04 Aralık 2024, Çarşamba
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Kornea ÜIserleri ve Enfeksiyonları

Belirtiler
- Görüşün bozulması
- Gözde aClma
- Göz kızarması
- Kornea üzerinde görünür beyaz leke

Kornea ülseri, kornea üzerinde açık bir yaradır. Bu ülser bir enfeksiyon sonucu meydana gelebilir veya daha büyük sıklıkla bir yabancı cisimden, enfeksiyon tahrişinden olabilir. Emtropion ve blefarit gibi gözkabağı problemleri de yaraya yol açabilir. Graves hastalığı gibi gözkapağı çekilmesi korneanın gözyaşı ile yıkanmasını önleyip etkilere maruz bırakabilir, bu da ülser yapabilir.
Enfeksiyon viral, bakteriyel, mantar veya protozoan olabilir. Viral enfeksiyonlara çoğunlukla herpes simpleks virüsü neden olur.

Teşhis
Kornea ülserinin verdiği rahatsızlık sizi herhalde bir göz doktoruna gitmeye zorlanacaktır. Doktor gözünüzü muayene edip ülserli dokudan bir parça alacak ve muayene edecektir, sebebin enfeksiyon olup olmadığını anlamak için. Bakteriyel ülserin belirtileri genellikle daha ciddidir.
Bakteriyel ülser, korneanın üzerinde meydana gelecek beyaz lekeden de anlaşılabilir. Herpes simplex viral ülser ancak korneanın üzerine bir leke koymak suretiyle yapılan test hariç, genelde gözle görülmez. Testte ortaya çıkan ülser, bir ağacın dallarına benzer.

Tedavi
Kornea ülserleri ciddidir ve doktorunuz tarafından hemen tedavi edilmelidir. Ülserin tipini teşhis eder etmez uygun tedavi yapılacaktır. Bakteriyel ülserler genelde antibiyotik göz damlarıyla tedavi edilir. Ülser çok ciddi ise, antibiyotik gözün yakınına enjekte edilebilir. Bazen eflamosyonu azaltmak amacıyla lokal olarak kortikosteroidler tatbik edilir. Enfeksiyon viral ise, doktorunuz antiviral damla veya merhem verebilir. Bu ilaçlar ülseri kontrol altına alacaktır, ama bütün diğer herpes enfeksiyonları gibi ülser gene çıkabilir.

Eğer kornea ülserine bir mantar veya protozoan organizması sebep olmuşsa, göz doktorunuz gözler için spesifik ilaçlar verecektir.
Eğer tedavi edilmezse bir ülser kornea üzerinde kalıcı hasar meydana getirebilir. Derin bir ülser korneayı geçip bütün göz hücresini bile etkileyebilir. Agır skarlı (yara izi i) bir kornea değiştirilmeyi gerektirebilir.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..