21 Kasım 2024, Perşembe
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

İnce ve Kalın Barsak Hastalıkları

İnce barsak üç kısımdan oluşur; duodenum (12 parmak bağırsağı), çekum ve illum. Karındaki bu 6.5-7 metrelik ince tüp yiyeceklerin sindirim-özümleme işleminin en büyük kısmını sağlar.
Bundan önce yiyeceklerin ufacık parçalara ayrılıp midede mide suyuyla karışması safhası vardır. Bu yarı sulu madde ince bağırsağa iner ve özümleme işlemi tam anlamıyla burada gerçekleşir. Besinler kana geçer. Besinlerin damar sistemine geçmesi ince bağırsağın içindeki zar yoluyladır. Bu zardaki milyonlarca kılımsı çıkıntı besinin değeceği yüzeyi artırır. Karaciğerden gelen safra ve parkreas salgıları sindirimde yardımcı olurlar. Kalın bağırsakta, sindirimden kalan artıklar sertleştirilir ve dışarı atılmaya hazır duruma gelir. Kolon da denilen kalın bağırsak 1.5-2 metre uzunluğundadır. İnce bağırsakla kalın bağırsak birbirine ileoçekal valf denen kıvrım bağırsak kısmından kalın bağırsağın çekum (körbağırsak) denen kısma geçer. Körbarsağa bağlı apandisit dediğimiz kısım vardır. Varlık nedeni, görevi bilinmemektedir ama iltihaplandığı zaman çok sorunlar yaratır.

Kalın bağırsağın şekli, yukarı sağdan sola aşağıya dönerek bir köprüye benzer. Yukarı giden kısım körbağırsaktan başlar ve yukarı karaciğere doğru kıvrılır. Sağdan sola uzanan kısmın adı transvers kolondur. Aşağı inen kolon sig-moid kolona döner, s şeklindeki sigmoid kolon pelvis (kalça kemiği) yönüne dönerek rektumla birleşir. Rektum oldukça düz 12 cm. uzunluğunda anüse inen bir tüptür. Besinlerin çoğu ince bağırsakta özümlendiğinden, kalın bağırsağa dökülen kısım özümlenmemiş olan lifler, su ve tuzun çoğunu kalın bağırsak zarı tekrar özümler. Su da alınınca kalan yan sert artık anüse inip dışarı çıkabilecek hale gelir. Bu noktada kolona giren maddelerin %90 suyu da alınmıştır.
Kalın bağırsakta su ve tuzun yeniden özümlenmesi sağlık için çok önemlidir çünkü hem su hem tuz vücudun işlemlerini yerine getirebilmesinde kullanılır. Vücudun su ihtiyacı artarsa daha fazla su emilir ve kalan artık son derece katıdır ve kabızlık ortaya çıkar. Lifli yiyecekler su tutarak rahat dışarı çıkmak için gerekli nemi sağlarlar. Kolondaki bazı mikroorganizmalar, mide ve ince bağırsakta sindirilmemiş bir kısım yiyecekleri parçalarlar. Bu reaksiyondan doğan artıkların bir kısmı da gazdır. Kalın bağırsak zaman zaman iltihaplanır. Nedense sindirim yollarının bu bölümünde diğer bölümlere kıyasla çok daha sık tümör ve polip görülür.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..