kez anne olanlarda bu durum hem şaşırtıcı hem de korkutucu olabilir.

Doğum sonrası depresyonunun birçok etkeni vardır.

Önemli bir etken bebeğin doğumundan sonra ortaya çıkan ani hormonal değişikliklerdir.

Ardından duygusal bir çöküş de eklenir. 9 ay yalnızca tek bir olaya yoğun I aştın iz. Bu sizi korkutmuş olabilir, onu heyecanla beklediniz hatta rüyalarınızda gördünüz, şimdi hepsi sona erdi. Daha önce kendinize yönelttiğiniz dikkatiniz şimdi bebeğinize yönelmiş durumda. Böylesine çaresiz bir varlığa nasıl bakabileceğinizi merak ediyorsunuz.

Buna bir de birçok annenin yaşadığı normal yorgunluğu ekleyin. Bedeniniz çok ağır ve yorgunsunuz. Fakat yoğun bakım ve gecede birkaç kez emzirilmek isteyen bir bebekle dinlenme şansınız pek fazla olmaz.

Eğer çalışıyorsanız, artık evdesiniz. Bu sizi çok etkileyebilir. Bebeğin ağlaması dışında ev oldukça sessiz gibi görünür. Kimseyle görüşemezsiniz ve herkes dışarıda iken siz çalışıyormuşsunuz gibi hissedebilirsiniz.
Sizin için görünen yol depresyondur sonuç olarak, şişman olduğunuzu, duş yapma şansınızın bile olmadığını hissedersiniz ve zamanın yalnızca yemek yemekle tükendiğini düşünürsünüz.

Eşiniz İçin yeniden çekici olup olamayacağınızdan kaygılanırsınız.

Doğum sonrası depresyonu genellikle birkaç hafta sürer. Birçok kadın bu fırtınayı kolay atlatır. Bazı şiddetli depresyonlar ise tedavi gerektirebilir.

Bununla birlikte, bu zor durumda kendiniz için yapabileceğiniz şeyler de vardır.

En önemlisi olabildiğince çok uyumaya çalışmanızdır. Eğer bebeğinizi inek sütüyle besliyorsanız bazı geceler bunu eşinize bırakın. Ancak emziriyorsanız, yatmadan önce sütü memenizden pompa ile alıp bir şişeye koyabilirsiniz. Daha sonra eşiniz bebeği bu sütle besleyebilir.
Akşamları kimseye ziyafet verebilecek bir durumda değilsiniz. Eğer bakacak başka çocuklarınız yoksa bebeğiniz uyuduğunda siz de uyuklayın.

Bu sırada eşinizin de size destek olması çok önemlidir.

Depresyonunuzun ağır olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza başvurun. Size psikoterapi önerebilir ve bir antidepresan ilaç verebilir Ağır ve uzun süren depresyonlarda hastaneye yatmanız ve psikiyatrik tedavi görmeniz de gerekebilir.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..