04 Aralık 2024, Çarşamba
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

İç Salgı (Endokrin) Sistemi Nasıl Çalışır?

iç salgı (endokrin) bezleri insan vücudunu kontrol eden bir sistemidir. Hareket etmemizi, nefes almamızı, yememizi veya çevreyi algılamamızı sağlayan organlardan değildir. Bu sistem, vücudun işlemesini etkiler. Sinir sistemiyle beraber vücudun çalışmasını düzenleyerek olağan veya olağan dışı olaylara tepkimizi ayarlar. Sistemin anahtarı hormonlardır. Değişik bezler çeşitli hormonlar salgılar. Bu hormonların çoğu kanımızla değişik organlarımıza ulaşır; bunlara veya dokularımıza emirler taşır. örneğin, pankreas insülin salgılayarak vücudun şeker miktarını dengede tutmasını sağlar. Stres, korku, heyecan durumlarında adrenalin bezleri adrenalin salgılayarak (epinefrin de denir) enerjinin birdenbire çok artmasını sağlar. Benzer şekilde, hipofiz bezleri, tiraid, yumurtaIıklar vücudun değişik bölümlerini etkilerler.
Hormon bir kimsayal haber taşıyıcısıdır. (Terim Yunanca`daki acil kelimesinden türetilmiştir). Kan dolaşımıyla vücutta dolaşmalarına rağmen her biri sadece hedef organa veya dokuya gider.

Genel kural: vücutta bir hormon miktarı ne kadar çok olursa o hormonun etkilediği organın çalışması da o kadar fazladır.
Iç salgı bezleri sistemi (endokrin sistemi) ayrı ayrı fakat birbiriyle iletişimli bezlerden oluşur. Bunlar da hormonları üretirler. Normalde sistem düzenli şekilde çalışır ve biz bundan haberdar bile olmayız. Arada sırada bu sistemin yanlış çalışmasıyla sorunlar ortaya çıkar. Örneğin, en sık rastlanan endokrin bozukluğu olan şeker hastalığında kanda glikoz düzeyi yükselir. Bunun belirtileri sürekli susuzluk ve idrara fazla çıkmaktır. Bir çocukta hipofiz bezleri yanlış çalıştığında doğru tedavi yapılmazsa çocuğun dev veya cüce olma olasılığı doğar.

Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..