Belirtiler
- Hiçbir belirti olmayabilir.
- Yorgunluk hissi ve nefes darlığı
Tehlikeli Belirtiler
- Aşırı nefes darlığı ve zayıflık
- Bilinç kaybı, istemsiz, tuhaf hareketler.
Kalbiniz sağ atriumda (kulakçık) bulunan ve sinüs nodülü denilen yerden çıkan elektriksel impulslarla kontrol edilir. Bu kalp pili gibi çalışan hücreler her 2 atriuma giden elektriksel impulslardır. Bu impulslar sayesinde atriumların duvarı kasılır.
Atriumlardan çıkan elektriksel impulslar at-rioventriküler nodul de denilen özel dokular içinde his huzmesi denilen yine özel bir dokuya taşınırlar. His huzmeleri de bu impulsları ventriküllerdeki kas liflerine taşır.
Kalp tıkanmasında, Atrioventriküler Nodul ve his huzmesinden geçen impulslar yavaşlar veya arada sırada geçer veya hiç geçmez. Bu nodüller içindeki yollarda meydana gelen sertleşme (saçar) gibi pek çok değişik sebepler sonucunda ortaya çıkar. Bu sebepler konjenital (doğuştan) kalp hastalığı, ilaçların etkisi (Beta
Adrenerjik ilaçlar, kalsiyum kanal blokeleri, dijitaller). Lyme hastalığı gibi bulaşıcı hastalıklar ve infeksiyöz mononükleoz hastalığıdır.
Teşhis
Kalp bloku olan çoğu kişide bir belirti bulunmaz. Diğer taraftan şiddetli vakalarda ani bilinç kaybı meydana gelebilir. Kalp bloku derecelere ayrılır. Birinci derece kalp bloku elektrokardiogramda açık bir şekilde görülebilir ve sebebi Atriumlardaki uyarıların ventriküllere geç gelmesidir. İkinci derecede kalp blokunda bazı uyarılar vertriküllere geçemez. Bazı durumlarda ikinci derece kalp blokuna yoğun kullanılan kalp ilaçları sebep olur. ilaçların bırakılması ile kalp normale döner.
3. derece kalp bloğunda ventriküllere hiç uyarı gelmez ve ventriküller kendi ritimlerini sağlamada zorlanırlar. Neticede kalp pompalama yapamayacağı için, beyine gelen kan azalır ve bu da bayılma ile sonuçlanır.
Tedavi
1. ve 2. derece kalp bloklarının bazı türleri tehlikeli değildirler. Kalp için kullanılan ilaçların kesilmesiyle birlikte ortadan kalkarlar. Eğer kalbin çalışma düzeninde ciddi sorunlar olursa, Cardiac Pacemaker (kalp pili) gerekir.
Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..