Kulagın iki esas görevi işitmek ve denge saglamaktır. Kulagın üç kısmı vardır. Dış kulak, orta kulak ve iç kulak. DıŞ kulak, bizim gördüğümüz, kulagın dışarda kalan kepçe kısmı (bükümler halinde deri ve kıkırdaktan oluşan bu bölüme ekseriyetle kulak denir) ve orta kulaga sesi taşıyan dış kulak kanalından meydana gelir. Dış kulak kanalının içinde salgı üreten bezler ve orta kulagı koruyucu tüyler vardır.
Orta kulagın görevi sesi beyinin algılayabilecegi işaretlere çevrilen iç kulaga iletmektir. Orta kulak bir yanda davul boşlugu (tympanie membrane) bir yanda iç kulak girişi olan ufak bir bölümdür. Orta kulakta üç küçük kemik vardır. Bunlar çekiç kemigi (malleus), örs kemiği (incus) ve üzengi kemigi (stapes)`dir. Isimleri şekillerinden kaynaklanmaktadır. Bu kemikler iç kulaga geçen ses titreşimlerini idare eden açısal manevelalar sistemi gibi çalışır. Çekiç kemigi kulak zarına, örs de çekice baglanmıştır. üzengi de örsü iç kulaga giden oval pencereye baglar.
Orta kulak ince bir kanalla, (östaki borusu) bogaza bagııdır. Östaki borusu kapalı durur. Ancak, bir şey yutarken veya esnerken havanın girip çıkmasına ırsat vermek için açılır. Orta kulaktaki ve dışarıdaki hava basıncı bu hava hereketiyle dengede tutulur. Işitme mekanizmasının en önemli kısımları iç kulaktadır. 2 bölümden oluşur. Birine Vestibüler Labirent (vestibular Labyrinth) digerine kulak salyangozu (koklea) denir. Labirent dengemizi saglayan kanallardan (birbirine bagıı üç yarım daire şeklinde tüp) oluşur. Koklea oval pencereden başlar salyangoz biçiminde kıvrılır. Kokleanın kıvrımları uak tüylerle kaplıdır. Hem labirent hem koklea suyla doludur.
Dışarıdan gelen ses dalgaları kulak zarına çarpar. lar titrer. Bu zardan gelen titreşimler orta kulagın kemiklerinden geçip oval pencereden iç kulaga gelirler. Kokleaya yayılırlar. Burada elektriksel uyarılar haline dönüşüp işitme sinirleriyle beyine geçirilirler.
Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..