Belirtiler
- Kırmızı lekeler;
- Hafif ateş.
Bu hafif ekfeksiyonlu bir hastalıktır. Virüslü su buharı damlacıklarının solunması ile bulaşır. Kuluçka dönemi 2-3 hafta sürer ve hasta kızarmalar başlamadan evvelki hafta hastalığı bulaştırabilir.
Teşhis
Hastalığın belirtileri zayıftır ve ekseriyetle zor farkedilir. Hafif bir ateş, lenf bezlerinde büyüme; önce yüzde hafif bir kızarıklık sonra vücutta, kol ve bacaklarda kızarma görülür. Kızarıklık vücudun her kısmında bir günden fazla sürmez ve tümü 2-3 günde geçer. Birçok vakada kızarıklık olmaz bile.
Kızamıkçık Ne Derece ciddidir?
Bu hastalık hafif bir enfesiyondur. Bir defa geçirirseniz kalıcı bağışıklık kazanırsınız. Ancak hamile bir kadının bu hastalığa yakalanması çocuğu üzerinde ciddi etki yapabilir. Gelişmesi gerileyebilir, katarakt, vücutta lekeler, sağırlık, doğuştun kalp bozuklukları ve organ sakatlıkları bu hastalığın sebep olabileceği problemler arasındadır. En yüksek risk hamileliğin ilk üç ayındadır. İkinci üç ayında hastalanmak da tehlikelidir.
Tedavi
Acetaminophen (parasetamol) almak belirtilerin azalmasına yardımcı olursa da enfeksiyon seyrini tamamlamaya bırakır. Anne rahminde bu hastalığa yakalanan çocuğun tedavisi problemine bağlı olarak yapılır. Ekseriyetle yıllar süren ilaçla tedavi ve cerrahi uygulama
gerekir. Eğer bir kadın hamileyken bu hastalığa yakalanırsa tedavi ile ilgili olarak kürtaj düşünülebilir.
Önlem
Ekseriyetle kızamık, kabakulak ve rubella karma aşı olarak verilir. Zayıflatılmış (hafifletilmiş) aşı ay hali görmeden önce bütün kızlara verilmelidir. Yetişkin bir kadın aşı olursa aşıdan sonra en az üç ay doğum kontrol hapı kullanmalıdır.
Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..