Son zamanlarda uzun süreli yorgunluk, güçsüzlük, konsantrasyon azalması ve belleğin zayıflaması şikayetleri olan kişiler yeniden dikkat çekmeye başlamıştır. Vakaların bazılarında Epstein-Barr virüs testlerinin pozitif olması kronik enfeksiyoz mononükleoz teşhisinin konmasına neden olmaktadır.
Stres, tanımlanamamış bir hastalık ya da depresyon gibi bir ruhsal durum değişmesi de dahil birçok faktör yorgunluk, güçsüzlük ve hafızanın zayıflamasına neden olabilir. Uzmanlar bu durum için kronik yorgunluk sendromu terimini kullanmaktadır. Psikolojik faktörlerin etkisi olabilse de, kronik yorgunluk sendromunun kesin nedeni bulunamamıştır. Genellikle altta yatan bir virüs enfeksiyonu yoktur.
Kronik yorgunluk sendromu teşhisi konmadan önce bazı kriterlerin varolduğundan emin olmak gerekir. İlk olarak, son 6 aydır çalışma yeteneğinizi azaltan aşırı bir yorgunluk ve güçsüzlüğün olması gereklidir. Bu belirtilere yolaçabile-cek diğer bütün hastalıkların, enfeksiyonların ve psikiyatrik hastalıkların varolmadığından emin olmak gereklidir. Ayrıca aşağıdaki kriterlerden en az 6`sının varolması gereklidir:
1) Hafif yükselmiş ateş(37,5-38C);
2) Boğaz ağrısı;
3) Boyun ya da koltuk altında ağrılı lenf düğümleri;
4) Genel güçsüzlük ;
5) Hafif bir egzersizin ardından uzun süren yorgunluk;
6) Yaygın başağrısi;
7) Nedeni açıklanamayan kas ağrıları;
8) Kızarıklık ya da şişme olmadan bir eklemden diğerine gezen ağri;
9) Unutkanlık, huzursuzluk zihin bulanıklığı;
10) Uyku sorunları.
Sonuçta doktorunuzun aşağıdaki fiziksel bulgulardan en az 2`sinin varlığını ortaya koyması gereklidir:
1)Hafif yükselmiş ateş(37,5-38C);
2) Boyun ya da koltukaltında hassas lenf düğümleri ;
3) Bakteri enfeksiyonu bulgusu olmadan boğazda kızarıklık.
Kronik yorgunluk sendromunun tedavisi, belirtiler ortaya çıktığında bunların tedavi edilmesi şeklindedir.
Bu sendroma ilişkin en önemli sorun, bu belirtilerin yeni bir hastalığa işaret edip etmediğidir. Uzun süreli yorgunluk şikayeti olan kişilerde yapılan testler, bu kişilerin Epstein-barr virüsüne maruz kaldık-larını göstermektedir. Bununla birlikte, yapılan daha ileri araştırmalar bu virüse maruz kalan insanların çoğunun belirti vermediğini göstermiştir.
Çoğu kronik yorgunluk sendromu vakasında altta yatan ciddi bir hastalık yoktur.
Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..