İleostomi ve kolostomi bağırsağın büyük bir kısmının alındığı ameliyattır. Bu genelde kanser de veya Crohn hastalığında yapılır. Hazım artıklarının normal olarak atılabimek için geçtikleri yol alınır, onun için karın duvarında bir delik açılır. Bağırsağın bir kısmı bu delikten çıkarılır. Böylece dışkı, deliğin üzerine emniyetli bir biçimde takılan torbaya boşalır.
Bu iki uygulamanın esas farkı şudur. Kolostomide kolonun veya kalın bağırsağın bir kısmı karın duvarına çekilir; ileostomide ise ince bağırsağın son bölümünün delikten çekilmesi gerekir. Kolostomide cerrah kolonu muayene edip hastalıklı kısmı kesip çıkarabilecek kadar bir yer açar. Bazen anüs ve rektum da alınır ve anüs bölgesi dikişle kapatılır. O zaman karından bir delik açılır ve kolonun bir kısmı buradan çekilir. Sonra torba emniyetli bir şekilde deliğin üzerine tutturulur. Dışkılar belli zamanlarda boşaltılan bu torbaya dökülür.
Kolonun hangi kısmının alındığına bağlı olarak çeşitli kolostomi tipleri vardır. Dışkının sertliği hazmın kesintisiz gerçekleşip gerçekleşmemesine bağlıdır. Örneğin eğer kolonun ilk bölümü torbaya boşalırsa dışkı yumuşak olur; eğer kolonun alt kısmı deliğe giriyorsa dışkı şekillenebilir. Çünkü sıvının daha çoğu kolonda emilir. Bir sigmoid kolostomi gerçekleştirirken cerrah kolonun hastalıklı kısmını keser alır. Bu da artıkların atıldığı normal yolu ortadan kaldırır. Kalan bağırsak karın duvarındaki bir delikten dışarı çıkarılır. Dışkı bu deliğin üzerine takılan bir torbaya boşaltılabilir. Birçok kolostomi kalıcı olduğu halde bazen bir hastalık veya yaradan sonra bağırsakların bir kısmının iyileşebilme-sine fırsat vermek için geçici kolostomi de yapılır. O bölge iyileştikten sonra delik kapatılır ve normal faaliyetine devam edebilmesi için bağırsak tekrar bağlanır.
İleostomi
Bu uygulama tüm kolon ve rektum alınacağı zaman yapılır. Çoğu zamanda Crohn koliti buna neden olur. Konvensiyonel ileostomide ince bağırsağın bir bölümü karın duvarında açılan delikten dışarı çıkarılır. Kolostomide olduğu gibi, ileostomide de artıkları toplamak üzere deliğin üzerine bir torba geçirilir.
Normalde sıvının emildiği (ab-sorbe edildiği) kolondan önce hazım durdurulduğu için bu sefer torbada sıvı mevcuttur. Şimdi bazı tıbbi merkezlerde oldukça yeni bir çeşit ileostomi uygulanmaktadır. Bunun adı kontinent ileostomi veya Kock tor-basıdır. Bu ameliyatta vücudun içinde bir torba ve kapak oluşturulur, bu torba ve kapak ince bağırsağın bir bölümünde yapılır. Bu torba artıklarınızı her defasında 3-5 saat tutabilir ve dışarda torba taşıma gereği kalkar. Uygun bir zamanda karnınızda açılan delikten bir Kateter (ince tüp) sokup için torbadan sıvı dışkıyı boşaltabilirsiniz. Kapak torbanın rastgele akmasını önler. Hastaların çoğu ilk başta Kateter kullanmak konusunda zorlandılarsa da kısa zamanda buna alıştılar. Bu uygulama can yakmaz. Başlangıçta torba birkaç saatte bir boşaltılır fakat belli bir zaman sonra günde iki, üç veya dört defa boşaltmak genelde yeterli
olur. Ekseriyetle boşaltmak için gerekli zaman tuvalete çıkmak için gereken zamandan uzun değildir. Ileal torba veya Kock uygulaması bazı durumlarda yapılır. Eğer ülsere bağlı kolitiniz veya irsi polyposisiniz varsa ve ileo-anal anastomasis yapılamıyorsa bu ameliyat yapılır. Eğer Crohn kolitiniz olduğu biliniyorsa bu uygulama yapılmaz.
Değişikliğe Uyum Sağlamak
Ne tip bir kolostomi veya ileos-tomiye gereksiniminiz olursa olsun bu travmatik bir tecrübedir. Hem fiziki hem duygusal olarak uyum sağlayabilmek için belli bir zaman gerektirir.
Beden Faaliyetleri
Ameliyattan hemen sonraki 6-8 hafta içinde 3-5 kg`dan fazla ağırlıkları kaldırmaktan ve itip çekmekten uzak durun. Yeniden normal hareketlerinizi yapmaya başladığınızda, neyi yapıp neyi yapmayacağınız ko-sunuda en iyi tek rehber ameliyattan önce rahatlıkla yaptıklarınızda. Genelde yürümek, yüzmek ve kolay jimnastik hareketleri adelelerinizi güçlendirecek ve hazım yolunun düzgün çalışmasını sağlayacak iyi hareketlerdir.
Banyo
Deliğin üzerinde torba olsa da olmasa da banyo yapabilir veya duş alabilirsiniz. Fakat torba takılıyken uzun sıcak banyo veya duş yapılmamalıdır. Küvette torbayı su seviyesinin üstünde tutmak veya o bölgeyi resim çerçevesi şeklinde bir bantla sınırlayarak örtmek faydalı olacaktır.
Seks Yönünden
Bu ameliyatı takip eden hafta seks faaliyetlerinden uzak durmak doktorlarca tavsiye olunur. Eşinizin sizin istemeyeceği duyusuna kapılmayın. Sabırlı olun ve bu konuyu konuşun. Hemen ameliyattan sonra vajinada sancı veya ereksiyon olmaması normaldir. Bu geçici olabilir. Eğer problem 3-5 ay sonra da devam ediyorsa bu durumu doktorunuza anlatın. Araba kullanmakta ve diğer faaliyetlerde size yol gösterecek hususları doktorunuz sizinle görüşecektir.
Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..