Belirtiler
- Göz kapagı kenarında ağrılı şişik
- Hafifçe bulanık görme
Arpacık kirpik dibine yakın bir yerde bir enfeksiyondur. Bakteriyel enfeksiyonun sonucu siviice gibi bir yara çıkar. Bir defada birden fazla olabilir veya birbiri arkasına birkaç tane çıkabilir. çünkü bir tek kıl dibini enfekte eden bakteriler digerlerini de enfekte eder. Gözkapagının bir diger şişme şekli şalazyondur; bu arpaClgın aksine, nispeten agrısızdır. şalazyon gözyaşı tabakasının bir kısmını oluşturan küçük guddelerden (meibom guddeleri) birinin tıkanması sonucu olur. Tıkanmış olan guddenin içinde bakteriler üreyebilir, şalazyon esasında bir iç arpacıktır.
Teşhis
Arpacık genellikle yavaş yavaş gelişir ve agrılı kırmızı bir şişik meydana getirir. Sonunda bu şişli k cerehat dolar ve patlar. Boşaımanın olması agrıyı hafifletir ve birkaç gün daha geçtikten sonra arpacık genellikle kaybolur.
şalazyon biraz daha yukarıda ve gözkapagı yapısının içinde gelişir. çogu durumlarda sadece hafif bir rahatsızlık verir; ama görünüşü çirkin olabilir.
Arpacıklar ve şalazyonlar göz ve görüş bakımından hemen her zaman zararsızdır. Fakat eger bir arpacık görüşü bozar ve kendiliginden kaybolmazsa veya eger sizde birbirini izleyen enfeksiyonlar gelişirse, göz doktorunuza gidin. şalazyon tedavisiz de kaybolabilmesine ragmen büyük ihtimalle göz doktoru tarafından tedavi edilmeyi gerektirir. şalazyon oldugu düşünülüp tedaviye ragmen geçmeyen rahatsızlık nadiren bir tümör olabilir. Teşhis koymak için biopsi gerekebilir.
Tedavi
Arpacıgı günde dört defa yaklaşık 10 dakika süreyle sıcak kompres uygulayarak tedavi edebilirsiniz. Kompres yapmak için çok temiz
bir bezi sıcak suya sokun ve gözünüze uygulamadan önce sıkıp suyunu akltın. Sıcak kompres ağrıyı hafifletmeye yarayacaktır.
Cerahati çıkarma gayreti içinde arpaclğl sıkmayın. Keseciği kendi kendine patlamaya bırakın, ondan sonra iyice yıkayın.
Eğer arpacık inatçıysa veya birbirini izleyen enfeksiyonlar beliriyorsa, doktorunuz gözkapağına sürmek için antibiyotikli bir merhem verebilir. Özellikle inatçı bir arpaçık göz doktoru tarafından yarılıp akıtılabilir.
şalazyon çogu zaman tedavi edilmese dahi bir süre sonra kendiliginden geçer. Bu süre belki bir iki ay olabilir. Sıcak kompresler uygulamak iyileşmeyi hızlandırmaya yardım edebilir. Doktorunuz verecegi bir antibiyotikli merhemi kullanmak da aynı işi görür.
Eger bu yöntemler başarısız olursa veya eger şalazyon büyümeye devam ederse basit bir cerrahi müdahaleyle çıkartılabilir. Ameliyat doktorunuzun muayenehanesinde lokal anesteziyle yapılır. Işlemden sonra genellikle göz bir bandajla birkaç saat kapatılır.
Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..