Belirtiler
- Ateş;
- Öksürük, yanma, şişmiş gözler;
- Boğaz yanması;
- Yanak iç cidarında beyaz ufak noktalar;
- Ciltte kızarmalar.
Kızamığa rubelo da denir. Yetişkinler de bu hastalığa yakalanabilir, ancak çocuklar arasında yaygındır. Bu hastalığa neden olan virüs, örneğin hapşırma sırasında yayılabilecek olan mikrop zerreciklerin solunum yolayla içe çekilmesi ile geçebilir. Kızamık kırmızı lekeler belirmeden önceki safhada çok bulaşıcıdır. Onun için korunmak da zordur. Kızarıklıklar varken de hastalığı bulaştırabilirsiniz. Bir kere kızamık geçirince ömür boyu bağışıklık kazanır ve bir daha o hastalığa yakalanmazsınız.
Teşhis
Kızamık ateşle başlar. Ateş 39C-40C dereceye çıkar, devamlı öksürme, hapşırma ve boğaz yanması hissedilir. 4 gün sonra kulakların arkasında ve yüzde çil gibi kırmızı leke olur. Kızarıklık göğüse, sırta ve neticede kollara, bacaklara yayılır. Bu safhada yüzdeki lekeler solmaya başlar. Belirtiler virüsü aldıktan 10-14 gün sonra başlar. Teşhis tipik kızarıklıklar ve iç yanak cidarındaki beyaz noktalara dayanılarak konulur.
Doktorunuz bir test yaptırıp virüse karşı antikorlar gelişmiş mi diye bakar. Ancak bu in-celeme genel sağlık araştırması kapsamında hastalığın tabiatını ve derecesini belirlemeye yarar.
Kızamık Ne Derece Ciddidir?
Normal olarak enfeksiyon 10 ila 14 gün sürer ve hasta tamamen iyileşir. Az sayıda vakada hastaların bazılarında zatürre oluşabilir veya kızarıklıklar ortaya çıkar çıkmaz bazı problemler belirebilir. Kusmaya neden olan ensefa-lit (beyin iltihapı), şiddetli sarsılmalar, koma, beyinle ilgili hastalıklar veya bakteriye bağlı enfeksiyonlar (örneğin zatürre) gelişebilir.
Tedavi
İlaçla Tedavi
Acetaminophen (parasetamol) ve sakinleştirici bir öksürük şurubu alınabilir. Ateş düşene kadar yatın ve kızarıklıklar geçtikten sonra bir hafta daha kimseyle temas etmeyin. Eğer bakteriye bağlı bir enfeksiyon başlarsa doktorunuz mikroba karşı bir ilaç verecektir.
Aşı
Kızamık aşısı etkilidir. Kızamık-kabakulak-boğmaca karma aşı olarak yapılır. Çocuklara 15 aylıkken veya daha sonra uygulanır.
Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..