21 Kasım 2024, Perşembe
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Mesane Kanseri

Belirtiler
idrarda kan;
Pelvik sancı (ön ve yanlardaki kalça kemiklerinde sancı);
İdrar yapmada zorluk;

Erkek mesane kanseri olması riski kadınlardan üç kat daha fazladır. Amerika`da her yıl yaklaşık kırk bin yeni mesane kanseri olayı teşhis edilir ve onbeşbinden fazla ölümün ne­deni bu hastalıktır.
Mesane kanseri kırk yaşın altındakilerde nadiren görülür. Bunun en azından çevresel faktörlerle ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bu hastalık sigara içenlerde boya, kimya ve lastik sanayiinde çalışan işçilerde daha fazla görülür.

Teşhis
En sık görülen ilk belirti, ağrı ya da başka bir rahatsızlık olmaksızın, idrarda kan bulun­masıdır. Sık yapılan bir teşhis hatası, idrardaki bu kanın mesane iltihabına bağianmasıdır(ba-kınız sistit). Eğer mesane kanserini düşündüren şikayetleriniz varsa, doktorunuz kanserli hüc­releri saptamak üzere idrar tahlili yaptıracaktır. IVP denilen özel bir böbrek röntgeni çekilebilir ve doktorun mesanenin içini görebilmesi için.sistoskopi yapılacaktır. Sistoskopi sırasında, habis hücreler açısından mikroskop altında in­celenmek üzere, mesane duvarından parça alı­nır.
Eğer kanser saptanırsa, doktorunuz kan­serin hangi evrede olduğunu saptamak için, karın ya da pelvis tomografisi isteyebilir. Kan­serin mesane dışına yayılıp yayılmadığını anla­mak için yapılan testlerde, göğüs röntgeni ve kan tahlilleridir.

Mesane Kanseri Ne Kadar Ciddidir?
Eğer tümör küçükse ve mesaneyi kapla-mamışsa, iyileşme şansı yüksektir. Bu türden mesane kanseri olan insanların yaklaşık %50`si ile 70`i arasında kalan kısmı üç yıllık bir süre içerisinde iyileşme gösterecektir. Ancak kanser yine de önemli olacaktır.
Kanseri kaslara ve yağ dokusuna yayılan şahısların yaklaşık %45`i radyasyon tedavisinin yapılmış olması koşuluyla en azından 5 yıl sü­reyle yaşarlar.
Mesane kanseri diğer organlara da sıçrayan insanların büyük bir çoğunluğu tedavi görse de 2 yıldan fazla yaşayamaz.

Tedavi
Yüzeysel mesane kanserindeki tedavi ge­nellikle tümörün kendisinin alınması şeklinde­dir. Bunun için büyük bir ameliyat gerekmez, çünkü cerrah tümörü bir sistoskop aracılığıyla alınabilir.
Yüzeysel tümörün alınmasından sonra bi­yopsiyi ihtiva eden sistoskopik değerlendirme her 3 ile 6 ayda bir kanserin yeniden oluşup oluşmadığını belirlemek için yapılır. Eğer bu olay yinelenirse, tümör yeniden sistoskopi ile alınabilir. Ancak bu sefer gelecekteki mesane kanseri olasılığını azaltmak için kanserle müca­dele edici ilaçlar verilir.
Eğer hastalık mesane kasları ve yağ doku­sunu kaplarsa mesanenin kendisinin, erkekler­de de postat bezinin de birlikte olmak üzere, alınması gerekir. İlerlemiş mesane kanseri olan kadınlarda da yumurtalıkların, rahmin ve vaji-nanın bir kısmının alınması gerekir.
Mesanenin alınması, idrarın geçeceği bir açıklığın yaratılmasını gerektirir. Bunu yapma­nın değişik yollan vardır. En başarılı olan tek­niklerden birinde ureterler, bir parça bağırsak­tan yapılmış yapay bir mesaneye bağlanırlar. Yani mesane göbeğin yan tarafından vücudun iç kısmına tutturulur. Daha sonra idrarı giysile­rin altından vücut üzerinde bir torbaya boşalt­mak üzere karın duvarından bir delik açılır. Bu­na ileal kanal işlemi denir.

Bazı hekimler, invazif (yayılma gösteren) mesane kanseri için bu operasyondan sonra radyasyon terapisi ve kemoterapi önerirler. Tü­mör lenf ise kemoterapi kullanılabilir. Metasta-tik hastalığı (diğer organlara yayılan kanser) olan şahısların %30 ile 70`i arasındaki kısmında kemoterapi kanserin yayılmasını kontrol altına almak ve ağrıyı hafifletmek açısından yarar­lıdır. Ancak bunun yararı 6 aydan daha fazla sürmez ve kanser bu süreden sonra ilerlemeye devam eder.
Mesanenin ameliyat ile alınması veya rad­yasyon terapisi ile devam eden kemoterapinin bir kombinasyonu yayılma gösteren (invasiv) hastalığı olan şahısların bazılarında yaşamı uzatır.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..