21 Kasım 2024, Perşembe
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Kalp Krizi


Acil Belirtiler

- Yoğun ve uzun süreli göğüs ağrısı, sık olarak ağırlık hissi;
- Göğüs boyunca sol kola, sırta, çene ve dişlere kadar yayılabilen ağri;
- Üst karın bölgesinde uzun süreli ağri;
- Fazla soluk alıp verememe;
- Mide bulantısı, kusma, bayılma ve yoğun terleme,
- Fiziksel aktiviteye bağlı olmayan ve sık gelen anjina ataklar.

Kalp krizi için teknik terim miyokard enfarktüsdür. Myo: Kas anlamına kardio: kalp anlamına, enfarktüs ise oksijenlenmeyen sahanın ölümü demektir.
Kalp krizi bir veya birden fazla koroner arterin pıhtılaşmış kan ile tıkanması neticesinde meydana gelen olay için kullanılan ancak bilimsel olmayan bir terimdir. Pıhtı kalbe giden damarları tıkarsa ilgili kalp bölgeleri oksjenle-nemez ve hemen anjina pektoris (göğüs ağrısı) meydana gelir. Koroner arterlerde kısmi bir tıkanma neticesinde meydana gelen olay kalp krizi iken aynı arterler geçici bir süre için kan gelmemesi durumunda ortaya çıkan olay Anjina pektoristir. Arterlerde tıkanma olduğunda bu arterlerin beslediği kalp kaslarında ölüm meydana gelir. Kalp krizine sebep olan pıhtı, daha sık olarak aıteriosklerozis nedeniyle ortaya çıkan ve koroner arterlerde daralma ile kalınlaşmanın olduğu bölgede meydana gelir. Kalp krizi tıbbi bir tehlikedir. Kendinizin veya bir başkasının kalp krizi geçireceğini anladığınızda derhal acil tıbbi bakım gerektiğini unutmayın. Eğer arkadaşınızın kalp krizi sebebiyle nefes alıp verme olayı durmuşsa, kardiyo pulmoner resusitasyon (diriltme) gereklidir. Tıbbi yardımda geciktirmemesi gerekir, çünkü gecikme nedeniyle her yıl 1000 kişi ölmektedir. Ağrının kendiliğinden geçeceğini zannedebilirsiniz. Mide şikayetleriyle göğüs ağrısı ve kalp krizi karışabilir. Derhal yardım gerekir. Bu sizin hayatınızı kurtarabilir.

Belirtiler
Başlıca belirti göğsünüzde hissedeceğiniz kuvvetli bir sıkışma duygusudur. Bazı kişiler bunu kalbin sanki yumularak sıkışması şeklinde tarif ederler. Ağrı anjina ağrısı gibidir. Ancak nitrogliserine az cevap verir veya hiç vermez.
Kalp krizi birkaç anjina krizini takiben ortaya çıkabilir veya hiçbir şey yokken aniden meydana gelebilir. Bununla birlikte egzersiz veya stres ortadan kalksa bile ağrı kesilmez. Ayrıca ağrı değişmez veya gidip gelmeli bir tarzda olabilir.
Ağrı gerginlik şeklinde bir rahatsızlık olabileceği gibi bazen de bir filin göğüs bölgesini ezmesi gibi bir duyu şeklini alabilir. Bazen ağrı özel durumlara da uymaz, bunlar özellikle yaşlı kişilerde şeker hastalığı olan kişilerdir. Böyle kişilerde göğüste veya üst karın bölgesinde herhangi bir uzun süreli ağrı belirleyici işaret olarak ortaya çıkabilir.
Bu durumda fazla tıbbi dikkat gerekir. Bu ağrının hazımsızlık ağrısı olarak nitelendirilme-mesi gerekir.
Bazı kişilerde kalp krizinin esas belirtisi nefes alıp vermede ani olarak başlayan güçlüktür. Bu göğüs ağrısıyla birlikte olabilir veya olmayabilir. Aşağı yukarı vakaların %10`unda kalp krizinin tek belirtisi ani bayılma nöbetleridir.
Şeker hastalığı olan yaşlı kişilerde ağrı veya diğer belirtiler olmaksızın alışılmışın dışında bir kalp krizi meydana gelebilir. Bu sessiz kalp krizleri kalp içinde elektrokardiyogram vasıtasıyla elektrik impulslarının geçirilmesi sonucunda elde edilecek verimlerle ortaya çıkabilir.

Kalp Krizi Ne Kadar Ciddidir?
Eğer enfarkte olmuş (tıkanmış) kalp bölgesi küçükse kalpteki elektrik sistemi kalbinizi kontrol edebilir. Ve bu şekilde hasar meydana gelmez. Eğer hayatta kalabiliyorsanız kalp krizi iyidir. Bununla birlikte bir şanssızlık sonucu kalp krizi geçirenlerin üçte biri acil tıbbi yardım ulaşmadan önce ölürler. Sadece birkaç yıl önce bu konudaki istatistikler vakaların yarısının ölümle sonuçlandığını göstermekteydi.
Kalp krizi geçiren kişiler için ambulanslarda özel acil bakım üniteleri, acil olarak kullanılan cihazlar, kardiyoloji ünitelerinde kişi için gerekli tüm düzenlemeler sayesinde artık kalp krizi eskisi kadar korkutucu olmaktan çıkmıştır. Önemli olan, en kısa zamanda koroner yoğun bakım ünitesi olan bir hastaneye ulaşmaktır.

Kalp Krizinin Komplikasyonları Kalp Aritmileri
Kalp atışını kontrol eden sistem elektriksel uyarılarla çalışır. Bazen kalp krizinin yolaçtığı hasar, ventriküler fibrilasyon gibi bir ritim bozukluğuna neden olabilir. Bu durumda ventriküller çok hızlı ve uyumsuz çalışarak, hayati
organlara yetersiz kan gitmesine neden olurlar. Bazı kişilerde aritmi, kalbin çok yavaş çalışması şeklinde olabilir. Bu durum geçici olarak
kalp pili takılmasını gerektirebilir.

Konjestif Kalp Yetmezliği
Bazı vakalarda kalp dokusu çok fazla ha^ şarlanarak, kalbin yeterli pompalama görevi yapamamasına neden olur. Bu durum konjestif kalp yetmezliğiyle sonuçlanabilir.
Ölüm
Kalp krizi sonucu aniden ölen her 4 kişiden 1`inde daha önceden kalp hastalığı belirtileri bulunmamaktadır. Ani ölümün nedeninin, ventriküler fibrilasyon gibi bir ritim bozukluğu olduğu düşünülmektedir.
ölen insanların büyük çoğunluğunun birden fazla koroner atardamarında ileri derecede tıkanıklık ve sol ventrikül pompalama işlevinde bozulma görülmüştür; bunlar kalpte ritim bozukluğuna neden olur. Koroner atardamar hastalığına ait bir bulgu yoksa, ventriküler fibrilas-yonun nedeni çoğu kez bulunamaz. Tedavi
Eğer kalp krizi belirtileriniz varsa, hemen acil tıbbi yardım çağırın; hastaneye gitmek için arabayı kendiniz kullanmaya kalkmayın. tlaç Tedavisi
Bazı vakalarda kan akımını engelleyen bir pıhtıyı eritmek için steptokinaz ya da doku plazminojen aktivatörü gibi pıhtı eritici (trombolitik) ilaçlar, koldaki bir toplardamar yoluyla ya da bir kateterle doğrudan pıhtının olduğu yere verilir. Ayrıca yeni pıhtı oluşmasını önlemek için de bazı ilaçlar verilebilir.
Durumunuza ve iyileşme hızınıza göre birçok ilaç verilebilir;

1-Ağrı kesiciler. Genel durumunuz bozulma-mışsa ve şiddetli bir ağrınız varsa, morfin gibi bir ağrı kesici verilebilir.
2-Nitratlar. Bu ilaçlar kalp kasının oksijen ge-reksinimini azaltırlar. En iyi bilineni, göğüs ağrısı başladığında dil altına koyulan nitrogliserindir; kalp krizi sırasında damar yoluyla da verilebilir.
3-Beta-Adrenerjik Blokerler. Bu ilaçlar adrenalin hormonunun kalp üzerindeki uyarıcı etkisini engellerler. Sonuçta kalp daha yavaş ve daha az kasılır ve sonuç olarak.oksijen gereksinimi azalır.
4-Dijitaller. Bu ilaçlar kalbin kasılma gücünü artırırlar. En sık kullanılan dijital ilaç olan di-goksin.özellikle konjestif kalp yetmezliği bulguları olduğunda kullanılır.
5-Kalsiyum Kanal Blokerleri. Bu ilaçlar kalp ka-sındaki kanallardan normal kalsiyum geçişini engellerler.

Kalp krizi tedavisinde her zaman kullanıl-masalar da ara sıra kalp kasının oksijen tüketimini azaltmak için verilirler.

iyileşme
Hastaneye yatırıldığınızda hareketleriniz sınırlanacak ve sürekli gözlem altında tutulacaksınız. Hastaneden çıktığınızda doktorunuzun önerilerine tam olarak uyun.
Geçen her gün kalbinizin ve sizin iyileştiği
niz anlamına gelmektedir. Kalp krizinden sonra geçen günlerin sayısı arttıkça, ikinci bir kalp krizi geçirmeme ve normal bir yaşam sürme şansınız artacakır.
Doktorunuzun rehberliğinde yapacağınız düzenli egzersiz, sağlığınıza kavuşmanıza yardımcı olabilir.
Diğer bir kalp krizi geçirme olasılığınız konusunda endişelenmeyin. Sigarayı bırakın (kalp hastalığı olan herkes için bu kesinlikle gereklidir). Kilo almanızı önleyecek, uygun bir egzersiz programı yapın.
Diyetinizdeki yağ içeriğini azaltın. Yaşamınizdaki kontrol edilebilir diğer risk faktörlerini göz önünde tutun( bkz.Kalp Ve Kan Damarları Hastalığı: Risklerle Birlikte Yaşama).


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..