24 Kasım 2024, Pazar
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Lejyoner Hastalığı

Belirtiler
- Kırgınlık (keyifsizlik);;
- Hafif bir baş ağrısı;
- Ateş ve titremeli üşüme nöbetleri;
- ifrazatla birlikte gelen öksürük;
- Nefes daralması, göğüste ağrı.

Lejyoner hastalığı ilk defa 1976 Temmuz unda Philadelphia da bir otelde Amerikan Lejyon Konvensiyonu için toplanan delegeler arasında ortaya çıkan çok tehlikeli ve öldürücü ve ani bir pnömoninin baş göstermesiyle fark edilmiştir. Adını da buradan almaktadır. 2000 den fazla kişide nedeni bilinmeyen ciddi bir solunum yolu hastalığı ortaya çıkmış ve 34 kişi ölmüştür.
Nedeni ilk başta, daha sonra Legionella pneumophiia diye adlandırılan ve önceden bilinmeyen, sonra ilki 1957 yılında görülen birkaç daha küçük diğer pnömoni olaylarından sorumlu tutulmuştur. Bu hastalık çocuklarda da ortaya çıkabilir. Ancak daha çok orta yaşlı veya daha yaşlı yetişkinlerde görülür.
Legionella bakterisi tüm dünyada tüm su ile ilgili cihazlarda görülmüştür. Burdan elde edilebilecek önemli sonuç bu bakterinin, büyük binaların hava sirkülasyonu sistemlerinin sıcak ve nemli ortamlarında kuvvet bularak büyüyeceğidir. Bakteri hava kanalları aracılığıyla yayılır ve doğal olarak sonulur. Bu türden organizmalar bazı yerlerde görülmesine rağmen benzer kaynakların büyük bir çoğunluğunda bunlar bulunmaz ve böylelikle Sejyonellosis çok fazla görülmez.

Teşhis
Lejyoner hastalığı genellikle hafif bir baş ağrısı ve kırgınlık hissiyle başlar ve bir günden daha az bir süre sonra hızla artan ateş ortaya çıkar. 24 ile 48 saat içerisinde ateş bu hastalıktan etkilenen şahısların yaklaşık yarısında 40 dereceye çıkar. Bir çoğunda titremeli üşüme nöbetleri görülür.
Hafif ve kuru bir öksürük genellikle ilk başlarda görülür ve birkaç gün içerisinde gittikçe kötüleşir. öksürükle balgam da görülebilir. Bu türden insanların yaklaşık %20 si kanlı balgam çıkararak öksürürler. Diğer ortak belirtiler nefesin daralması, göğüste ağrı ve kas ağrısıdır. Bu hastalığa yakalananların yaklaşık dörtte birinde bulantı ve kusma, İshal ve karın ağrısı da dahil olmak üzere bağırsak ve mide ile ilgili belirtiler de görülür. Ateş kaybolduktan sonra birkaç gün süreyle akciğerler kan veya su toplamış vaziyetlerini sürdürürler. Lejyoner hastalığını teşhis etmek için doktorunuz göğüs röntgeninizi isteyecek ve bakterinin var olup olmadığını belirlemek için kan ve mukus örnekleri isteyecektir.

Lejyoner Hastalığı Ne Kadar Ciddidir?
Lejyoner hastalığı hastanede yatmayı gerektirecek kadar ciddi bir akciğer iltihaplanmasına neden olacak şekilde oldukça tehlikeli ve öldürücü bir hastalıktır. Bu türden insanların birçoğunun iyileşmesine rağmen hastanede yatan şahısların bazıları olayların yaklaşık %15 inde öldürücü olacak şekilde solunum yetersizliğinden rahatsız olmuştur.

Tedavi
Hastanede yatmak gerekli olabilir. Ayrıca yüksek ateş nedeniyle vücutta sıvı kaybı olduğundan dolayı damarlardan sıvı verilmesi de gerekli olabilir. Ayrıca destekleyici oksijene de gereksinim duyabilirsiniz.

İlaç Tedavisi
Çeşitli antibiyotiklerin lejyoner hastalığına karşı yararlı olduğu düşünülmektedir. Erythromydnin en emin ve en etkili antibiyotik olduğu düşünülmektedir.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..