21 Kasım 2024, Perşembe
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Göz Muayenesi

Ne kadar sık göz doktoruna gitmek gerekir?
Herkes zaman zaman gözlerini muayene ettirmelidir.GÖzlerinizde herhangi bir sorun olmasa bile 50 yaşına kadar her 3-5 yılda bir göz muayenesine gidin.SO yaşından sonra ise glokom ve diğer hastalıkların sıklığı arttığından daha sık göz muayenesi yaptırın.Eğer kırılma kusuru ya da diğer bir göz sorununuz varsa 2 yılda bir veya göz doktorunuzun önerdiği sürelerde muayene olun.
Eğer daha önce herhangi bir sorun ortaya çıkmazsa,çocuklarda ilk göz muayenesi 3-4 yaşlarında yaptırılmalıdır; bu muayenede çocuklar için özel testler uygulanır.

Muayene
Göz hastalıkları uzmanı muayeneye ailenizin ve sizin tıbbi geçmişinizle ilgili sorular sorarak başlayabilir.Daha sonra bir dizi test yapacaktır. Yapılacak testlerden biri gözlerinizin önünden ışık geçirilirken gözlerin biri ya da her ikisindeki hareketlerin izlenmesidir.GÖz doktorunuz görme alanınızın sınırlarında bir nesneyi hareket ettirerek çevresel görmenizi kontrol edecektir.

Snellen Tablosu
Snellen tablosu olarak bilinen
bir tablonun üzerindeki harfleri okumanız istenecektir.Bu testte bütün sıralardaki harfleri 6 metreden okumanız isteniLGörmesi kusursuz olan insanların tablodan 6 metre uzaktan okudukları harfleri okuyabilirseniz 10/10 gördüğünüz söylenir.Çoğu kişinin tablodan 12 metre uzaktan okudukları harfleri 6 metreden okuyabilirseniz görmeniz S/10`dur.
Harfleri tanımayacak kadar küçük çocuklar için şekillerin oldUğU benzer bir tablo kullanılabilir.

Renk Testi
çeşitli renklerde nokta ve dairelerden oluşan bir dizi resim içindeki şekilleri ayırt edip edemediğiniz sorularak renk görmeniz kontrol edilir.
Oftalmoskop
Gözdibi(fundus) genel sağlık durumu konusunda birçok ipucu verir.Retina (ağ tabaka) vücutta ince damar ve sinir dokusunun doğrudan görülebildiği tek yerdir.
Retina damarlarının durumu çoğu kez birçok bilgi verir. Örneğin,yüksek tansiyonunuz varsa,bu damarlardaki değişiklikler sorunun ciddiyet derecesini ve acilolarak tedaviye başlanması gerektiğini gösterir. Gözdibindeki kan damarlarında görülen kolesterol tabakaları ya da pıhtl oluşumunu gösteren küçük parçacıklar,bazen beyindeki kan dolaşım bozuklukları konusunda ipuçları verir. Kan damarlarında şeker hastalığına özgü değişiklikler de görülebilir; bunlar daha büyük sorunlara yolaçabilecek retina yırtıkları ya da delikleri olabiliL
Oftalmoskop ile göz sinirinin göze girdiği yerıoptik disk) görülebilir. Optik disk beynin bir uzantısıdır,eğer optik diskte şişme olursa,bu durum bir hastalığın işareti olabilir. Sorun,kafaiçi basıncının artmasına neden olan bir beyin tümörü gibi ciddi bir durum olabilir.

Oftalmoskopla muayene edilmeden önce gözdibinin daha iyi görülmesini sağlamak için gözbebeğini genişletecek bir damla damlatılır. Ayrıca muayene odasının ışığı azaltıldlğında göz bebeği genişler. Daha sonra oftalmoskobun güçlü ışığı aracılığıyla her iki göz muayene edilir.
Gözbebeğini genişleten damlaların kullanımı çoğu göz muayenesinin bir parçasıdır. Bu işlem geçici bir süre yakındaki nesnelere gözünüzü odaklamanızda zorluklar yaratabilir ve parlak ışık gözleriniZi rahatsız edebilir. Katarakt ya da retina sorunlarını araştırmak için muayene yapılıyorsa bu damlaların kullanımı gereklidir.

50 yaşın üzerindeki kişiler düzenli olarak katarakt muayenesi yaptırmalıdır. Göziçi basıncını ölçmek için tonometre denilen bir alet kullanılır (bkz. Glokom).


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..