24 Kasım 2024, Pazar
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Koku Alma Duyusunun Kaybı

Belirtiler
- Kokuları farketme yeteneginin kaybı
- Burundan nefes almakta güçlük.

Baş üşütmesi koku alma duyusunun geçici olarak kaybına yol açar. Hiçbir neden olmadan bu duyunun kaybına anosmia adı verilir. Bu durum burunda bir engel (obstrüksiyon) oldugu zaman koku sinirlerinin engellenmesinde, beyinde koku duyusu bölgesinin (olfactory area) sınırları zedelendiginde veya koku alma bölgesi tamamen hasara ugradıgında ortaya Çıkar. Engellemeler burunda tümör, polip veya burun içinin şişmesi nedeniyledir. Beyindeki sinirlerin zedelenmesi, virüsler, (yaşlılarda anosmia`nın başlıca sebebi) sürekli burun enfeksiyonları veya alerjilerdir. Başı çarpmak, burun ameliyatı veya tümör de sebeplerdendir. Koku duyusunu yitirmiş çogu kişi tatlı, tuzlu, ekşi, acı farkını anlar çünkü bunlar dil ile anlaşılır. Fakat daha hassas tadları ayrıntılı şekilde ayırt edemez.

Teşhis
Soguk algınlıgına yakalanmadan koku alma duyunuz kaybolduysa doktorunuza başvurun. Burun polipleri ve kronik burun alerjileri, koku alamamanın en sık nedenleridir. Burun boşlugunda herhangi bir tümör olup olmadıgı da kontrol edilecektir.
Koku alamama, çogu zaman, hafif bir rahatsızlık duygusu yaratmaktan öteye geçmez.lnsanlar nadiren, kısa dönemler boyunca hiçbir neden yokken garip ve kötü kokular duyabilirler. Bu durumda doktorunuz burnunuzda herhangi bir bozukluk bulamazsa, sorunun beyinden kaynaklanıp kaynaklanmadıgının araştırılması için sizi bir nörologa gönderebilir.
Beyinde tümör ya da kafa yaralanması işaretlerinin olup olmadığını araştırmak amacıyla, bilgisayarlı beyin tomografisi çekilebilir. Kafaya gelen bir darbe, koku duyusunu burundan beyine taşıyan koku sinirlerinde hasara neden olabilir; koku duyusunun kaybı bu darbeye bağlı olabilir.

Tedavi
Rahatsızlık nedeni burundan gelen alerjik rhnitis (saman nezlesi), polip vs. ise tedavisi kolaydır. Alerjik rhnitis ilaçla, tümör ve polipler ise ameliyatla alınarak tedavi edilirler.
Sebbi net olarak bilinmiyorsa (virüs hastalıklarında) koku alma duyusu, sinir hücreleri kendiliğinden yenilenince tekrar ortaya çıkar



Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..