22 Aralık 2024, Pazar
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Emzirme

Bebeğinizin emzirilmesi zamanınızın önemli bir bölümünü alacaktır. Bu kitabın ilk bölümü olan Yeni Doğanla Yaşamın ilk Ayı" bölümünde `anne sütü ya da inek sütü` sorunu tartışılmıştı, şimdi, emzirdiğinizde ortaya çıkabilecek sorunlar tartışılacak.

Kadınların büyük çoğunluğunda bebeklerini emzirmelerini engelleyecek fiziksel bir sorun yoktur. Bazı küçük memeli kadınlar be-beklerini besleyebilecek kadar sütleri olmadığını düşünürler. Bu doğru değildir, çünkü emzirme ile göğüs ölçülerinin hiçbir ilgisi yoktur.

Hamilelik süresince memeleriniz süt üretmeye hazırlanır. Plasentanın ürettiği östrojen ve progesteron hormonları meme dokusunda süt üretimini sağlayacak değişikliklere neden olurlar. Bu hormonlar aynı zamanda hipoflz bezinden salgılanan prolaktin hormonunun da kana salınımını önlerler. Memeleriniz giderek büyümeye başlar ve meme başları incelir, renkleri koyulaşır ve belirginleşirler.

Plasentanın çıkmasından sonra prolaktin hormonu serbest kalır ve memeden denilen ince ve yapışkan bir sıvının sızmasına neden olur.

Kolostrum virüs ve bakterilere karşı koruyucu olan antikorlar içerir. Dolayısıyla emzirmeniz bebeğinizin bağışıklık sisteminizden yararlanmasını sağlar. Bu da anne sütünün bir diğer avantajıdır.

Doğumdan hemen sonra bebeğinizi emzirebilirsiniz. Emzirme yine bir hipofiz hormonu olan oksitosinin salgılanmasına yol açar. Bu hormon rahmin kasılmasına yardımcı olarak rahmin normal haline gelmesini ve doğum sonrası kanamalarının durmasını sağlar. Bu da emzirmenin bir dîger yararıdır. Oksitosin aynı zamanda meme kanallarından sütün geçmesine yardımcı olan kasların da kasılmasını sağlar. Buna "bırakma {let-down)" refleksi denir.

Doğumdan sonraki 2 gün içerisinde sütünüz gelir. Memelerinizde rahatsızlık duyabilirsiniz, oldukça büyümüş, gergin ve ağrılıdır. Ayrıca üzerinde belirginleşmiş damarlar görünmektedir. Bu rahatsızlıklara en iyi gelecek olan şey ise aç bir bebektir.

Memeleriniz bebeğinizin emmesiyle boşaldıkça, kendiliğinden dolacaktır.

Eğer ilk günlerde emzirirken canininiz yanıyorsa, memelerinizin üzerine soğuk pedler koymayı deneyin. Hafif ağrı kesiciler de kullanabilirsiniz. Emzirmek süt kanallarınızdaki muhtemel bir tıkanmayı da önleyecektir. Memelerinizi iyi destekleyen bir sutyen kullanmanız gerekir. Bu ayrıca, bebeğinizi emzirmeseniz bile sütün kesilmesi için gereklidir. Sütün kesilmesini sağlamak için bazı ilaçlar da vardır ama bunların çoğu yüksek tansiyon gibi yan etkilere neden olur. Emzirmeyen kadınların çoğunda meme şikayetleri genellikle 1-2 gün sürer. Şikayetler geçtikten sonra da memede birkaç gün dolgunluk sürer. Ancak emmeyle uyarılmadiğı için giderek sütünüz kesilir.

Yedikleriniz ve içtikleriniz sütle bebeğe geçtiği için emzirdiğiniz sürece aşırı alkol ve ilaçlardan uzak durun. Eğer ilaç kullanmanız gerekiyorsa doktorun emzirdiğinizi bildiğinden emin olun.

Birçok kadın emzirme esnasında gergindir. Buna çoğu zaman "bırakma (îet-down) refleksi neden olur. Süt, bebeğin emmesiyle meme içinde toplanmıştır ama akamıyordur. Böyle bir sorununuz varsa doktorunuza danışmaktan çekinmeyin. Çoğu zaman gereken sakin bir ortamda emzirmektir yalnızca.

Eğer sütünüz kesilirse doktorunuza danışın. Bu kolayca halledilebilir bir sorundur.

Bazen de sütünüz tamamen kesilebilir. Böyle bir durumda doktorunuz hipofîz beziyle ilgili bir sorun olup olmadığını anlamak için bazı testler yapacaktır.
Bebeğini inek sütüyle besleyen bir anne, her öğünde ne kadar içtiğini kolayca saptar.

Ancak bu emziren bir anne için o kadar kolay değildir. Özellikle ilk kez anne olmuş kadınlar bebeklerine yeterli süt verip vermediklerinden bir türlü emin olamazlar. Eğer bebek kilo alıyorsa, 24 saat içinde altını en az altı kez ıslatıyorsa, öğünlerden sonra sorunsuz uyuyorsa ve iki emzirme arasındaki süre giderek uzuyorsa sütünüzün yeterli olduğundan emin olabilirsiniz. Ve bir süre sonra bebeğinizi sütten nasıl keseceğinizi düşünmeye başlarsınız ya da günün birinde bebeğiniz memeyi iterek buna karar verir.

Bebeği sütten kesmenin en iyi yolu duygusal ve fiziksel açıdan Öğün sayısını giderek azaltmaktır. Aniden kesmeniz hem sizde çeşitli rahatsızlıklara yol açacak hem de bebeğinizi mutsuz edecektir.

İlk birkaç gün öğünlerden birini kaldırın, sonraki günler de tamamen kesinceye kadar birer birer azaltın. Sütünüz de giderek kendiliğinden kesilecektir.





Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..