Üreme kabiliyeti genellikle yaşamın ortasında sona eren kadının tersine, erkek ileri yaşlara kadar baba olabilir.
Bir erkeğin spermi sürekli olarak üretilir. Bir erkek her boşaldığında, milyonlarca mikroskopik sperm bir meni havuzu içinde fışkırır. Bunun bir yumurtayı dölleyip dönemeyeceği, erkek üreme sistemininin ne kadar iyi çalıştığı da dahil olmak, üzere, birçok faktöre bağlıdır.
Aşağıda erkek üreme sisteminin elemanları resmedilmiştir.
Testisler bir sperm ve hormon üretimi merkezi olarak işlev görürler. Her testis, içinde spermin yapıldığı, meni oluşturucu tüpcükier denilen helezonik tüpler içerir. Normal olarak, bir erkek çocuk iki testisle doğar. Cenin rahimdeyken, testisler böbreklerin yakınında bulunur, ama giderek penisin altındaki kese gibi bir yapı olan skrotuma inerler. Testisler aşağıya inme zamanı bulamadıkları için, erken doğan bebekler bazen boş bir skrotumia doğarlar. Süresini doldurmuş bebeklerde de aşağı inmemiş testisler olabilir ve hormonlarla, hatta ameliyatla tedavi gerekli olabilir (bkz. Yerine İnmemiş Testisler).
Testislerin içinde, görevi sperm yapmak olan hücreler ısıya son derece duyarlıdırlar. Bu nedenle, aşın sıcağa maruz kalmak sperm üretimini durdurabilir.
Skrotum testisleri korur. Testislerin ısısını normal vücut ısısının yaklaşık 6 derece aşağısında tutan, son derece etkili bir klimadır. Hava soğuk olduğu zaman, skrotum ısıyı korumak için büzülür, sscak havada ısı kaybı nedeniyle daha fazla alanı açığa çıkarmak üzere genişler ve gevşer.
Tek bir insan spermi hücrenin çekirdeğini (merkezini) içeren bir baş ile bir kuyruktan oluşur, sperm yaklaşık 1/240 cm uzunluğundadır, spermi iten mekanizma kuyruktadır. Kadının vajinal mukusunun sulu ya da koyu olmasına bağlı olarak, sperm vajinada 4 ilâ 16 dakika yüzebilir.
Meni, spermi içeren, boşaltılan sıvıdır. Prostat ve meni keseleri tarafından üretilir. Meni miktarı, bir ölçüye kadar boşalmalar arasındaki zamana bağlıdır. Boşaltılan meninin ortalama miktarı 0,5 ilâ 1,5 tatlı kaşığı arasında değişir. Ortalama bir boşalma yarım milyar sperm içerir.
Epididim, spermin, üst skrotumdan meni keselerine ve penisin altındaki idrar yoluna giden bir tüp olan meni kanalına giderken kasılmalar yoluyla itildiği, her testisin üzerindeki uzun, helezonik bir tüptür.
Meni kanalı, spermi epididimden idrar yoluna taşıyan kanal olmanın yantsıra, vücudun sperm deposudur. Her gün meni kanalına milyonlarca sperm girer.
Penis, spermin vajinaya bırakılmasını sağlayan organdır. Normal olarak penis yumuşak ve esnektir. Ama bir erkek cinsel olarak uyarıldığı zaman, penis venierinin çıkış kapakları kapandığı için penisin süngerimsi dokusuna kan hücum eder. sonuç ereksiyondur (sertleşme). Penis sertleşir, boyu ve çevresi genişler.
Prostat, idrar kesesinden gelen idrarın geçtiği tüp olan idrar yolunu çevreleyen bir salgı bezidir. Prostat ve meni keseleri meninin kaynaklandır.
Hormonlar, vücudun çeşitli kısımlarında üretilen kimyasal habercilerdir.
Erkeğe özgü cinsiyet Özelliklerini meydana getiren önemli hormon testosteron, testisier içinde üretilir. Vücudun biçimini, sesi, vücut tüylerini, cinsel dürtüyü ve ereksiyon olma kabiliyetini etkiler.
Üremenin ilk adımı, psikolojik faktörlerin ve cinsiyet hormonlarının birleşimiyle düzenlenen cinsel arzudur (libido). Bir erkek cinseL olarak uyarıldığı zaman, ereksiyon olur. Cinsel birleşme sırasında, cinsel heyecan orgazm noktasına doğru yoğunlaşır. Boşalma orgazm sırasında oluşur. İdrar kesesinin altında ve prostat ve meni keselerinde başlar. Kaslar bir dizi istem dışı kasılmadan geçerler ve meni birdenbire idrar yolu içinden itilir. Bu sıvı penisi geçer ve vajinaya bırakılır.
Vajina yumurta arayarak her yöne yüzen milyonlarca spermle dolar. Çoğu asla servikal kanala ulaşamadan, vajina içinde ölür. servikal kanala 2,5 cm yanaşanların çoğu bertaraf edilir ve asla daha ileri gidemez. Birkaçı rahime ulaşır ve fallop tüpünün deliklerine giden 5 cm`lik yolculuğu başarıyla tamamlar.
Ortalama 400 milyon spermden yalnızca birkaçı döllenme noktasına bir yumurta içeren fallop tüpünün aşağı doğru yarı yolu ulaşır. Sonunda yumurtayı dölleyen sperm çok büyük güçlüklerin üstesinden gelmiştir.
Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..