21 Kasım 2024, Perşembe
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Hiperparatiroidizm

Belirtiler
- Hiperparatiroidizm, böbrek taşlarından ağrı meydana gelmedikçe, başlangıçta beIirtisiz olabilir. Fakat yıllar geçtikçe belirtiler ortaya çıkar.
- Böbrek taşları
- Belirsiz bir yorgunluk
- Susamanın ve idrarın artması
- Hazımsızlık veya ülser belirtileri.

Paratiroid bezlerinden biri veya birden fazlası hormonlarını aşırı ölçüde üretirlerse, bundan doğan rahatsızllğa hiperparatiroidizm denir (bunun aksi olan rahatsızlık hipoparatiroidizmdir ki, burada hormon çok az üretilir) vücutta dolaşan fazla miktarda paratiroid hormonu olduğu zaman kalsiyum konsantrasyonu abartılı ölçüde yüksek olur ve fosfor konsantrasyonu düşüktür.
Vakaların yüzde sekseninden fazlasında bunun nedeni paratiroid bezlerinden birinde ufak bir büyümedir. Diğer durumlarda dört paratiroid bezinin hepsi birden büyük ve hormonu aşırı ölçüde salgılar. Bu büyümeler genellikle lokalizedir ve başka organlara sıçrama ihtimali pek yoktur.
Eskiden oldukça seyrek görüldüğü sanılan bu rahatsızlık, orta yaşlılar arasında o kadar da az görü!memektedir. Kadınlarda hiperparatiroidizme tutulma erkeklere kıyasla iki kat fazladır.
Teşhis
Hiperparatiroidizm hastalarının yaklaşık yarısında hiçbir belirti yoktur ve teşhis sıklıkla herhangi bir belirtinin nedeninin araştırılması sırasında degil, rutin bir kan testi sırasında kanda yüksek kalsiyum konsantrasyonunun görülmesiyle konur.
Kanda aşırı miktarlarda kalsiyum ve paratiroid hormonu gösteren kan testleri hiperparatiroidizmi düşündürür. Sıklıkla, teşhis hemen hemen tesadüfen Y9Pılır, anormal derecede yüksek kalsiyum ve hormon degerleri başka bir rahatsızllk için yapılan rutin testler sırasında keşfedilir. Kanda fosfor degerlerinin düşük olması, bu rahatsızlıgı düşündürür.
Kanda paratiroid hormonunun dogrudan ölçümü teşhisi dogrulamaya yardımcı olur. Bunu izleyen birkaç yıl içinde bu hormonu tespit edecek tahlillerde büyük gelişme beklenmektedir. Öyleki, bunlara çok daha fazla güven ilebilecektir.
Hiperparatiroidizmin ön teşhisi konunca hastaya aşırı derecede D vitamini kullanıp kullanılmadıgı sorulur. Thiazide denen bazı diüretiklerin kullanımı, kandaki kalsiyum degerini artırma ihtimali olan bir nedendir.
Doktor aynı zamanda paratiroid bezlerinde tümörler varsa belirlemek için ultrason incelemesi de yapabilir. Sarkoidoz denen bir durum da dolaşım sisteminde kalsiyumu artırabilir ve bu da safdışı bırakılmalıdır. Bazı akciger, gögüs ve diger organların kanserleri bazen paratiroide çok benzeyen bir madde salgılar ve bu durum da kan kalsiyum konsantrasyonlarını artıracaktır.

Hiperparatiroidizm Ne Kadar Ciddi Bir Hastalıktır?
Bazı vakalarda tedavi gereksizdir ve doktorunuz sadece durumunuzu gözlemlemekle yetinecektir. Böbrek taşlarının oluşmakta olup 01madıgını belirlemek için ve böbrek fonksiyonu bakımından böbreklerin durumu yakın takibe alınacaktır. Uzun dönemde kemikler için tehlike vardır: Kanda çok fazla kalsiyum bulunması, kemiklerden çok fazla mineral sallverildigi anlamına gelmektedir. Kemikler ise vücutta kalsiyum deposudur. Fakat kemik degişikliklerinin bir problemi olması pek sık degildir, çünkü aktif böbrek taşlarının varııgı veya böbrek fonksiyonunun bozulması, iskeletin belirgin şekilde bozulmasından önce, tümörün cerrahi olarak çıkartılmasını gerektiren durumlardır. Bazen hastalarda hiperparatiroidizmle birlikte tek tip ülser de bulunur.
Tedavi
çogu vakalarda paratiroid ameliyatlarında uzmanlaşmış bir cerrah tümörü bulup çıkarabilecektir. Eger tümör paratiroid bezlerinin normal yerinde bulunmazsa, tümörün yerini belirlemek için daha karmaşık tahlillere ve hatta sternumun (gögüs kemigi) arkasındaki bölgenin cerrahi olarak incelenmesine ihtiyaç olabilir.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..