Son yılarda lifli gıdalar yemenin önemi giderek anlaşılmaya başlan-mıştır.Lifli gıdaların kabızlık şansını azaltmasının yanı sıra,birçok doktor lifli gıdalarla beslenmenin kalın bağırsak kanseri riskini azaltabileceğine inanmaktadır.
Bol Lif içeren Yiyecekler Hangileridir?
Bol lif içeren yiyecekler arasında hububatların tüm bölümlerini içeren gıda ürünleri, meyvalar, sebzeler ve baklagiller bulunmaktadır. Bu yiyecekler, eczaneden alabileceklerinizden daha iyi lif kaynaklarıdır.
Lif nedir ve sindirime nasıl yardım eder?
Sindirim sırasında parçalanan ve emilen gıdaların tersine,lifler sindirim enzimlerinden etkilenmezler. Bu nedenle.hiç değişmeden mide ve ince bağırsaktan geçerek kalın bağırsağa ulaşırlar.Bu-rada bazı lifler bakteriler tarafından fermente edilirken.bazıları değişmeden dışkıyla atılırlar.
Liflerin Rolü
Lifler dışkının ağırlığını ve hacmini artırarak dışkıyı yumuşatır-lar.Bu dışkının dışarı atılması daha kolaydır ve kabızlık daha az görülür.
Yararları
Bazı doktorlar liflerin,kalın bağırsaktaki bakteriler tarafından kansere yolaçan kimyasal maddelere dönüştürülebilecek maddelerden barsağı temizleyerek.kalın bağırsak kanseri riskini azalttığına inanmaktadır.Bu inanışın temeli-ni.bol lifli gıdalar yenen ülkelerde bu kanserin daha az ortaya çıkması oluşturmaktadır.Diğer bir gö-rüş.kalın barsak kanseri riskini lifli gıdaların değil,bu tür beslenenlerin daha az yağ tüketme eğilimlerinin azaltığıni savunmaktadır;bu görüş-tekiler hayvansal yağların kalın bağırsak kanserine yolaçabileceğine inanmaktadır.
Birçok lifli gıda barsakların düzenli çalışmasını sağlar.Lifli gıdalar hemoroidlerin küçülmesini sağlayarak, kanamalarını önleyebilir-ler.Eğer ishal olmuşsanız, lifli gıdalar suyu emerek dışkının katılaşmasına da yardımcı olabilirlir.
Diğer muhtemel yararları arasında kolesterol düzeyini düşüre-bilmeleri ve barsaktan şeker emili-mini azaltarak şeker hastalarında insülin gereksinimini azaltabilme-leri sayılabilir.
Olumsuz Tarafları
Lifli gıdalar aşırı gaz oluşmasına yolaçabilirler.Bazı lifli gıdalar(yulaf ve buğday kepeği gibi) kalsi-yum.demir ve çinko gibi minerallerin dışkıyla atılmasına neden olabi-lirler.Eğer dengeli bir beslenmeniz var ve lifli gıdalarla birlikte yeterince süt içiyorsanız.genellikle kaygılanacak bir durum yoktur.
İzlenecek Yollar
Yeterince lifli gıda aldığınızdan
emin olmak istiyorsanız, aşağıdaki
önerileri dikkate alın.
1-Lifleri gıdalar yoluyla alm.Lif içeren tabletler gıdalardakinin yerini tutmaz.
2-Hububatlar,sebzeler,taze meyvalar ve baklagiller gibi bol lif içeren gıdalar da dahil.çeşitli yiyeceklerle beslenin.Yemek arasında yenebilecek bol lif içeren diğer yiyecekler arasında fın-dık,ceviz gibi sert kabuklu ye-mişler.çekirdek, patlamış mısır, taze ve kurutulmuş meyvalar ile kepekli bisküviler sayılabilir.
3-Çoğu kez az lif içeren işlenmiş gıdaların tüketimini sınırlamayı deneyin.Rafine ürünlerde hububatların dış kabuğu(kepek) çıka-rılınböylece lif içerikleri kaybolur. Bu nedenle hububatların tüm bölümlerini kullanarak yapılan ürünlerde rafine unlarla yapılanlardan daha fazla lif bulu-nur.Ayrıca.meyva ve sebzelerin yenebilecek kabuklarının soyulması da,bunların lif içeriklerini azaltacaktır.Portakalın kendisi suyundan çok daha fazla lif içe-rir.Eğer gıdalarla aldığınız lif miktarını artırmak istiyorsanız.mey-va ve sebzelerin kabuğunu soyarken ve meyvaların suyunu sıkarken bir kez daha düşünün.
4-Lif miktarını aşama aşama artırın.
Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..