15 Ocak 2025, Çarşamba
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Erken Doğum Sancıları

Belirtiler ve Semptomlar

- Vajinadan gelen bir sıvı akıntısı;
- Karın kasılmaları.

Normal olarak, sancılar son adetinizin ilk gününden yaklaşık 40 hafta sonra başlar.Bebeğiniz 38 ilâ 42. haftalarda doğduysa zamanında doğmuş kabul edilir.Bazen, çeşitli nedenlerle sancılar bebeğinizin doğmak üzere olduğunun işareti zamanından önce başlar. Bebeğiniz rahminizde ne kadar az zaman kalırsa, hayatta kalma şansı o kadar az olur. Bu nedenle, erken doğum sancısı uğursuz bir belirti olabilir. Ancak bazı durumlarda, rahim ortamı cenin için giderek tehlikeli hale geliyorsa ve hayatta kalma şansı rahmin dışında daha yüksekse, doktorunuz tarafından erken doğum sancısı başlatılabilir.

Erken doğum sancılarının belirtileri nelerdir?

Bebeği saran zarlar yırtılabilir. Böyle bir şey olursa, vajinanızdan bir sıvının fışkırdığını hissedersiniz. Bu genellikle sancılar devam ederken ortaya çıkar, ama bazen de ilk adımdır. Karnınızda da hafiften şiddetliye varabilen kasılmalar hissedebilirsiniz. Genel olarak, en az 30 saniye süren ve her 10 dakikada bir gelen kasılmalarınız varsa, muhtemelen doğum sancısı çekmektesinizdir.

Bir kadının haftalar, hatta aylar önce doğum sancısı çekmeye başlamasının nedenleri nelerdir?

Genellikle kesin neden bulunamaz. Ancak, aşağıdaki durumlar erken doğum sancısıyla İlişkilidir: zarların kendiliğinden yırtılması, rahim boynu yetmezliği, anormal rahim, hidramniyoz, anormal cenin ya da plasenta, plasenta previa, alıkonan rahim içi gebeliği önleme aracı, preeklampsi ve ekiampsi, ceninin ölümü, daha önce erken doğum yapmış ol-mak, birden fazla cenin, sigara içme, kanama ve ciddi bir gebelik hastalığı, onlu yaşlardaki kadınlarda ve 40`ın üzerindeki kadınlarda erken doğum sancısı daha büyük bir olasılıktır.

Tedavi

Erken doğum sancılarının tedavisi, ceninin yaşına bağlı olarak değişir.
Başlangıçta, birçok doktor yatak istirahati ve gözetim önerir. Tek başına bu önlem bazen kasılmaları durdurma konusunda başarılı olur. Endişenizi azaltmak için sakinleştiriciler verilebilir.

Şimdiye kadar erken doğum sancılarını durdurma konusunda her zaman başarılı bir ilaç bulunamamıştır. Ancak, çeşitli tedaviler bîr dereceye kadar başarılı olmaktadır. Magnezyum sülfat sancıyı durdurma konusunda etkili olabilir. Doktorunuz bu ilacı verirse, magnezyum sülfat soluk alma sorunlarına yol açabileceği için hastanede çok dikkatli bîr gözetim altında tutulursunuz. Ayrıca, ilaç plasentadan geçer ve yenidoğanın solunum hareketlerini de etkileyebilir.

Sancıyı durdurmada bir miktar başarı kazanan başka bir grup iiaç beta-mimetiklerdir. Sıkı bir gözetim altında Duiunduruiabileceğiniz hastanede verilmesi gereken bu ilaçlar, vücudun tehlikeye karşı salgıladığı hormon olan adrenalinin etkilerini taklit eder (korkunun sancıyı geçi rebildiği ya da durdurabildiği bilinmektedir). Bu ilaçlar geçici olarak sancıyı durdurur ve rahmi gevşetir. Bu ilaçlardan biri verilirse, kalbiniz daha hızlı atmaya başlar, kendinizi sarsak ve endişeli hissedebilirsiniz, Kan basıncınız ve kan şekeriniz artar. Diğer olası yan etkiler arasında akciğerlerde sıvı toplanması ve göğüs ağrısı bulunur. Magnezyum sülfat gibi, beta-mimetikler de plasentaya geçer ve sonuç olarak bebeğinizde de benzer şikayetlere neden olurlar.

Erken doğum sancınızın rahimdeki bir kusurun sonucu olduğuna karar verilirse, bazen erken doğumu önlemek için bir ameliyat ya-pılabilir. "Cerciage" denilen bu ameliyat, bebeğin zamanı gelene kadar rahimde kalabilmesi İçin rahim boynunun çepeçevre dikilmesidir (bkz. Rahim Boynu Yetmezliği).

Son yıllarda, çok hasta ya da erken doğmuş bebeklerin bakımında önemli ilerlemeler olmuştur. Yarım kilo kadar bebekler, uzmanlaşmış yenidoğan birimlerinde bakıldıklarında yaşama şansına sahiptirler. Ancak, gebeliğin üçüncü üç ayından önce doğan bebeklerin birçoğu hayatta kalmaz (bkz. Erken Doğan Bebekler).


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..