24 Kasım 2024, Pazar
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Ebeveyn Olmak

Günümüzde birçok çift, kaçınılmaz çocuk sahibi olup olmama sorusunu 20`li yaşların sonlarına ya da 30`lu yaşlara erteliyor (kuşkusuz bazıları için soru daha önce yanıtlanıyor). Giderek artan sayıda kadın ve erkek başka bir soru soruyor: çocuk doğurma yıllarını kalıcı kisırlaştırma ile sona erdirmeli mi?
Bir erkek ya da kadın cinsel ve üremeye yönelik sağlığını nasıl korur? Başlanması gereken zaman, henüz hasarın olmadığı zamandır. çocuk sahibi olma kabiliyetinizi sakatlayabilecek, cinsel yolla bulaşan hastalıklara dikkat edin. Kendi kendinizi muayene edin; kadınlar göğüs muayenesi , erkekler ise testis muayenesi yapmalıdır; kanser ne kadar erken tespit edilirse, tedavi şansı o kadar yüksektir. Düzenli olarak genel tibbi muayeneler yaptırın . Çocuk doğurma yaşındaki bir kadın için, Papanıcolaou smear teşci (Pap testi) düzenli muayenenin bir parçası olmalıdır.
Hamileliğin önlenmesi birçok genç erişkinin başlıca kaygısıdtr. Cinsel İlişkiden kaçınarak ya da doğum kontrolü uygulayarak hamileliğin gerçekleşme ihtimalini asgariye indirebilirsiniz. Günümüzde, çiftler her zamankinden daha fazla doğum kontrolü seçeneklerine sahipler, bunların bazıları hamileliği önleme konusunda diğerlerinden daha etkili. Bu bölüm doğum kontrolü seçeneklerini, risklerini ve yararlarını ele alıyor. Ayrıca hem erkekler için hem de kadınlar için kalıcı kısırlaştırma tekniklerini tartışıyor.
Günümüzde çiftler giderek hamileliği geciktiriyorlar. İnsanlar daha geç evleniyorlar. Eskisine göre çok daha fazla kadın çalışıyor, birçoğu başarı ve gayret gerektiren mesleklerde. Ancak çiftlerin biyolojik saati gözönune almaları gerekiyor.
30`lu yaşlarda olanlar, çocuk sahibi olacaklarsa erteleme yıllarının sona ermek üzere olduğunu anlamalılar.
Gebeliğe yol açacak cinsel birleşmeyi planlamak için adet döneminin en uygun zamanı hangisidir? Yumurta ile sperm karşılaştığında ne olur? Gebeliğin belirtilen nelerdir? Bu ve benzeri sorular izleyen sayfalarda ele alınacaktır.
Ne yazık ki başlıca sağlık sorunlarını ve toplumsal sorunları uyuşturucu ve alkol kullanımı oluşturmaktadır. Bazı kadınlar hamile olduklarını öğrendikten sonra bile fazla İçki içmeye ya da uyuşturucu kullanmaya devam etmektedirler ve bunun bedelini bebekleri ödemektedir. Bu bölümdeki bir kısımda, hamilelik sırasında alkol, uyuşturucu ve sigara kullanımı tartışılacaktır.
Kadınların çoğu uyuşturucu bağımlısı ya da alkolik değilse de, birçoğu hamilelik sırasında bile reçeteli Haçlar almaktadır. Bu güvenli midir? Bazı durumlarda bu ilaçlar gelişmekte olan bebeğe zarar verebilirler. Doktorunuz tavsiye etmedikçe asla ilaç almayın (danıştığınız doktorun hamile olduğunuzu bildiğinden emin olun). Doğum kusurlarına ya da başka tıbbi sorunlara yol açtığı bilinen bazı reçeteli ilaçların listesi bu bölümde verilmektedir.
Hamileliklerin çoğu tıbbi açıdan olaysız geçer; yalnızca kadınların küçük bir yüzdesinde kompükasyonlar olur. Komplikasyonlar şeker hastalığı, preeklarnpsi, hipertansiyon ve kanama bu bölümde tartışılmaktadır. Kendiniz ya da bebeğiniz için riskleri arttıran faktörler de ele alınmaktadır: bunların bazıları yetersiz beslenme, ileri yaş, alkol ve sigara kullanımıdır.
Birçok kadın hamileliğin sonunda ne olacağını merak eder ve bir ölçüde korkar. Gerçek doğum ile yalancı doğumun belirtileri nelerdir? Ağrınızı hafifletme seçenekleri nelerdir? Bir sezeryan ameliyatının endikasyonları nelerdir ve doktorunuz gerekli olduğuna karar verirse neleri beklemelisiniz? İzleyen sayfalarda bu soruların yanıtlarını bulacaksınız.
Son olarak, bu bölümde doğum sonrası dönemin sorunları tartışılmaktadır. Bunlar yorucu haftalar olabilir. Karısının bölünmemiş ilgisine alışmış bir koca, karısının enerjisinin ailenin yeni üyesi tarafından tüketilmesine içerleyebilir. Kadın bitap düşebilir ve hiç de az rastlanmayan bir dert olan doğum sonrası depresyonuna girebilir. Durumu daha da kötüleştirmek üzere, çift cinsel birleşmeden Kaçınabilir, böylelikle ikisi de cinsel açıdan hayal kırıklığı hissedebilir. Zaman genellikle bu sorunları çözdüğü halde, bu böiümde genellikle zor olan doğum sonrası dönemi aşmak için öğütler verilmektedir.
Bu bölümde genel sağlığınız ve ürümeyle ilgili sağlığınız hakkında ve gebelikten doğuma kadar, yeni yaşam hakkında da birçok şeyi bulacaksınız.

Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..