Bir kazada en çok dişlerin kırılması , yerinden kopması, çenenin kırılması veya çatlaması gibi olaylara rastlanır. Çene travmaları acil durumlardır ve derhal tıbbi müdahele gerektirir.
Belirtiler
-Dişler üstüste normaldeki gibi oturmaz,
çene kapanamaz veya hareket edince çok acı verir.
Acil Durum Belirtileri
-Nefes yolu tıkanıklığı;
-Şiddetli kanama.
Çoğu çene travmaları alt çenenin zedelen-mesiyle bağıntılıdır. Böyle bir durumda, diş doktorundan veya en yakın hastanenin acil servisinden yardım isteyin.
Tedavi
Yukarıda anlatılan tipte bir kaza sonucu sayılan belirtiler varsa derhal en yakın hastaneye gidin. Nefes almak çok zor veya kan fazlaysa, ambulans çağırın. Acil servis teknisyenleri nefes almayı kolaylaştırmak için bir tüp sokabilirler. Alt çene sarkıyorsa elinizle destek yapıp hemen hastaneye koşun
Çene Çıkığı
Çeneniz çıktığında, elle uygulanan özel bir işlemle yerine oturtulabilir. Bu işlem sırasında lokal anestezi yapılabilir.
Çene yerine oturduğunda, ağzınızı açmanızı veya yeni bir çıkığı engellemek için çeneniz bir bandajla sabitlenebilir. Çene çıkığından sonra 6 hafta süresince ağzınızı çok fazla açmaktan kaçının; esneyeceğinizi hissederseniz çenenizin altına yumruğunuzu dayayın. Çene çıkığı tekrarlarsa bir ağız ve çene cerrahına başvurun.
Çene Kırığı
Çene kırığı tedavisinde ilk yapılacak olan, çeneyi bir bandajla sabitlemektir. Çoğu vakada kemikleri eski haline getirmek ve iyileşmeyi sağlamak için bir ameliyat yapılabilir. Ameliyat sonrasında genellikle 6-8 hafta çenenin sabit kalması gerekir. Bu süre içersinde yalnızca sıvı ve yumuşak gıdalar alabilirsiniz. Konuşmakta da güçlük çekebilirsiniz.
Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..