04 Aralık 2024, Çarşamba
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Kalp Kapağının Onarılması (Valvuloplasti)

Daralmış bir kalp kapağınız (stenoz) varsa, kan dolaşımınızı sınırla yabilir ve bu kalp büyümesi gibi komplikasyonlara yol açabilir. Sorun açık kalp ameliyatıyla tedavi edilebilir (bkz. Kalp Kapağı Ameliya tı), ama doktorunuzun tavsiye ede bileceği başka bir seçenek balon valvuloplastisidir.
Kalp kapağı valvuloplastisi, bir kalp kapağı girişi daraldığı zaman kullanılır. Bu, yaşa yada sarkan doku parçaları, kapağın çalışan kısım larını oluşturan parçalar üzerinde kalsiyum birikimine bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Mitral kapak stenozu belirtileri varsa (bkz. Mitral Kapak Problemle ri), mitral balon valvuloplastisi bazen ameliyata bir alternatif olarak kullanılır. Aort kapağı stenozu belir tileri varsa (bkz. Aort Kapağı Prob-lemleri), bazen aort kapağı balon valvuloplastisi kullanılır, ama genellikle yalnızca aortik kapak ameliyatı sizin için çok riskliyse ya da aor tik kapağın ameliyatla değiştirilme sinden önce tedavi gerektiren başka ciddi bir tıbbi sorununuz varsa.

Yöntem
Aortik kapağın balon valvuloplastisi, bir kılavuz telinin büyük bir atardamardan, genellikle kasık bölgesinden sokulduğu, cerrahi olmayan bir yöntemdir. Bu tel kan damarlarından kalbinize kadar uzatılır. Ucunda uzatılmış bir balon olan bir kateter (tüp) kılavuz teli üzerine takılır. Uç, hastalıklı kapağın girişine geldiğinde, balon şişirilir. Böylelikle daralan kapak genişler, kan dolaşımı düzelir. Bazen girişi açmak için iki balonun şişirilmesi gerekir.
Mitral kapak valvuloplastisi de aynıdır, yalnızca ucunda balon olan kateter genellikle kasık bölgesinde ki bir toplardamara (atardamara değil) sokulur ve sonra kalbin sağ tarafına doğru ilerletilir. Kateter, sağ kulakçıktan, kulakçıkların ortak du varını aşarak sol kulakçığa geçer ve sonra kapak girişini genişletmek için balonun şişirildiği mitral kapaktan geçer.

İyileşme
Herhangi bir kalp işleminde olduğu gibi, riskler vardır. Ancak, sonuç olarak nefes daralması gibi belirtiler hemen rahatlayabilir. Hastanede kalma ve iyileşme süresi açık kalp ameliyatlarından çok daha kısadır genellikle birkaç gün.

Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..