21 Kasım 2024, Perşembe
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Kardiyak Rehabilitasyon

Koroner olay veya kalp krizinin iyileşmesi geniş ölçülerde bir rehabilitasyonu gerektirir. Rehabilitasyon bir takım çalışması olup Doktor, Kardiyolog, fizik tedavi Rehabilitasyon Doktoru, Hemşire, Dietisyen, Fizyoterapist, egzersiz fizyolojisti, psikoloji uzmanı, eğer gerekiyorsa eczacı, rehabilitasyon koordinatörü ve sigarayı bırakma konusunda uzman kişiler rehabilitasyon takımının üyelerini oluştururlar. Kardiyak Rehabilitasyonun 3 temel aşaması vardır, birincisi, hayatınızı kurtarmada önemli, ama sizin fazla bir şey yapamayacağınız acil faaliyetler, ikincisi tıbbi ve belki de cerrahi tedaviyi de kapsamak üzere devam ettiğiniz tıbbi bakım, üçüncüsü ise tedavinin bu kısmı hakkında doktorunuzun verdiği kararlar.
Bununla birlikte bir kardiyak hasta olarak iyileştiğinizde yaşam şartlarınızda meydana getireceğiniz değişmeleri de gözönünde bulundurmanız gerekir. Bunlar ruhen ayarlanma, egzersizler, diyet, sigara ve diğer faktörlerdeki değişmelerdir. Aşağıda uymanız gereken faktörleri uygun mesleki yardımlarla bağlantılı olarak bulacaksınız.

Stres
Kalp hastalıklarının psikolojik faktörü bir dereceye kadar bilinmemekle birlikte bazı insanların hayatlarını devam ettirirken gereksiz depresyonlara girdiklerini gösteren şîçık deliller bulunmaktadır. Kalp frizinden sonra kişinin bu depresyonlardan kaçınması gerekir. Kalp krizinin iyileşmesi için mesleğinizi değiştirmek zorunda değilseniz, stresinizi azaltabilmek için iş düşkünü olmaktan, hayal kırıklığına uğramaktan, yükseki stresli işler yapmaktan kaçınarak stres denilen olayı en aza indirmeniz gerekir.

Egzersiz
Kalp krizinden sonra ak|tif bir hayata geçebilmede egzersizler oldukça önemli bir yer oluşturrnakta, ancak çoğu kişi tarafından bu durum bilinmemektedir. İyileştiğiniz zaman kalbinizin fiziksel faaliyetlere olan toleransını artırmak amacıyla egzersizler yapmanız gerekir. Doktorunuz size egzersiz yapmanızı veya yapmamanızı tavsiye edebilir. Ancak genelde kişi iyileştikçe kalbi de daha çok kuvvetlenir. Egzersizler bu kuvvetlenmeyi artırır.
İlk günden birdenbire yoğun faaliyete geçmemek gerekir. Kalp durumunuzu kaydetme, egzersizlere başlamada size yardımcı olur. Eğer kalp krizinden önce sedanter (hareketsiz) bir yaşamınız varsa egzersiz programını dikkatli bir: şekilde uygulamanız gerekir.
Eğer hâlâ hastanede iseniz fizyoterapistler size yapmanız, gereken hareketler konusunda yardımcı olabilirler ve bu şekilde kalp ve
vücut sağlığınızı tekrar kazanabilirsiniz. Fizyoterapist size başlangıçtaki safhada yapacağınız egzersizleri öğretir, iyileşme devresi boyunca program ilerler. Ayrıca iş ve uğraşı (occupational) terapisti de hastaneden çıktıktan sonra size bir ev programı önerebilir.
Hayat tarzınıza ve şartlarınıza uygun egzersizlerin planlanmasında ve saptanmasında fizyoterapistlerden yardım isteyebilirsiniz. Kalp problemi olan çoğu kimse için ayakta tedavi ile ilgili egzersizler oldukça uygun olabilir.

Diyet ve Kilo Kontrolü
Fazla kiloların verilmesi ve yüksek kolesterol içeren yiyecek ve içeceklerden kaçınılması kalp krizinden önce ne kadar önemli ise krizden sonra da o kadar hatta daha fazla önemlidir. Fazla kiloların verilmesi kalp üzerindeki ekstra yüklerin azalması demektir. Yağlı şeylerden kaçınmak için yeme alışkanlığınızda yapacağınız değişiklikler arterlerinizdeki yağ plakalarının birikmesini azaltmada yardımcıdır. Bunun için bir diyetisyene danışabilirsiniz. Diyetisyenler yağ alımını azaltmak için yapacağınız programda size yardımcı olabilirler.

Sigarayı Bırakma
İçtiğiniz her sigaradaki nikotin kan basıncınızı ve kalp ritminizi daha çok etkiler. Ayrıca ateroskleroz oluşumunu hızlandırır. Bu yüzden zorla da olsa sigarayı bırakmanız gerekir.

Yardım İstenecek Yerler
Doktorunuzdan veya ilgili diğer tıp mensuplarından, hastaneden çıktıktan sonra kalp fonksiyonlarını geliştirmek için gerekli olan merkezlerin nerelerde olduğunu öğrenebilirsiniz.
Kardiyak rehabilitasyonun esas amacı normal hayata başlayabilmek için yapacağınız egzersizlerin öğretilmesi ve risk faktörlerinin olumlu yönde değiştirilmesidir.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..