Belirtiler
1- Çarpıntı ve sıçrayıcı kalp atımları;
2- Hafif baş dönmesi atakları;
3- Göğüs sıkıntısı;
4- Solunum güçlüğü.
Kalp atımlarındaki ritim bozulduğunda ortaya çıkan olaya "aritmi" denir. Aritmilere bağlı olarak belirtiler değişir, bu belirtilerin farkına tam olarak yarılamayabilir veya yukarıda sayılan belirtilerin bir veya birkaçı tespit edilebilir.
Hemen hemen tüm Aritmili kişilerde, arada sırada hafif çarpıntı veya sıçrayıcı tarzda kalp atımları bulunur. Genelde böyle bir olay sorun meydana getirmez. Bununla birlikte olayın şiddeti büyükse ve tekrar meydana geliyorsa, doktora danışmak gerekir. Olay şiddetli değilse veya ciddi değilse herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Doktorunuzun hastalığı olan yaklaşımı yaşınıza, fiziksel durumunuza, kalp hastalığı oluşturan faktörlerin varlığına ve hastalığın tabiatına bağlıdır.
Ektopik Atriyal Kalp Atışı
Kalp ritim bozukluklarının en az önemli olanı ektopik atriyal kalp atışıdır (Yunanca yanlış yere konmuş anlamındaki ektopos sözcüğünden). Bu sorun, diğer açılardan normal bir nabızdaki küçük bir değişikliği içerir.
Ektopik atriyal kalp atışı sık sık ekstrasistol olarak adlandırılır. Ekstrasistol rutin bir elektrokardiyogramda görülebilir. Ektopik atışların
yukarıda listelenen belirtilerden bazılarına yol açtığına dair bir kaygı varsa, 24 saatlik bir Holter monitörü incelemesine ihtiyaç duyulabilir (bkz. 24 saat Boyunca Kalbin Monitörle izlenmesi).
Çoğu durumda, ektopik kalp atışı zararsızdır ve tedavi gerektirmez. Genellikle sorun, sigara, alkol ve kafein içeren gıdalar ve içeceklerin aşırı kullanımıyla hızlandırılır. Ektopik kalp atışı söz konusuysa bu maddelerin kullanımını azaltmaya ya da yok etmeye çalışın.
Bazı durumlarda, doktorunuz kalbinizin ritmini kontrol altına alacak bir ilaç yazabilir.
Atriyal Fibrilasyon ve Flutter
Kalbin üst odacıkları atriumlardır (kulakçıklar). Normal olarak çalıştığında, kulakçıklar, kalbin diğer odacıkları olan ventriküllerle (karıncıklar) uyumsuz olarak kasılırlar. Ancak bazı insanlarda, kulakçıklar çok daha sık kasılmaya başlayabilir, bu duruma atriyal flutter denir. Karıncıklar iki ya da dört kulakçık atışında bir atma eğilimindedirler.
Kulakçık duvarlarını oluşturan kaslar etkisiz ve koordinasyonsuz bir şekilde kasıldıklarında, bu duruma atriyal fibrilasyon denir. Atriyal fibrilasyonda, elektrik uyarıları düzensiz bir şekilde, genellikle normalden daha hızlı bir şekilde karıncıklara iletilir.
Atriyal flutter da, atriyal fibrilasyon da nöbetler halinde oluşma eğilimindedir; nöbetler uzun normal kalp ritmi dönemleriyle birbirinden ayrılırlar. Ancak, atriyal fibrilasyon inatçı ve kronik bir hal alabilir.
Atriyal flutter ya da atriyal fibrilasyonda, karıncıklar yeterli kan pompalayamaz hale gelebilirler. Sonuç halsizlik ve güçsüzlüktür. Atriyal fibrilasyonda, nabzınızın ve kalp atışınızın düzensizliğini farkedebilirsiniz. Kulakçıkların normal olarak kasılamamaları (yani odacıkların tam olarak dolamamaları) kulakçıklardan birinde bir pıhtının oluşmasına olanak verebilir. Pıhtı kopar ve kan dolaşımıyla beyne taşınırsa, felce yol açabilir. Zaman zaman sinüs düğümünde fonksiyon bozukluğu ortaya çıkabilir. Belirtiler arasında, baş dönmesi, zihin karışıklığı, yorgunluk, nefes darlığı ve bayılma nöbetleri olabilir. Doktorunuz, nöbetli atriyal ritim bozukluklarını ortaya çıkarmak için, 24 saatlik Holter monitörü kaydı alabilir. Buna bazen hasta sinüs sendromu denir.
Atriyal flutter genellikle bir kalp kriziyle yada bir akciğer veya kalp ameliyatıyla ilişkilidir. Atriyal fibrilasyon kalp hastalığı olmadan ortaya çıkabilir ya da koroner atardamar hastalığı, romatizmal kalp hastalığı , kalp mitral kapağı fonksiyon bozukluğu (bkz. Mitral Kapak Problemleri), kalp enfeksiyonunun (bkz. Perikardit) ve çeşitli başka akciğer ve kalp rahatsızlıkları dahil olmak üzere bir dizi rahatsızlığın sonucu olabilir. Bir tiroid hormonu fazlalığı da hastalığa yol açabilir, ama özellikle genç insanlarda belirgin bir neden olmayabilir.
Tedavi
Teşhiste bulunmak için doktorunuz ya da kardiyologunuz elektrokardiyogram (EKG) çekecektir. Ritim bozukluğu aralıklıysa, size, normal faaliyetlerinize devam ederken kalp hızınızı kaybeden, taşınabilir bir elektrokardiyografi
makinası olan Holter monitörü verilecektir (bkz. Yirmi Dört Saat Boyunca Kalbin Monitörle izlenmesi). Kan basıncı ölçümünden, ekokardiyografi (bkz. Ekokardiyogram: Sesle Görüntü Elde Etme) incelemesine kadar uzanan başka testler ve seyrek olarak da anjiyografi (bkz. Tetkikler ve Koroner Anjiyogram) gerekli olabilir.
Teşhis konulduktan sonra, tedavi nedene bağlı olarak değişir. Genellikle, kalp ritmini kontrol altına alacak bir ilaç yazılır (bkz. Kalbinizi Düzenlemek İçin İlaçlar).
Bazı durumlarda, normal ritmi elde etmek için, elektrikli kardiyoversiyon denilen bir elektrik uyarısı verilebilir. Önce embolizm riskini sınırlamak için bir ilaç tedavisi uygulanır. Sonra, kısa süre etkili bir ağrı kesiciyle anestezi yapılarak, iki ayrı "silindirle" elektrik şoku verilir. Bu hafif şok, ritim bozukluğunu durdurur ve kalbinizin normal bir hıza ve ritme kavuşmasına olanak verir.
Paroksismal Atriyal Taşikardi
Kalbinizin birden bire hızlandığını hissederseniz, bir taşikardi (sözcük Yunanca hızlı ya da süratli anlamındaki tachys ve kalp anlamındaki kardia sözcüklerinden gelmektedir) krizi (paroksizm) geçiriyor olabilirsiniz. Birkaç dakika ya da bir veya iki gün sürebilen böyle bir kriz sırasında, kalp atım hızınız dakikada 140 ile 240 arasında değişebilir. Bazı kişiler, aynı zamanda bir ölüm korkusu ya da endişe duygusunun eşlik ettiğini bildirirler.
Tekrar eden krizler kalp yetmezliği riskini arttırabildiği halde, paroksismal atriyal taşikardi, hayatı tehdit eden bir rahatsızlık değildir (bkz. Konjestif Kalp Yetmezliği). Bir kriz olduğunda doktorunuza başvurun, sizi bir kriz sırasında muayene edebilirse durumunuzu daha iyi anlayabilir. Bir elektrokardiyogram incelemesi de yapılabilir.
Tedavi
Kalp atışını normal hızına döndürme konusunda etkili olan bazı kendi kendine yardım
tedavileri vardır. Vücudunuzun üst kısmı öne doğru eğilmiş halde oturarak nefesinizi tutmak ve ıkınmak (bir balon şişiriyormuş gibi basınç uygulayarak) yararlı olabilir. Doktorunuz tekniklerin güvenli olup olmadığını anlamak için sizi muayene ettikten sonra diğer yararlı teknikleri size anlatabilir.
Ayrıca yaşam tarzınızda bazı küçük değişiklikler yaparak daha sonraki krizleri önleyebilirsiniz. Aşın tütün, alkol ve kafeinli içecek (kahve, çay ve kola) tüketimi bu tür krizler geçirme riskini artırabilir. Bu maddelerin tüketimini sınırlamaya çalışın.
Doktorunuz bir kriz sırasında kalp atım hızını yavaşlatmak için başka yollara gidebilir. Bazı ilaçlar kullanılabileceği gibi başka yöntemler de uygun olabilir. Bunlar arasında, boynunuzdaki atardamarlara yumuşak bir basınç uygulamak yer alabilir. Bazı durumlarda, normal ritme geri dönüşü sağlamak için,
elektrikli kardiyoversiyon denilen bir elektrik uyarısı verilebilir (bkz. Atriyal Fibrilasyon ve Flutter).
Bazı paroksismal atriyal taşikardi biçimleri, özellikle WolffParkinsonVVhite sendromu denilen nadir görülen durumla ilişkili olanlar, kalıcı olarak ameliyatla tedavi edilebilir. Bu yöntem, her gün ilaç alma ihtiyacını ortadan kaldıracaktır.
Ventriküler Taşikardi ve Fibrilasyon
Ventriküler taşikardi, karıncıkların çok hızlı, kasılmalarını tanımlamak için kullanılan terimdir. Genellikle kalp hastalığıyla (bkz. Koroner Atardamar Hastalığı) ilişkilidir ya da bir kalp krizinden birkaç gün sonra ortaya çıkar.
Ventriküler fibrilasyon, karıncıkların kas liflerinin, pompalama faaliyetini hemen hemen durduracak bir şekilde uyumsuz ve etkisiz bir
biçimde kasıldıkları bir durumu tanımlar. Normal, düzenli bir pompalama faaliyeti birkaç dakika içinde sağlanamazsa, sonuç ölümdür (bkz.Kalbe Bağlı Ani ölüm). `
Tedavi
İlk yaklaşım ventriküler ritim bozukluğunu kontrol altına almaktır. Çeşitli ilaçlar verilebilir ve bazı vakalarda normal kalp ritmine geri dönüşü sağlamak için elektrikli kardiyoversiyon denilen bir yöntemle bir elektrik şoku uygulanabilir. Zaman zaman, bu tür ritim bozuklukları ameliyatla ya da bir kalp pili gibi vücuda yerleştirilebilen kendi kendine çalışan özel defibriiatörler kullanılarak tedavi edilebilir.
Diğer Ritim Bozuklukları
Diğer (ve genellikle daha önemsiz) ritim bozuklukları arasında ventriküler prematüre kompleksler (VPC`Ier) yer alır. Bunlar ektopik atriyal kalp atışlarına benzerler. Ektopik ventriküler kalp atışları, birkaç saat izlenen üç yetişkinden hemen hemen ikisinde elektrokardiyogramda gözlenebilir. VPC`Ier başka belirtilerle ilişkili olmadıkları ya da sık sık ortaya çıkmadıkları zaman, genellikle tedavi gerektirmezler.
Ancak, bazı VPC düzenleriyle kalbe bağlı ani ölüm arasında bir ilişki vardır. Bu nedenle, doktorunuz elektrokardiyogramınızda VPC`Ieri farkederse, ritim bozukluklarına karşı bir ilaç kullanmanızı tavsiye edebilir (bkz. Kalbinizi Düzenlemek İçin İlaçlar).
Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..