Birçok kimsede her gün tuvalete çıkmamayı kabızlık olarak bilir. Her gün çıkmak şart değildir. Bazıları için haftada 3 defa, bazıları için her gün çıkmak muntazam çıkmak sayılır. Esas kabızlık haftada üç defadan az büyük abdeste çıkmamaktır. Yanı sıra karın şişmesi olur ve rahatsızlık duyulur.
Kabızlığın Sebebi Nedir?
Kolon sindirim maddelerinden suyu çekerken dışkı şekillenir ve bağırsaklarda kas hareketleriyle geçer. Kolondan geçiş hızındaki değişmeler veya çekilen suyun miktarı normal bağırsak hareketini etkiler. Eğer kabızlık son zamanlarda olduysa veya dışkı ile ilgili değişiklikler görürseniz doktorunuza danışın. Doktor tıkanma (Bağırsak Tıkanması) ve hipotiro-id (Hypothyroidism) gibi ihtimalleri araştırıp olmadığını belirler. Ayrıca kullandığımız ilaçlar da gözden geçirilir. Örneğin, Parkinson, hipertansiyon veya kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar kabızlık yapabilir. Doktor esnek proktosig-moidoskopik muayene (Kolon Kanseri için Radyografik inceleme) ve kolonun baryumlu olarak taranmasını kolonda daha başka hastalık nedeni olabileceği olasılığını ortadan kaldırmak için ister.
Problemin Cevabı mı?
Birçok kimse kabızlığı halletmek için laksatife bağlanır, aksine laksatifler uygun kullanılmadıklarında kabızlığa neden olurlar. Bağırsakları zedeler, vücudumuzdaki normal mineral dengesini bozarlar. Eğer kabızlık probleminiz varsa her gün laksatif almak yerine aşağıdaki yolları deneyin.
1-Hergün en az 6 ila 8 bardak su veya diğer sıvı içecekler için.
2-Yemeklerinizdeki lif miktarını artırın. Bunu daha çok taze meyve ve sebze yiyerek yapabilirsiniz.
3-Yemeklerinize kepek ilave edin.
4-Her gün tuvalete çıkmak için belli bir zaman ayırın.
5-Dışarı çıkma ihtiyacı duyduğunuzda bunu tutmaya çalışmayın.
6-Her gün jimnastik yapmayı adet haline getirin.
7-Eğer kabızlık devam ederse magnezyum sütü veya mineral yağı kullanabilrsiniz, ancak her akşam değil, arada sırada yatmadan evvel alın.
8-Sabunlu su gibi tahriş eden maddeler kullanmayın. Onlar ancak radyografik muayenelerde veya endoskopik incelemelerde kullanılır. Günlük kullanımları yoktur.
9-Genelde "kolon temizliği"ni laksatif veya tahriş edici bir maddeyle yapmak kabızlığa neden olur.
10-Eğer kabızlığınız iyiye gitmiyorsadoktora gidin.
Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..