Hamilelik sirasinda aldiginiz hemen her ilac bebeginizi de etklier. Aspirin gibi gorunuşte zararsiz bir ilac bile, plasentadan gecerek bebeginize ulaşır.
Bu nedenle, doktorunuz onaylamadikca ilac almaktan kaçının. İlacın zorunlu oldugu bir rahatsızlığınız varsa, doktorunuz bebeginizi gereksiz yere tehlikeye atmadan sorununuza yardimci olacak bir ilac sececektir.
Bazen ceninin bir ilaca maruz kalmasının etkileri yillarca ortaya çıkmayabilir. Dietilstil-bestrol (DES) alan kadınların kız cocuklarında ortaya çıkan durum budur. Bu ilac duşuk tehlikesi oldugu düşünülen ya da daha once duşuk yapmiş kadınlara yaygın bir sekilde veriliyordu. 1970 lerde, gelisme cagındaki bir cok kızda ve genç kadinda olagandişi vajina, rahim boynu ve rahim degisiklikleri oldugu teşhis edildi. Ortak noktaları, annelerinin hamilelik sirasinda DES almis olmalarıydı.
Cenini ters bir sekilde etkiledigi bilinen ilaclara teratojenler denir. Genel olarak, ilaç almanın en tehlikeli oldugu zaman hamileligin ilk üç ayidir, cunku cenin gelişimi o zaman gerceklesir ve cenin zedelenmeye cok aciktir. Ancak, aspirin gibi bazi ilaclar hamileligin daha sonraki dönemlerinde daha tehlikelidir.
Tibbi bir rahatsizligi tedavi etmek icin mutlaka gerekli olmadikça, hamilelik sirasinda cogu ilactan kaçınmak gerekir, ama bazi durumlarda ilaclar cenine zarar vermekten cok yararli olabilir.
Ceninin kalp atım hizindaki bazi anormallikler, annede kalp anormailigi olmasa bile, anne aracılıgıyla kalp ilacları uygulanarak tedavi edilebilir. Ayni sekilde, doktorunuz, tibbi bir sorun nedeniyle dogumun gebeligin 32. haftasindan once suni olarak baslatilmasi gerektigine karar verirse, bebegin dogumdan sonra nefes alabilmesini saglamak icin bebege dogumdan once kortikosteroid ilaclar verilebilir.
Bazen hamilelikte ilaclardan kacinmak mumkun olmayabilir. Bazi kadinlarda ilac gerektiren seker ya da hipertansiyon gibi kronik hastaliklar vardir. Bircok hamile kadinda antibiyotiklerin kullanımı gerektiren idrar enfeksiyonları ortaya çıkar. Ve doktorlar sık sık virütik bir hastalik nedeniyle yüksek atesi olan hamile hastalarına asetaminofen almalarını onerir, cünki uzun suren yuksek ates cenin icin potansiyel olarak tehlikelidir. Asagida dogum kusurlarına yol actigi bilinen ya da yol actigindan kuşkulanılan bazi ilaclar belirtilmiştir. Isotretinoin (Accutane) akne için kullanılan bir ilactir. Kalp hastaligina ve ciddi yüz ve kulak anormalliklerine yol acabilir. Antibiyotik streptomisin hamile bir kadin tarafindan uzun sure kullanildiginda sagirliga yol açabilen tetrasiklin kemik büyümesinin geri kalmasına neden olabiiir ve diş rengini değiştirebilir.
Dicumarol kalp rahatsızlığı ya da aşırı kan pıhtılaşması olan bazı hastalar tarafından kullanılan bir antikoagülandır [kanın pıhtılaşmasını önleyen ya da geciktiren madde]. Anormal yüz uzuvları ve zeka genliği bu ilacın kullanımıyla illşkilendirilmektedir.
Nöbetli hastalıklar (epilepsi) için kullanılan, konvülsiyonları önleyici bir ilaç olan dilantin tümörlere, büyüme geriliğine ve başka anormalliklere yol açabilir.
Su tutulması sorun olduğunda kullanılan diüretikler, aşırı kullanıldıklarında ceninin beslenmesini etkileyebilirler.
Metiltestosteron dişi ceninde erkek özelliklerinin gelişmesine neden olabilir.
sakinleştiriciler doğumdan sonra aylarca devam eden titremeler yaratabilirler.
Valiuın depresyona yol açabilir.
Bu eksiksiz bir liste değildir. Herhangi bir ilacı almadan önce mutlaka doğum uzmanınıza danışın.
Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..