Her yıl dünyada cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalananların sayısı artmaktadır(AlDS hastalığı hem heteroseksüeller hem de homoseksüeller arasında yaygınlaşmaktadır).
Bazıları "güvenli seks" tartışmasına tepki verebilir, ancak hangi davranışların sizi, ailenizi ve arkadaşlarınızı hastalığa yakalanma riski altına soktuğunu bilmeniz çok önemlidir. Hepimizin kendimizi ve eşimizi korumak için sorumlu davranması gerekir. Bu konulan tartışmak, söz konusu cinsel davranışların onaylanması anlamına gelmemektedir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların çoğu tedavi edilebilir. Ancak AiDS`in tedavisi yoktur ve ölüm kaçınılmazdır. Bu nedenle bu hastalık açısından eğitim hayati önem taşır.
AİDS, virüs bulaşmış iğnelerin ortak kullanımıyla, daha az olarak kan nakliyle bulaşabilmesine karşın asıl olarak cinsel yoldan geçer. Virüs, meni ve vajinal salgılarda bulunur ve diğer insanın vücuduna cinsel ilişki sırasında vajina ve rektumda oluşabilen küçük yıktıklardan girer. AİDS`İ çok bulaşıcı bir hastalık olarak değerlendirilmez, ancak virüsün bulunduğu kan ve semenle çok yakın temasta bulunulmuşsa, virüsü almak mümkündür.
Diğer yandan, klamidya enfeksiyonu, bel soğukluğu, herpes, zührevi siğiller ve frengi oldukça bulaşıcıdır ve tek bir cinsel ilişkiyle bile geçebilir. Ancak bunların hiçbiri el sıkışma, konuşma, klozete oturma veya aynı evde yaşamakla bulaşmaz. AİDS virüsü de dahil, cinsel yolla bulaşan mikroorganizmalar vücut dışında hemen ölürler, cinsel yoldan bulaşan hastalıklardan ve AIDS`den korunmanın tek yolu cinsel ilişkiye girmemek ya da hastalığı olmayan tek bir kişiyle ilişki kurmaktır. Eğer cinsel partnerinizi çok sık değiştiriyorsanız, hastalığın bulaşması açısından büyük risk taşıyorsunuz demektir ve halen hiçbir cinsel yolla bulaşan hastalığın aşısı yoktur. Prezervatifler riski tamamen ortadan kaldırmasa da, doğru kullanıldıklarında ve bazı cinsel ilişki biçimlerinden uzak durulduğunda, diğer cinsel hastalıklarla birlikte AiDS`in de bulaşma olasılığı azalır.
Kondom ve kaput adlarıyla da bilinen prezervatif, penise takılan genellikle lastikten yapılmış ince bir kılıftır. Doğru kullanıldığında kondom gebeliğin önlenmesinde ve AİDS dahil, cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korunmada etkilidir. Tüm eczanelerde değişik renk, ölçü ve şekillerde satılırlar. Oldukça ucuz fiyatlara satın alınabildiği gibi, sağlık ocaklarından parasız da alınabilir.
Kondomlar bazen hayvan zarlarından da yapılabilir. Ancak bazı uzmanlar bu tür bir doğal deride bulunan gözeneklerin virüsün geçişine izin verebileceğini ileri sürmektedirler. Etkili olabilmesi için kondom, hasar görmemiş olmalı, cinsel birleşmeden önce penise geçirilmeli ve cinsel ilişki sona erene kadar yerinde sağlam bir şekilde kalmalıdır.
Bazı çalışmaların, vajinal süngerlerle birlikte kullanılan nonoksinol 9 adlı spermisidin bet soğukluğu ve klamidya enfeksiyonlarını azalttığını göstermesine rağmen, kadınların kullandığı doğum kontrol yöntemlerinin çoğu(haplar, diyafram gibi) cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlamamaktadır.
Diyaframla birlikte bir spermisidin kullanılması da bakterilerin yokedilmesine yardımcı olabilir.
AİDS virüsü bulaşma riski, cinsel ilişkinin biçimine göre değişir. Anal ve rektal zarlar, ilişki sırasında zedelenip, virüsün kan dolaşımına girmesine olanak sağladığından, en riskli olan pasif anal ilişkidir. Bel soğukluğu ve frengi, pasif partnerin makatından bulaşabilse de, pasif partner aktif olandan çok daha fazla risk altındadır. Çoğu çalışma erkek homoseksüeller üzerine odaklanmıştır, ancak heteroseksüel anal ilişki de muhtemelen aynı riskleri taşımaktadır.
Özellikle çok eş değiştiriliyorsa, heteroseksüel vajinal ilişkide de AİDS bulaşma riski vardır. Virüsün erkekten kadına daha kolay bulaştığına inanılmaktadır. Bu genellikle diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar için de geçerlidir. Oral seksle AİDS bulaşması olanaklı, ancak muhtemelen yaygın değildir, ancak boğazda gonoreye yolaçabilir. Ancak vajinayla ağız teması çoğu kez herpes virüsünün bulaşmasına neden olur. Uçuk öpüşmeyle bulaşabilen belki de tek hastalıktır. Ancak şiddetli öpüşme, diğer cinsel yolla bulaşan hastalıkların da yayılmasına neden olabilir. Vücut sıvılarına maruz kalınmadığı sürece, bu hastalıklar bulaşmaz.
Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..